Marakuja – Właściwości odżywcze i lecznicze

marakuja

Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, pochodzi z Ameryki Południowej. Ciekawa jest etymologia poszczególnych jej nazw. Nazwa passiflora, czy też męczennica, wywodzi się od struktury i formy kwiatów owocu, który kojarzy się z koroną cierniową Chrystusa, jego pasją i cierpieniem. Z kolei marakuja pochodzi od indiańskiego określenia, oznaczającego, w dosłownym tłumaczeniu „owoc jedzony jednym haustem”.

Marakuja występuje w dwóch głównych odmianach: żółtej i fioletowej. Żółta marakuja to odmiana chętniej wykorzystywana w przemyśle spożywczym, wykazująca bardziej kwaskowaty smak niż fioletowa, która jest słodko – kwaśna. Obie odmiany łączą podobne właściwości odżywcze i lecznicze. 100 gramów marakui  dostarcza 97 kcal. Niemal wszystkie z nich pochodzą z zawartych w tym owocu cukrów – 23 g węglowodanów, około 0,7 g tłuszczu, 2,2 g białka.

Ponad 70% jej masy owocu stanowi jednak woda, stąd właśnie marakuja jest tak soczysta. Passiflora jest bogatym źródłem witamin: przede wszystkim  witaminy A i C oraz w mniejszych ilościach E, K, B6, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego. Ponadto w marakui znajdziemy znaczne ilości mikro i makroelementów, takich jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, dużo błonnika oraz alkaloidy, takie jak: harman, czy karotenoidy.

Marakuja bogata w błonnik

Marakuja jest bogatym źródłem błonnika, który usprawnia działanie układu trawiennego oraz redukuje związane z nim dolegliwości pokarmowe na tle nerwowym, m.in. nerwicę żołądka. Przyśpiesza także eliminację toksyn i oczyszczanie organizmu, wspomaga pracę jelit, szybciej syci i pozwala kontrolować nadmierny apetyt. Zawarty w marakui błonnik pomaga również w walce z chorobami układu krążenia – obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom insuliny, zapobiegając wahaniom poziomu cukru we krwi.

Marakuja bogata w witaminę A i C

W 100 g owocu marakui znajdziemy 40μg witaminy A i 30 mg witaminy C. Witamina A poprawia jakość widzenia, pomaga w zwalczaniu infekcji i wspomaga wzrost zdrowych komórek. Utrzymuje także prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnia normalny wzrost kości i zębów, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. Witamina C jest z kolei cennym przeciwutleniaczem, który aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów, wzmacnia odporność organizmu na infekcje, ułatwia gojenie się ran, stabilizuje psychikę.

Marakuja bogata w potas oraz inne minerały

100g tego owocu zawiera aż 278 mg obniżającego ciśnienie krwi potasu, a także inne związki o takich właściwościach. Potas obok sodu, magnezu i wapnia jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Umożliwia generowanie impulsów elektrycznych w komórkach naszego ciała, w tym w komórkach mięśni serca, czyli odpowiada za każde uderzenie naszego serca. Potas bierze również udział w procesach, w których nasze komórki syntetyzują białka, które z kolei są budulcem mięśni, pomaga więc utrzymać prawidłową masę mięśniową. Nasiona marakui obniżają także ogólny poziom lipidów, trójglicerydów oraz cholesterolu.

Owoce marakui wykazują wiele właściwości stricte prozdrowotnych, jak i związanych z troską o urodę czy dobre samopoczucie. Marakuja dodaje energii, wspiera naturalną odporność, poprawia stan skóry, usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga układ nerwowy oraz procesy metaboliczne zachodzące w komórkach ciała, poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega anemii, pomaga w zaburzeniach snu, oraz leczeniu astmy. Odżywia cały organizm, przede wszystkim skórę, a wspaniałym wyglądem oraz niesamowitym zapachem i smakiem karmi także nasze zmysły.

Sztuka kulinarna

Owoce marakui mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym. Zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Owoce są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów i dżemu. Marakuja pasuje także do potraw z kurczaka, ryb i wieprzowiny, którym nadaje egzotycznego posmaku.

Zastosowanie marakui w kosmetyce

W kosmetyce olejek z marakui przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, jednak najlepiej sprawdza się w przypadku cery naczyniowej (m.in. dzięki zawartości witamin C i K). To także sprawdzony sposób na przebarwienia skórne oraz ratunek dla skóry oparzonej słońcem. Zawarte w olejku składniki odżywcze, zwłaszcza likopen, pomagają skórze w jej szybkiej regeneracji i odbudowie zniszczonej struktury.

Olejek znalazł również zastosowanie jako odżywka na włosy suche i zniszczone. Olej z marakui działa również przeciwzapalnie. Uzyskany z nasion składnik aktywny jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe omega 6, które skutecznie niwelują ból oraz łagodzą stany zapalne. Dzięki tej właściwości stosowany jest w masażach dla bolących i zmęczonych mięśni.

Jeśli spodobał się Wam nasz artykuł o marakui koniecznie go skomentujcie i podzielcie się nim w swoich społecznościach! 😉

Prosimy o wsparcie naszej pracy!

Jeżeli podoba Ci się treść na naszej stronie

pomóż nam i polub nas na Facebooku!

DZIĘKUJEMY!