Korzyści zdrowotne wynikające z mango

mango owoce

Oprócz słodkiego, soczystego smaku owoce mango zawierają również mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają cenne korzyści dla zdrowia. Przez dziesięciolecia mango stosowano, aby łagodzić problemy żołądka. Podobne do papai, zawierają pewne enzymy o właściwościach poprawiających trawienie. Ponieważ ich popularność w ostatnich latach znacznie wzrosła na całym świecie, wielu producentów żywności wprowadziło galaretki, dżemy, napoje, marynaty i przyprawy, które zawierają jego czysty smak i aromat.

Mango jest bogate w błonnik, więc jeśli jesz co najmniej jeden owoc dziennie, jest niemal gwarantowane, że zapobiegasz zaparciom i objawom spastycznym jelita grubego. Badania i analizy wykazały, że błonnik ma pozytywny wpływ na eliminowanie chorób zwyrodnieniowych, a także niektórych nowotworów i chorób serca. Teraz masz jeszcze więcej powodów, aby włączyć te smaczne owoce do codziennej diety. Co więcej, jeśli dbasz o sylwetkę, im więcej forsownych ćwiczeń, tym więcej tracisz potasu z organizmu, co jest kolejnym pomocnym skutkiem spożywania mango – ma ono wysoką zawartość tego składnika.

Pochodzenie owoców mango

Mango należą do tej samej rodziny, co pistacje, gandaria, mombin i orzechy nerkowca. Przywiezione zostało z południowej Azji, a dokładniej z Birmy i wschodnich Indii, już prawie 4000 lat temu. Wiele historii w mitologii indyjskiej zawiera wzmianki o tych owocach, a według niektórych Budda często medytował w gaju mango. Uprawa rozprzestrzeniła się najpierw w Malezji, Azji wschodniej i wschodniej Afryce, a ostatecznie przez portugalskich odkrywców owoce zostały sprowadzone do Afryki i Brazylii. Uprawa mango na Hawajach i Florydzie rozpoczęła się w XIX wieku.

Według indyjskich wierzeń, mango symbolizuje życie i jest to narodowy owoc Indii. Używa się go w prawie każdym świętym rytuale. Liście są prawie zawsze wykorzystywane w czasie świąt i do dekoracji ślubnych. Zrobiona z indyjskich owoców chutney jest tradycyjną potrawą, która stała się niezwykle popularna na całym świecie. Dziś, Indie pozostają największym na świecie producentem mango, ale Tajlandia, Chiny, Brazylia i Meksyk również zajmują się uprawą tych cennych owoców.

Korzyści zdrowotne wynikające z mango

Owoce mango są bardzo ubogie w nasycone tłuszcze, cholesterol i sód. Są one również doskonałym źródłem błonnika i witaminy B6, a także dobrym źródłem witaminy A i witaminy C. Owoce są bogate w minerały, takie jak potas, magnez i miedź, a także są jednym z najlepszych źródeł kwercetyny, beta-karotenu i astragalinu. Te potężne antyoksydanty mają moc neutralizowania wolnych rodników w całym organizmie. Schorzenia, takie jak choroby serca, przedwczesne starzenie się skóry, nowotwory i choroby zwyrodnieniowe wynikają właśnie z tych wolnych rodników, które niszczą komórki.

Tonik wykonany z mango w chińskiej medycynie znany jest jako tonik yin i jest stosowany w leczeniu krwawienia z dziąseł, niedokrwistości, kaszlu, zaparć, nudności, gorączki, choroby morskiej oraz jako lekarstwo na słabe trawienie.

1. Ciśnienie pod kontrolą

Mango ma imponującą zawartość witamin, które zapewniają ogólnie dobry stan zdrowia. Owoce te bogate w potas – 4% w 156 mg i magnez – 2% w 9 mg, są cennymi naturalnymi składnikami odżywczymi dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi. Zawierają one również selen, wapń, żelazo i fosfor. Owoce są bogate w ryboflawiny, witaminę B6, A, C, E, K, niacynę, kwas foliowy, tiaminę i kwas pantotenowy. Składniki te pomagają uniknąć szeregu chorób, które mogą pochodzić z niedoborów tych witamin i minerałów. Zawartość witaminy E w mango może nawet pomóc poprawić życie seksualne poprzez wyzwalanie aktywności hormonów płciowych.

2. Profilaktyka antyrakowa i zapewnienia zdrowia serca

Wysokie ilości pektyny, rozpuszczalnego błonnika, skutecznie przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Pektyna może również pomóc ustrzec się przed rozwojem raka prostaty. Ostatnie badania wykryły, że związek łączy się z galektyną-3,  białkiem odgrywającym znaczącą rolę we wszystkich stadiach raka. Odkryto też silne zależności między jedzeniem mango i obniżaniem ryzyka wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.

