5 zalet stosowania mąki kokosowej

mąka kokosowa

Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową, w której eliminuje się rafinowaną mąkę białą. Gluten to białko, które występuje w zbożach i pszenicy. Może on u wielu osób podrażniać błonę śluzową jelita i powodować reakcje alergiczne. Ponadto mąka pszenna posiada wysoką zawartość węglowodanów przyswajalnych, które mogą stać się przeszkodą dla osób chcących schudnąć.

Mąka kokosowa jest doskonałą alternatywą dla mąki pszennej i jest w pełni bezglutenowa. Do tego oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Korzyści te zostały przedstawione poniżej.

W jaki sposób mąka kokosowa działa korzystnie? Oto kilka wybranych powodów, dla których naprawdę warto włączyć mąkę kokosową do swojej diety:

  1. Mąka kokosowa jest bogatym źródłem błonnika

Według dietetyków każdy codziennie powinien spożywać około 35 gramów błonnika. Jednak z badań wynika, że spożywany jest on w znacznie mniejszych ilościach, czyli ok. 15 gramów błonnika dziennie.

Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik jest niezbędne do zachowania zdrowia organizmu. Produkty pełnoziarniste, a także owoce i warzywa, to najlepsze produkty, które zawierają błonnik. Teraz do nich może dołączyć mąka kokosowa.

Mąka kokosowa zawiera blisko 58% błonnika. Dlatego też włączając ją do swojej diety można znacznie zwiększyć ilość spożywanego dziennie błonnika. Błonnik pokarmowy odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz układu wydalniczego. Pomaga on również zmniejszyć ilość szkodliwych toksyn w organizmie poprzez oczyszczanie jelita grubego.

  1. Mąka koksowa korzystnie wpływa na osoby chore na cukrzycę

Stwierdzono, że mąka kokosowa w diecie pomoże kontrolować poziom cukru we krwi. Powód tego działania jest dość prosty. Mianowicie błonnik pokarmowy występujący w mące kokosowej hamuje szybkie wchłanianie cukrów z przyswajalnych węglowodanów. To właśnie przyczynia się do złagodzenia wahania poziomu cukru we krwi poprzez spowolnienie wchłaniania cukru w żołądku.

Skoki poziomu cukru we krwi mogą przyczynić się do wielu chorób. Między innymi do chorób serca, otyłości, a także hipoglikemii oraz cukrzycy. Dlatego też dołączenie mąki kokosowej do diety może pomóc uchronić się przed tymi chorobami.

  1. Mąka kokosowa jest bogata w białko

Zaletą spożywania mąki kokosowej, zamiast mąki pszennej, jest to, że dostarcza ona sporą ilość białka, a jednocześnie nie posiada glutenu. Mąka pszenna zawiera białko, jednakże większość jest w postaci glutenu.

Mąka kokosowa jest w pełni wolna od glutenu, a jednocześnie jest bogata w białka. Dlatego też może stanowić idealny składnik diety dla ludzi, którzy nie chcą spożywać glutenu.

  1. Mąka kokosowa może pomóc w utracie wagi

Mąka kokosowa zawiera taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych co nieprzyswajalnych. Węglowodany nieprzyswajalne działają jak błonnik, a do tego nie przekształcają się w kalorie. Natomiast węglowodany przyswajalne przekształcają się w cukier, który może być przechowywany w postaci tłuszczu w komórkach tłuszczowych organizmu.

Mąka pszenna zawiera znacznie więcej węglowodanów przyswajalnych w porównaniu do ilości węglowodanów nieprzyswajalnych. W związku z tym, mąka kokosowa jest znacznie mniej tucząca, a więc stanowi bardzo dobre rozwiązanie dla tych, którzy planują schudnąć.

  1. Mąka kokosowa może wesprzeć walkę z chorobami nowotworowymi

Wysokie ilości błonnika zawartego w mące kokosowej działają jak miotła. Są one w stanie wymieść toksyny zalegające w okrężnicy.

Błonnik posiada także cenne właściwości pochłaniające płyny. Dlatego też wchłania on toksyny i szkodliwe substancje rakotwórcze, które zalegają w jelicie grubym. Przyczyną występowania raka jelita grubego jest zbyt niska ilość spożywanego błonnika. Ten rodzaj nowotworu jest drugim co do częstotliwości występowania, przed nim jest tylko rak płuc.

Włączenie mąki kokosowej do diety może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wszystko to dlatego, że usunie toksyny zalegające w okrężnicy.

Kilka słów na zakończenie

Mąka kokosowa posiada wiele korzystnych właściwości. Do tego jest smaczną alternatywą dla mąki pszennej. Można ją wykorzystać do pieczenia, koktajli, a także w wielu innych recepturach. Niezależnie od tego, czy planujecie całkowicie zastąpić mąkę pszenną, czy jedynie wzbogacić swoją dietę, mąka kokosowa zawsze jest dobrym pomysłem.

Zachęcamy do komentowania i dzielenia się własnymi spostrzeżeniami na temat mąki kokosowej.

Prosimy o wsparcie naszej pracy!

Jeżeli podoba Ci się treść na naszej stronie

pomóż nam i polub nas na Facebooku!

DZIĘKUJEMY!