Jak samodzielnie wykonać domowe lody

domowe lody

Domowe lody to nie tylko zdrowy i smaczny deser, ale także okazja do wspólnej zabawy z dziećmi. Niewątpliwie warto czasem ponieść się fantazji i przygotować coś innego, niż zwykle. A ponadto, wspólne przygotowywanie posiłków doskonale buduje wzajemne relacje w rodzinie.

Kiedy mija sezon letni większość lokali gastronomicznych z lodami zostaje zamknięta. Co zrobić by dalej móc cieszyć się zimnym deserem w ulubionym smaku? Możesz zrobić własne, domowe lody!

Domowe lody waniliowe

Nie ma nic lepszego niż domowe lody. A najlepsze jest to, że aby je wykonać nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, wystarczy odpowiednia mieszanka, blender lub mikser i odrobina mleka. Wystarczy tylko pół litra słodkiej śmietanki 36 % – takiej tradycyjnej, do ubijania. Do tego szklanka mleka 2 %. Dodajemy też łyżeczkę zapachu waniliowego oraz żółtka, z dwóch sporej wielkości jajek oraz cukru.

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy zapach waniliowy i wszystko razem gotujemy, a później odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka należy je dobrze utrzeć – razem z cukrem oczywiście, na tak zwany kogel-mogel. A później łączymy całość w jednolitą masę. Kiedy już wszystko połączymy, możemy zacząć dodawać śmietanę, powoli i ostrożnie. Kiedy masa przyjmie kremową konsystencję umieszczamy ją w pojemniku i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Lody będą smakowały najlepiej, gdy po wyjęciu ich z zamrażarki zblendujemy je na kremową masę.

Lody jagodowe

Latem w lesie można znaleźć mnóstwo słodkich jagód, z których przygotujemy nie tylko pyszne ciasta z owocami i galaretką, ale również wyjątkowe domowe lody. Skład jest podobny jak ten, przy lodach waniliowych. Tutaj również wykorzystujemy słodką śmietankę do ubijania 36 % – wystarczy nieco więcej niż szklanka. Do tego pół szklanki wody, jedna czwarta szklanki cukru i tyle samo świeżutkich lub rozmrożonych jagód. Można także dodać pół laski wanilii, ale nie koniecznie.

Gotujemy wodę z cukrem i opcjonalnie także  z wanilią. Kiedy wszystko się rozpuści, można dodać jagody. Musimy jednak dalej gotować, tak długo, aż wszystkie owoce się zupełnie nie rozpadną. Następnie całość studzimy i ostrożnie dodajemy słodką śmietankę, którą wcześniej należy dobrze schłodzić. Później już bierzemy do ręki mikser, by wszystko ze sobą ubić. Wszystko razem wkładamy do pojemnika, wrzucamy na kilka godzin do zamrażarki i za jakiś czas będziemy mogli cieszyć się smakiem, bo jak wiadomo domowe lody są najlepsze.

Lody czekoladowe

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby smaku czekolady. Dlatego właśnie lody czekoladowe to jeden z najbardziej popularnych smaków. Ale nie każdy wie, że może zrobić domowe lody czekoladowe – a to dopiero uczta dla zmysłów. W tym celu musimy schodzić w lodówce nieco więcej niż szklankę kremówki. Potrzebne również będą dwa jajka – najlepiej wcześniej sparzyć skorupki wrzątkiem w obawie przed salmonellą. Dodajemy też około 100 g cukru – chyba, że wolimy słodsze domowe lody, i tyle sam gorzkiej czekolady. Nie można też zapomnieć o łyżce przegotowanej wody, koniecznie gorącej.

Wprawdzie przygotowanie lodów czekoladowych zajmie nam trochę czasu, ale ich smak wszystko później wynagrodzi. Będziemy potrzebować aż trzech misek. Do pierwszej wlewamy śmietanę, druga jest przeznaczona do białek, natomiast trzecia do żółtek. Następnie bierzemy się za czekoladę,  którą trzeba będzie roztopić – koniecznie w kąpieli wodnej. Do żółtek wrzucamy połowę cukru i wlewamy wodę, a następnie czekoladę. Wszystko wykonujemy stopniowo i bardzo powoli. Później wszystko miksujmy, aż masa zgęstnieje i stanie się puszysta. Białka ubijamy razem z cukrem, tak samo jak śmietanę. Do masy czekoladowej najpierw powoli wrzucamy białko. Następnie dodajemy ubitą śmietanę. Zamrażamy przez kilka godzin i wyciągamy kilka chwil przed podaniem, na tyle dużo, by można było uformować kulki specjalną łyżką.

Chętnie poznamy wasze przepisy i wskazówki na temat przygotowywania domowych lodów!

Prosimy o wsparcie naszej pracy!

Jeżeli podoba Ci się treść na naszej stronie

pomóż nam i polub nas na Facebooku!

DZIĘKUJEMY!