13 korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania amarantusa

amarantus

Amarantus wciąż nie jest dość dobrze znanym i stosowanym w Polsce ziarnem, które w ostatnich latach podbiło wiele zachodnich rynków. Sprawdźmy zatem na czym polega jego wyjątkowość i dlaczego warto go włączyć do codziennej diety.

Amarantus, znany również jako szarłat,  przez większość świata jest uważany za chwast, ale był on uprawiany jako zboże i warzywo przez tysiące lat. Aztekowie używali go jako podstawowego składnika diety, a nawet włączali go do swoich rytuałów religijnych. Ma taką samą wartość jak wiele innych powszechnie stosowanych zbóż, takich jak ziarna ryżu.

Oto najważniejsze korzyści zdrowotne:

  1. Produkt bezglutenowy

Mąka z amarantusa może być stosowana do zagęszczania, sosów, zup i innych potraw, jak i wykorzystywana jako mąka do pieczenia. Jest całkowicie pozbawiona szkodliwych białek, takich jak gluten.

  1. Regulacja cholesterolu

Zawarte w amarantusie oleje i fitosterole pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

  1. Zapobieganie stanom zapalnym

Właściwości przeciwzapalne peptydów i olejów z amarantusa może zmniejszyć ból i ograniczyć stan zapalny. Jest to szczególnie ważne w przypadku przewlekłych stanów, takich jak cukrzyca, choroby serca i udar.

  1. Ochrona przeciwnowotworowa

Te same peptydy w amarantusie, które chronią przed zapaleniem, mogą również pomóc w zapobieganiu rozwojowi nowotworów. Zawarte w tym zbożu przeciwutleniacze mogą nawet pomóc w ochronie komórek przed innymi uszkodzeniami, które mogą prowadzić do nowotworów.

  1. Właściwe ciśnienie krwi

Błonnik i składniki odżywcze w amarantusie obniżają ciśnienie krwi do pożądanego poziomu.

  1. Cenne źródło białka

Amarantus jest bardzo bogatym źródłem białka, a białko to jest również wysoce przyswajalne i porównywalne do strawności białka mleka.

  1. Bogactwo lizyny

Amarantus ma dobrą ilość lizyny, która ułatwia przyswajanie wapnia, budowanie mięśni i produkcję energii.

  1. Dodatkowy błonnik

Amarantus jest żywnością o wysokim poziomie błonnika. To sprawia, że powoduje uczucie sytości, wspomaga zdrowie przewodu pokarmowego, poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i hamuje absorpcję cukrów.

  1. Zapewnienie cennych minerałów

Amarantus jest bardzo bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, magnez i miedź. Jest również dobrym źródłem cynku, potasu i fosforu. Są one potrzebne, aby budować mocne kości i mięśnie, a także nawilżać i zwiększać energię organizmu. Mają także kluczowe znaczenie w tysiącach procesów w całym organizmie.

  1. Zdrowe witaminy

Amarantus jest również dobrym źródłem wielu niezbędnych witamin, w tym A, C, E, K, B5, B6, kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny. Wiele z nich działa jako przeciwutleniacze.

  1. Wzmocnienie układu odpornościowego

Amarantus może wzmocnić układ odpornościowy. Według niektórych badań, prawdopodobnie dzięki silnym witaminom, minerałom i przeciwutleniaczom.

  1. Zapobieganie siwieniu

Amarantus zapobiega przedwczesnemu siwieniu, głównie ze względu na zawarte w nim minerały.

  1. Super pomysł na deser

Można prażyć amarantus jak popcorn i spożywać go jako zdrową przekąskę, lub jako deser, również przez zmieszanie go z syropem kokosowym lub miodem.

Amarantus – Zdrowy przepis

Składniki:

• 1 ½ filiżanki zimnej wody,
• ½ szklanki niegotowanych ziaren amarantusa,
• 2 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka ze skórką,
• ½ szklanki cienkich plasterków selera,
• ½ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli,
• ¼ szklanki posiekanej świeżej mięty,
• ¼ szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki,
• ¼ filiżanki prażonych orzechów,
• 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1 łyżeczka startej skórki cytryny,
• 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny,
• ¼ łyżeczki soli,
• ¼ łyżeczki mielonej papryki,
• ½ szklanki ciecierzycy,
• 1 szklanka sera feta, rozdrobnionego,
• klin cytryny (opcjonalnie)

Należy doprowadzić 1,5 kubka zimnej wody z amarantusem do wrzenia w rondelku, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 20 minut lub do czasu, gdy woda będzie prawie w całości pochłonięta (będzie mieć wygląd papki).

Podczas gotowania amarantusa, połącz ogórek i kolejne 11 składników w dużej misce.
Połóż amarantus na sicie i opłucz pod bieżącą wodą, aż ochłodzi się do temperatury pokojowej. Następnie odciśnij nadmiar wody łyżką. Dodaj do przygotowanej wcześniej mieszanki

Podsumowanie

Nazwany z greckiego słowa „Amarantus”, oznacza „ten, który nie więdnie” – kolorowe pąki amarantusa pozostają jak żywe nawet po wyschnięciu. Uprawiany przez Azteków 8000 lat temu, amarantus jest nadal, albo już popularny w wielu kulturach.

Zadziwiające w amarantusie jest porównanie go do innych odżywczych ziaren: zawiera żelazo, wapń, białko, mangan, błonnik i inne składniki odżywcze w znacznie większych ilościach niż pszenica lub ryż. Amarantus jest jedną z najbardziej bogatych w białko żywności na bazie roślin. Rywalizuje z produktami powstałych na bazie składników odzwierzęcych, takich jak ser.

Ostatecznie, amarantus to prawdziwa potęga. Zapobiega przewlekłym chorobom, takim jak cukrzyca, choroby serca, rak i udar. Na szczęście, można go znaleźć w większości supermarketów.

Może macie jakieś interesujące uwagi na temat stosowania amarantusa i chcielibyście się nimi podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

Prosimy o wsparcie naszej pracy!

Jeżeli podoba Ci się treść na naszej stronie

pomóż nam i polub nas na Facebooku!

DZIĘKUJEMY!