Właściwości olejku z kiełków pszenicy

olejek z kiełków pszenicy

Olejek z kiełków pszenicy uznawany jest za jeden z najbardziej przydatnych składników dietetycznych i kosmetycznych. Posiada on silne właściwości ochronne i regeneracyjne. Sprawdźmy dlaczego warto po niego znacznie częściej sięgać.

Do najlepszych olejów eterycznych dostępnych w sklepach na całym świecie, niedawno dołączył olejek z kiełków pszenicy. Podczas gdy wyrafinowany wariant – maida – jest odrzucany, to mąka jest powszechnie wykorzystywana do pieczenia, między innymi chleba, ciast i tym podobnych. Eksperci zawsze uważali, że główne źródło składników odżywczych pszenicy jest właśnie w ich ziarnach. Zatem im więcej ziaren jest wyrafinowanych, tym więcej korzyści tracimy.

Nazwa ziarna pszenicy odnosi się do materiału siewnego, który po zasadzeniu kiełkuje. Kiełki zawierają składniki odżywcze, takie jak:

  • białka roślinne,
  • błonnik,
  • witaminy,
  • minerały, m.in. fosfor, cynk, żelazo, selen, potas,
  • kwasy tłuszczowe, które okazały się bardzo korzystne dla skóry, włosów i ogólnego stanu zdrowia.

Olejek wyodrębniony jest z kiełków i posiada bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Pszenica jest powszechnie stosowana jako pożywny surowiec odżywczy, wprowadzany do wielu produktów, a także jako samodzielny produkt. Najpopularniejsze zastosowanie obejmuje użycie jej do produkcji chleba, płatków śniadaniowych oraz przekąsek. Olej z kiełków pszenicy, zawierający około 8% – 14% oleju (średnio 10%). Jest on używany głównie w przemyśle spożywczym, medycznym i kosmetycznym, jako cenne źródło kwasów tłuszczowych.

Kilka zalet olejku z kiełków pszenicy

  1. Bogate źródło przeciwutleniaczy

Olejek z kiełków pszenicy jest doskonałym źródłem witaminy E, witaminy A, witaminy B, a także witaminy D, które są przeciwutleniaczami i pomagają walczyć z radykalnymi uszkodzeniami. Witamina E przechodzi przez ciało, neutralizując wolne rodniki, które w przeciwnym wypadku uszkadzają struktury zawierające tłuszcze, takie jak błony komórkowe oraz komórki mózgu.

  1. Oczyszczanie twarzy

Olej z kiełków pszenicy jest naturalnym olejem, który pomaga oczyszczać twarz. Zapobiega powstawaniu nadmiernej wilgoci, a także pozbywa się nadmiaru sebum, co może prowadzić do takich problemów skórnych jak trądzik, wypryski, i tym podobne. Olej z kiełków pszenicy nie jest przetworzonym kosmetykiem i nie zatyka porów.

Kilka kropli olejku z kiełków pszenicy można dodać do stosowanych kosmetyków do pielęgnacji twarzy. Można również nałożyć delikatnie kilka kropli tego olejku bezpośrednio na twarz i wmasować go w skórę. Osoby z wrażliwą skórą, najpierw powinny to skonsultować z ekspertem od pielęgnacji ciała lub z lekarzem dermatologiem.

  1. Zmniejszanie poziom cholesterolu

Olejek z kiełków pszenicy jest bogaty w octacosanol, który jest kwasem tłuszczowym o długim łańcuchu z alkoholem. Wspiera on dobrze kondycję fizyczną i wytrzymałość. Badania wykazały, że ten kwas tłuszczowy wykazuje również zdolność do metabolizowania tłuszczu, a także do zmniejszania produkcji złego cholesterolu oraz zapobiegania utwardzaniu tętnic. Właściwość tę można zaliczyć do najważniejszych korzyści dla układu sercowo-naczyniowego.

Olej z kiełków pszenicy zawiera również dobre kwasy tłuszczowe omega-3, które systematycznie regulują układ nerwowy.

  1. Leczenie blizn na skórze

Ze względu na dużą zawartość witaminy E, olej z kiełków pszenicy pomaga w budowaniu kolagenu. Kolagen zapewnia skórze odpowiednią elastyczność oraz wytrzymałość. Olej z kiełków pszenicy naprawia i leczy blizny na skórze. Tak naprawdę regularne stosowanie olejku może spowodować ich całkowite wygładzenie. Należy się jednak upewnić, że wybrany produkt jest w 100% organiczny i był tłoczony na zimno.

Witamina A, witamina D oraz tłuszcze obecne w olejki z kiełków pszenicy pomagają przy pęknięciach skóry, a także zapewniają również odpowiednie nawilżenie. W celach leczniczych i kosmetycznych można go także łączyć z olejkiem rycynowym.

  1. Korzystny wpływ na włosy

Olejek z kiełków pszenicy jest użytecznym składnikiem do utrzymania zdrowych włosów. Jest on bogaty w kwas linolowy i działa jako naturalny środek do pielęgnacji włosów. Zazwyczaj stosuje się go w proporcji 10:1 z innym olejkiem nośnikiem, takim jak oliwa z oliwek czy olej sezamowy – 10 części oleju nośnika i 1 część olejku z kiełków pszenicy. Tak przygotowaną mieszankę należy umieścić na skórze głowy, a następnie pozostawić na jakiś czas, po czym spłukać wodą.

  1. Właściwości zapobiegające starzeniu się

Olejek z kiełków pszenicy jest bogatym źródłem witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminy E, dzięki temu działa jako środek przeciw starzeniu się skóry. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który promuje zdrową skórę, ponieważ zapobiega powstawaniu wielu problemów, jak chociażby wypryski czy łuszczyca, a nawet sucha skóra. Natomiast witamina B pomaga w naprawieniu uszkodzonej tkanki i sprzyja jej wzrostowi.

Uwaga

Jeśli chcesz wykorzystać olej z kiełków pszenicy do bezpośredniego spożycia, to możesz to czynić jedynie w niewielkich ilościach. Można wykorzystać olej pszeniczny jako dodatek do sałatek czy makaronu, ale nie powinno się go używać do smażenia czy gotowania.

Chętnie poznamy Wasze opinie na temat tego wyjątkowego oleju!

Prosimy o wsparcie naszej pracy!

Jeżeli podoba Ci się treść na naszej stronie

pomóż nam i polub nas na Facebooku!

DZIĘKUJEMY!