Niektóre z najbardziej istotnych zdrowotnych właściwości łopianu obejmują zdolność dotyczącą wsparcia procesu trawienia, detoksykacji wątroby, a także przywrócenia równowagi hormonalnej, poprawy zdrowia skóry oraz zmniejszenia stanów zapalnych i obniżenie ciśnienia krwi. Poniżej przedstawiamy na czym one polegają.
Łopian to tak naprawdę nazwa rodzaju rośliny, której botaniczna nazwa brzmi Arctium. Najprostszym opisem łopianu jest stwierdzenie, że to niewielkie zadziory, które przyczepiają się do spodni lub skarpetek w czasie spaceru po lesie. Pochodzą one z rośliny, która faktycznie może stanowić ziołową alternatywę dla wsparcia leczenia wielu dolegliwości. Jednak główne właściwości łopianu pochodzą z jego korzenia.
Zdrowy korzeń łopianu
Korzeń łopianu jest chyba najbardziej cenioną częścią tej rośliny. Przede wszystkim dlatego, że może być spożywany w dużych ilościach jako warzywo korzeniowe. Co więcej, jest on bardzo bogaty w istotny błonnik. Suszone korzenie i liście łopianu mogą być również wykorzystywane do wytwarzania oleju, który ma szerokie możliwości wykorzystania w lecznictwie i pielęgnacji urody.
Pierwsze zarejestrowane wykorzystanie łopianu w celach leczniczych sięga Średniowiecza, choć znane jest także w historii chińskiej medycyny ziołowej. Najprawdopodobniej jednak, jeszcze wcześniej wykorzystywano łopian w tym celu. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie łopianu pod kątem gastronomicznym i leczniczym. Sprawia to, że ta wyjątkowa roślina jest produktem bardzo poszukiwanym na całym świecie. Kilka gatunków łopianu rozprzestrzeniło się już na całym świecie. Teraz czas, by przyjrzeć się bliżej niektórym z właściwości łopianu.
Korzyści zdrowotne z łopianu
Ciśnienie krwi
Jedną z lepszych zalet łopianu, która jest wciąż mało doceniana, i o której niewiele osób wie, jest jego imponująca zdolność do obniżania ciśnienia krwi. Wysokie stężenie potasu w łopianie, czyli środka rozszerzającego naczynia, pomaga złagodzić napięcie w układzie sercowo-naczyniowym poprzez odprężenie naczyń krwionośnych oraz tętnic. Pomaga to w zapobieganiu wystąpienia miażdżycy tętnic, ataku serca i udaru mózgu.
Problemy z przewodem pokarmowym
Najbardziej znanym sposobem stosowania łopianu jest wykorzystanie jego składników odżywczych w celach zdrowotnych. Po pierwsze wysoka zawartość błonnika wspiera trawienie i przemieszczanie się pokarmów w jelitach. W ten sposób zapobiega wzdęciom i zaparciom, a także skurczom oraz wrzodom. Konkretny błonnik znaleziony w łopianie, może zmniejszyć stan zapalny w jelitach, jak również wyeliminować wiele szkodliwych bakterii w układzie pokarmowym, które mogą przyczyniać się do wystąpienia biegunki i innych problemów w przewodzie pokarmowym. Właściwości łopianu w tym zakresie mają bardzo długą tradycje w ziołolecznictwie.
Cukrzyca
Chociaż wszystkie rodzaje błonnika zawarte w łopianie pomagają w regulowaniu odpowiedniego poziomu glukozy i insuliny, to jednak insulina jest szczególnie skuteczna. Jest ona bezpośrednio związana z ograniczeniem ciężkości i rozwoju cukrzycy, a także objawów z nią związanych. Wysoki poziom insuliny w łopianie może przyczynić się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, eliminując go z organizmu. Tym samym dodatkowo chroni układ sercowo-naczyniowy.
Detoksykacja wątroby
Te same substancje chemiczne, które sprawiają, że łopian ma taki gorzki smak, stymulują wytwarzanie żółci i soków trawiennych w jelicie. To pozwala wątrobie na szybsze przetwarzanie toksyn i wydalanie ich z układu organizmu. Głównym zadaniem wątroby jest usuwanie toksyn z układu krwionośnego, a związki i składniki organiczne łopianu są bezpośrednio związane z poprawą tej funkcji.
Zdrowa skóra
Jednym z najczęstszych niepożądanych działań zaparć, wysokiej ilości toksyn we krwi, a także złych nawyków żywieniowych jest zapalenie skóry. Może się ono objawiać się trądzikiem, wypryskami, a także przebarwieniami i plamami. W tym kontekście wielu zielarzy zaleca włączenie łopianu do codziennej diety. Wszystko to dlatego, że ta roślina pozwala na szybkie rozwiązanie problemów związanych z toksycznością i zaparciami, co sprawi, że skóra stanie się zdrowsza i bardziej naturalna.
Bilans hormonalny
Zaburzenia hormonalne mogą mieć działanie destrukcyjne i utrudniające codzienne życie. Aby tego uniknąć, wystarczy do codziennej diety dodać produkty, które regulują aktywność hormonalną w organizmie. Łopian jest w stanie pomóc wątrobie w metabolizowaniu niektórych hormonów, takich jak estrogen, co pomaga w przywróceniu równowagi hormonalnej w organizmie. Nadmiar estrogenu jest przyczyną bardzo wielu niebezpiecznych, a nawet śmiertelnych zaburzeń hormonalnych. Dlatego właśnie wprowadzenie łopianu do codziennej diety i spożywanie go raz w tygodniu, nie jest złym pomysłem.
Zdrowie immunologiczne
Łopian posiada wysoki poziom witaminy C oraz witaminy E, które działają jako przeciwutleniacze, które eliminują wolne rodniki. To oznacza, że łopian może być istotnym czynnikiem wspierającym nasz układ odpornościowy. Zawarte w nim przeciwutleniacze mają związek z zapobieganiem infekcji, obniżeniem ryzyka wystąpienia nowotworów, a także ogólnego wsparcia dla właściwego wzrostu, rozwoju oraz naprawy komórek i tkanek organizmu.
Końcowe ostrzeżenie
Chociaż występuje bardzo rzadko, to jednak może pojawić się alergia na łopian. Dlatego też przed włączeniem tej rośliny do codziennej diety lub leczenia należy skonsultować to z lekarzem. Również u osób stosujących terapię moczopędną oszczędzającą potas, spożywanie zbyt dużej ilości łopianu, który zawiera sporą zawartość potasu, może pogłębić problem i doprowadzić do zatrucia organizmu potasem. Jak zawsze i w tym przypadku, powinno się spożywać i stosować wszelkie produkty spożywcze i lecznicze z umiarem.
Jak widać, właściwości łopianu mogą być bardzo przydatne i cenne dla zachowania zdrowia organizmu. Warto zatem ponownie zwrócić się w stronę natury i przyjąć jej najcenniejsze dary!
Jeśli spodobał się Wam nasz artykuł koniecznie go polubcie i skomentujcie poniżej!