3. Przybranie na wadze

Spożywanie tych wspaniałych owoców jest jednym z najprostszych sposobów na przyrost masy ciała. 150g mango zapewnia około 86 kalorii, które mogą być łatwo absorbowane przez organizm. Ponadto, owoce te zawiera skrobię, która przemienia się w cukier, pomagający w uzyskaniu wagi. Niektórzy ludzie ciężko pracują, aby przybrać na wadze z różnych powodów, dlatego może ono zdecydowanie pomóc w ulepszeniu diety. Koktajle mleczne z mango jeszcze bardziej przyspieszają proces tycia!

4. Pomoc w trawieniu

Mango odgrywa znaczącą rolę w eliminowaniu problemów, takich jak niestrawność i nadmiar kwasowości. Enzymy trawienne z tego owocu przyczyniają się do stymulowania naturalnie efektywnego trawienia. Bioaktywne składniki, takie jak estry, terpeny i aldehydy przyczyniają się zwiększenia apetytu, a także poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego.

5. Leczy niedokrwistość i pomaga w ciąży

Mango są bogate w żelazo, które sprawia, że są korzystne dla osób cierpiących na anemię. Regularne spożycie tych owoców może pomóc wyeliminować anemię poprzez zwiększenie liczby czerwonych krwinek w organizmie.

Owoce mango są również bardzo korzystne dla kobiet w ciąży, ponieważ dostarczanie żelaza podczas ciąży jest niezwykle istotne. Lekarze często przepisują tabletki z żelazem w czasie ciąży, ale zamiast suplementacji, można cieszyć się zdrową dietą, bogatą w żelazo z soczystych i smacznych owoców. Kubki smakowe w czasie ciąży zwykle tracą część swojej wrażliwości, więc z pewnością okażą się dostarczać dużo rozkoszy.

6. Leczy trądzik

Być może jesteś zaskoczony tym, że mango jest ściśle związane ze zdrowiem skóry. Przynosząc zdrowy blask na twarzy, owoc ten również pomaga rozjaśnić kolor skóry, po włączeniu do regularnej diety.

Mango pomaga również skutecznie leczyć trądzik, otwierając zatkane pory skóry. Kiedy pory są otwarte, powstawanie trądziku w końcu się zatrzyma. Aby korzystać z tej właściwości, nie ma potrzeby, aby jeść owoce codziennie. Wystarczy usunąć miąższ i stosować go na skórze przez około 10 minut, a następnie spłukać.

7. Spowalnia oznaki starzenia

Mango zawierają duże ilości witaminy A i witaminy C, które przyczyniają się do wytwarzania białek kolagenowych w organizmie. Kolagen pomaga chronić naczynia krwionośne i tkanki łączne, a tym samym spowalnia naturalny proces starzenia się skóry. Dlatego owoce te słusznie można nazwać żywnością przeciwstarzeniową. Taki suplement diety jest najlepszym sposobem, aby przywrócić młodość w sposób naturalny i pyszny.

8. Wspomaga zdrowie mózgu

Owoc mango posiada duże ilości witaminy B6, która jest niezbędna dla utrzymania i poprawy funkcji mózgu. Witaminy te mogą pomóc w fuzji głównych neuroprzekaźników, które przyczyniają się do określania nastroju i modyfikują wzorce spania. Z tymi owocami w diecie można mieć pewność zdrowego mózgu i efektywnego funkcjonowania systemu nerwowego. Odpowiednia zawartość glutaminy także poprawia koncentrację i moc pamięci.

9. Zwiększa odporność organizmu

Jak już wspomniano wcześniej, podobnie jak marchew, mango jest bogate w beta-karoten, silny karotenoid. Ten składnik aktywny przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego w organizmie i sprawia, że jest on niewrażliwy na działanie bakterii i toksyn. Nadmiar beta-karotenu jest również przekształcany w organizmie w witaminę A. Witamina A to przeciwutleniacz, który daje dodatkową ochronę przed wolnymi rodnikami, które z kolei mogą stanowić zagrożenie dla większości systemów działania organizmu. Zatem ten wyjątkowy owoc jest doskonałym wyborem wśród produktów spożywczych, które warto dodać do swojej zwykłej diety.

10. Reguluje i zapobiega cukrzycy

Niektóre badania wykazały już, że mango jest doskonałym naturalnym lekarstwem na cukrzycę. Umieść 10 lub 15 liści mango w ciepłej wodzie i zamknij pojemnik pokrywką przed pójściem do łóżka. Rano pij wodę na czczo po przefiltrowaniu liści. Regularna praktyka tej metody wykazuje pozytywne rezultaty dla chorych na cukrzycę w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Czy mango powoduje alergię?

