5 najlepszych właściwości oleju słonecznikowego

olej słonecznikowy

Tętniące życiem słoneczniki mogą rozjaśnić każdy dzień. Czy wiedzieliście, że czarne nasiona w tych dużych żółtych kwiatów mają wiele właściwości korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia? Wiele z nich znaleźć można w oleju słonecznikowym, co daje prostą możliwość z ich skorzystania.

Olej słonecznikowy jest w Polsce bardzo często porównywany z olejem rzepakowym. Wielu ludzi zastanawia się, który z nich jest zdrowszy i lepszy do wykorzystywania podczas codziennego gotowania. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej temu popularnemu rodzajowi tłuszczu.

Olej słonecznikowy jest tłoczony z nasion i w temperaturze pokojowej ma płynną konsystencję. Jest to mieszanka jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów, głównie omega-6, omega-9, a także posiada dużo witaminy E. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o kwasach tłuszczowych omega oraz co zrobić, by polepszyć stan swojego zdrowia, to zapraszamy do lektury tego artykułu.

Jakie korzyści dla zdrowia ma olej słonecznikowy

Korzystanie z nierafinowanego oleju słonecznikowego ma wiele zalet. Oto nasza lista pięciu ulubionych.

5 najlepszych korzyści ze stosowania oleju słonecznikowego

  1. Olej słonecznikowy poprawia zdrowie serca i obniża poziom złego cholesterolu

Spożywanie wysokiej jakości oleju słonecznikowego, o znacznej zawartości kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9, wspiera prawidłowe wyważenie ilości kwasów tłuszczowych omega w codziennej diecie.

Być może słyszeliście o tym, że należy unikać kwasów tłuszczowych omega-6, ale to nie do końca jest prawdą. Nowoczesna zachodnia dieta zawiera zazwyczaj zbyt duże ilości tych kwasów tłuszczowych omega-6, co nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Jest to szczególnie ważne, gdyż pochodzą one z przetworzonych źródeł żywności.

Znajdź sposób, by pozbyć się ze swojej diety niezdrowych źródeł kwasów tłuszczowych omega-6, znajdziesz je chociażby w gotowych ciastkach czy krakersach, a w zamian użyj zdrowych kwasów tłuszczowych omega-6, które znajdują się w oleju słonecznikowym. W ten sposób zapewnisz sobie zdrowe źródło kwasu tłuszczowego omega-6.

Znaleźliśmy sensowne wyjaśnienie składników oleju słonecznikowego. Bilans kwasów tłuszczowych w oleju słonecznikowym, w tym dobrego kwasu linolowego – kwas tłuszczowy omega-6, jest bardzo dobry. Chociaż najczęściej omega-6 jest uznawany za „zły” cholesterol, to jest on istotny dla organizmu. Problem polega na tym, że większość ludzi dostarcza organizmowi zbyt duże ilości tego rodzaju tłuszczu. Znalezienie równowagi pomiędzy dobrym cholesterolem, a złym jest bardzo ważne z dietetycznego punktu widzenia. Poza tym olej słonecznikowym nie zawiera tłuszczów nasyconych, co oznacza, że faktycznie może zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie.

  1. Wzmacnia system immunologiczny

Zarówno nasiona słonecznika, jak i olej słonecznikowy, są pełne antyutleniaczy, takich jak witamina E oraz tokoferole, które mogą zwalczyć wolne rodniki. To z kolei sprawia, że układ odpornościowy działa, tak jak powinien, wspierając ogólny stan zdrowia, a tym samym poprawiając zdolność do zwalczania przeziębienia i innych infekcji.

  1. Słonecznik posiada duży potencjał energii

Tłuszcze nasycone mogą powodować osłabienie, a olej słonecznikowy jest bogaty w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze wspomaga dlatego wytwarzanie energii w organizmie.

Ważne jest, by spożywać tłuszcze z umiarem. Wszystko to dlatego, że zawierają większą ilość kalorii niż inne składniki odżywcze. Tłuszcz to paliwo dla organizmu i mózgu, a wystarczy tylko ich właściwa proporcja.