Możliwa jest alergia na mango. Niektórzy ludzie mogą być wrażliwi na ten rodzaj owoców, ponieważ należy ono do rodziny Anacardiaceae, a zatem jest to daleki krewny trującego bluszczu. Mango zawierają niewielką ilość substancji zwanej urushinol, która jest toksyczną żywicą, mogącą powodować zapalenie skóry. Nasilenie tej alergii skóry waha się u różnych osób na bardzo różnym poziomie. Jednakże skórka i sok z owocu są bardziej odpowiedzialne za alergie, natomiast miąższ ma stosunkowo niskie prawdopodobieństwo wywoływania reakcji alergicznej.

Jak kupić i przechowywać mango?

Niektóre odmiany mango mają czerwony, pomarańczowy lub żółty kolor. Jeśli wolisz kupić te alternatywne odmiany — zielone, spróbuj poszukać innych oznak dojrzałości jak słodki aromat. Zielone mango są popularne w wielu potrawach w Tajlandii, Indiach i Malezji. Na rynku indyjskim, znajdziesz suszone zielone owoce, które są przetwarzane na proszek lub amchoor / amchur, czyli przyprawę.

Dojrzałe owoce dają się nieco wgnieść palcem na ich powierzchni. Nawet jeśli kupisz je niedojrzałe, trzymaj mango w papierowej torbie w ciepłym miejscu – dojrzewają w ciągu dwóch dni. Jeśli trzyma się niedojrzałe owoce mango w temperaturze pokojowej, może to potrwać około tygodnia.

Będziesz w stanie rozpoznać świeże mango po ich wielkości – powinny być długie na około 15 cm, natomiast masa może wahać się od 0,3 do 1,8 kg. Im większe owoce, tym wyższy stosunek miąższu owoców do nasion. Sezon na te owoce trwa od maja do września, ale istnieje wiele rynków, które importują mango z ciepłego klimatu przez cały rok.

Można przechowywać dojrzałe owoce w lodówce przez około 2 tygodnie lub też mogą być suszone, mrożone, gotowane do syropu lub purée. Na rynku można kupić także owoce w puszkach, świeże i suszone. Jeśli kupujesz suszone mango, należy namoczyć je w ciepłej wodzie przez około cztery godziny przed dodaniem ich do żywności.

Jeśli chcesz zamrażać surowe owoce, wystarczy posypać cukrem obrane plasterki owoców. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką, aż cukier roztopi się w soku samego owocu. Upewnij się, że kawałki są również pokryte cukrem. Następnie zamknij je w szczelnym pojemniku.

Kilka słów końcowych o mango

Mango występują w dwóch odmianach, pierwsze z Indii, a drugie z Filipin i Azji Południowo-Wschodniej. Indyjskie owoce mają jasny żółty lub czerwony kolor, podczas gdy gatunki Filipińskie są jasnozielone. Roślina mango wymaga zabezpieczenia przed mrozem, bo kwiaty i owoce mogą zostać łatwo uszkodzone, jeśli temperatura spadnie poniżej zera. Owoce preferują ciepłą i suchą pogodę.

Drzewa mango tworzą malowniczy krajobraz i dorastają do 20 metrów wysokości, a także są znane ze swojej długowieczności; Niektóre okazy mają ponad 300 lat i nadal owocują. Liście drzew są zazwyczaj bladozielone, które ciemnieją w miarę wysokości. Młode liście są zwykle w kolorze czerwonym. Czerwonawe kwiaty mogą osiągać nawet ilości rzędu 2000 na jednej roślinie. Kwiaty te emitują lotne substancje, które mogą być alergenem dla niektórych ludzi i potencjalnie powodować problemy układu oddechowego. Owocom mango zajmuje od 100 do 150 dni po kwitnieniu, aby w pełni dojrzeć.

Prawidłowy wzrost drzew mango jest możliwy tylko w gęstym cieniu i przy dobrym drenażu. Rośliny te rosną w dowolnym dobrze osuszonych glebach, o pH pomiędzy 5,5 a 7,5. Roślina potrzebuje głębokiej gleby, aby rozwijać swoją rozległą sieć korzeni, a drzewo wymaga ochrony przed mrozem. Bakteryjne plamy, szkodniki i inne choroby roślin są niestety także niebezpieczne dla drzew tego gatunku.

Prosimy o wsparcie naszej pracy!

Jeżeli podoba Ci się treść na naszej stronie

pomóż nam i polub nas na Facebooku!

DZIĘKUJEMY!