  1. Olej słonecznikowy poprawia czystość skóry i doskonale nawilża

Olej słonecznikowy jest bogaty w witaminę E, która jest bardzo cennym przeciwutleniaczem, skutecznie zwalczającym wolne rodniki. Z tego powodu bardzo często stanowi on bazę tłuszczową do wytwarzania wielu kosmetyków pielęgnacyjnych.

Pochodzące ze słonecznika przeciwutleniacze mogą skutecznie przenikać do skóry i neutralizować wolne rodniki. Te groźne związki przyczyniają się często do uszkodzeń skóry. Właściwości antyoksydacyjne oleju pozwalają wyeliminować wczesne oznaki starzenia się, powodowane często nadmierną ekspozycją na słońce. Od dawna wiadomo bowiem, że wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się skóry, powodując drobne linie mimiczne i zmarszczki.

Stosowanie oleju słonecznikowego pozwala skórze pozostać, czystą, jasną i zdrową. Może być on stosowany miejscowo w celu nawilżenia suchej i podrażnionej skóry. To jeden z powodów, dla których wiele firm kosmetycznych do swoich produktów dodaje olej z nasion słonecznika.

  1. Zmniejsza stany zapalne

Nasiona słonecznika zawierają tryptofan, który może zmniejszać ból, dlatego olej słonecznikowy może być wykorzystywany jako łagodny lek przeciwbólowy. Zawiera on również metioninę, która zwalcza ból u jego źródła.

Metionina jest niezbędnym aminokwasem, którego organizm używa do produkcji S-adenozylometioniny. S-adenozylometioniny są tak samo skuteczne, jak niektóre niesteroidowe leki przeciwzapalne, takiej jak ibuprofen.

Olej słonecznikowy w kuchni 

Jeśli olej słonecznikowy jest rafinowany, to jego temperatura dymienia wynosi 232°C, dlatego też może być wykorzystywany do gotowania i smażenia. Rafinowany olej słonecznikowy pozbawiony jest jednak wielu składników odżywczych. Dlatego też nie można spodziewać się zbyt wielu korzyści z takiego oleju, niezależnie od tego, czy będzie podgrzany, czy też nie.

Jeśli olej słonecznikowy jest nierafinowany, to ma znacznie niższą temperaturę dymienia, która wynosi jedynie 107°C. Oznacza to, że kiedy osiągnie tę temperaturę, zaczyna się palić. Nierafinowany olej słonecznikowy nie powinien służyć do smażenia, ponieważ będzie szkodliwy dla zdrowia.

Z tych powodów najlepiej spożywać nierafinowany olej słonecznikowy na zimno. Można go wykorzystać jako element sosu do sałatek, polać nim ugotowane już potrawy, lub też wykorzystać do maczania pieczywa. Można także po prostu wypić łyżkę oleju słonecznikowego w trakcie posiłku. Należy pamiętać, że w diecie zachodniej jest nadmiar kwasu tłuszczowego omega-6, dlatego warto spożywać olej słonecznikowy z umiarem.

Wiele osób nie wie co zrobić z olejem słonecznikowym w kuchni, kiedy dowiedzą się, że nie powinni go podgrzewać. Jest jednak wiele innych możliwości na jego wykorzystanie.

Wielu miłośników gotowania podpowiada, w jaki sposób wykorzystać olej słonecznikowy w kuchni bez jego podgrzewania. Jego lekkość, że idealnie nadaje się do przygotowania domowego pesto, marynat i sosów. Nabiera on dobrze smaku składników, z którymi się go miesza.

Jeśli macie jakieś pomysły na wykorzystanie oleju słonecznikowego chętnie o nich przeczytamy w polu komentarza poniżej!

Prosimy o wsparcie naszej pracy!

Jeżeli podoba Ci się treść na naszej stronie

pomóż nam i polub nas na Facebooku!

DZIĘKUJEMY!