Oregano – Właściwości i działanie zdrowotne

oregano

Oregano, znane również jako lebiodka, najczęściej kojarzymy zwykle z pizzą. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, ile dobrodziejstw leczniczych kryje w sobie to skromne ziele. I choć nauka zna około czterdziestu różnych odmian oregano, tylko kilka z nich posiada właściwości lecznicze. Poznaj jego najważniejsze i najcenniejsze właściwości. 

Wyciąg ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian oregano potrafi zwalczyć groźne infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybiczne; nawet te, z którymi nie radzą sobie współczesne antybiotyki! A ponieważ zawiera on silne antyutleniacze, zapobiega również niektórym rodzajom nowotworów i… odmładza.

Już 3000 lat p.n.e. Babilończycy stosowali jego specjalne odmiany przeciw schorzeniom układu oddechowego, między innymi przy zapaleniu płuc, a także problemach z sercem. Egipcjanie za czasów faraonów używali wyciągu z tego ziela nie tylko do leczenia rozmaitych dolegliwości, ale i pielęgnacji skóry oraz do konserwowania żywności. Hipokrates, jeden z najsłynniejszych lekarzy starożytnej Grecji, uważał go za panaceum na wszystkie choroby i zalecał przy ogromnej liczbie schorzeń i dolegliwości – od niestrawności i biegunki począwszy, poprzez katar, bóle uszu, zębów, reumatyzm,  infekcje układu moczowego, a na wściekliźnie skończywszy.

Dioskurides, sławny lekarz wojenny legionów rzymskich, odkażając rany żołnierzy znaną sobie odmianą oreganon – silnym naturalnym antybiotykiem – skutecznie poprawił zdolność bojową Rzymian. Także w kolejnych stuleciach chwalili je medycy. Chwaliła oregano także medycyna chińska, zalecając jego stosowanie między innymi w gorączkach i biegunkach.

I tak było aż do początków XX wieku, kiedy to miejsce leków naturalnych najpierw powoli, a potem w coraz bardziej oszałamiającym tempie zaczęła zajmować wszechobecna chemia, a zwłaszcza antybiotyki. Z aptek i domowych apteczek poznikały nalewki, wyciągi, oliwki i specyfiki z oregano, i to na długie lata. Działo się tak, dopóki nie okazało się, że antybiotyki wcale nie likwidują wszystkich zdrowotnych problemów, a co gorsza, często stają się jedną z przyczyn problemów o światowej skali.

Ponowne odkrycie w USA

Naukowcy w USA  zainspirowani osiągnięciami starożytnych medyków poddali wyciąg z lebiodki wszechstronnym badaniom naukowym. Jakież było zdziwienie i radość, gdy odkryto, że substancje czynne zawarte w oregano, m.in. karwakrol i tymol, okazały się niezwykle skuteczne w niszczeniu wszystkich badanych mikroorganizmów chorobotwórczych. Szczegółowe badania dzięki nowoczesnym środkom, aparaturze, odczynnikom chemicznym udowodniają  to, co medycy sprzed setek, a nawet tysięcy lat wiedzieli intuicyjnie, a potwierdzali, że sama natura stworzyła leki zwalczające niemal każdą chorobę.

Najbardziej popularnym gatunkiem oregano jest Origanum vulgare, należące do rodziny mięty. Liście i wierzchołki kwiatowe tej rośliny są obdarzone charakterystycznym lekko miętowym i pikantnym smakiem, dzięki czemu oregano stosowany jest jako dodatek do pizzy i sałatek makaronowych.

Analiza składu oregano wykazała, że zawiera on ogromną ilość garbników, a także, działających przeciwzapalnie i bakteriobójczo – flawonoidów. To wyjątkowe ziele zawiera także kwasy tłuszczowe omega, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i potas. Jest również cennym źródłem witaminy A, E, K i C, oraz błonnika. Niezależnie od jego właściwości kulinarnych, z lebiodki uzyskujemy skoncentrowany, aromatyczny olejek o różnych właściwościach leczniczych.

Lecznicze działanie oregano

Współcześnie do leczenia stosowany jest głównie czysty olejek z wyselekcjonowanych odmian oregano, dużo bardziej nasycony substancjami aktywnymi. Naukowcy z USA poddali go różnorodnym badaniom, które potwierdziły, że zawarte w nim substancje aktywne, głównie olejki, wykazują działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, antybiotykowe, a także przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, do którego nie można porównać jakiegokolwiek środka wynalezionego w laboratorium farmaceutycznym.

Szczególną moc ma przede wszystkim mieszanina karwakrolu i tymolu, które wyraźnie hamują wzrost grzybów, robaków i ewentualnie innych organizmów. Niektóre źródła zalecają wcieranie oleju oregano do swędzących miejsc powstałych w wyniku grzybicy stóp, lub łupieżu pstrego. W przeciwieństwie do antybiotyków, substancje zawarte w oregano, nie niszczą dobrych bakterii, znajdujących się w naszym organizmie.

Cenne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

Niezwykłość tej rośliny wzbudziła wielkie zainteresowanie naukowców, którzy poddali ją szeregowi różnych badań. Okazało się, że substancje zawarte w oregano niszczą bakterie z rodziny: E. Coli, Salmonella, Listeria, Staphylococcus, Pseudomonas oraz wiele innych. Nie oparły się im także wirusy, w tym wirus opryszczki, a także grzyby (np. Candida). Okazało się również, że jego niszczycielską moc można wykorzystać także przeciwko pasożytom. Substancje czynne działają też na bakterię Helicobakter pylori, uznawaną za jeden z głównych czynników powstawania wrzodów żołądka.

Grupa portugalskich badaczy wykazała, że olejki eteryczne Origanum vulgare zwalczają ponad 41 szczepów patogenów. Działanie to zawdzięcza głownie związkowi o nazwie karwakrol. Dzięki swoim właściwościom jedynie kropla lub dwie oleju oregano zmieszanego z mlekiem lub sokiem może uspokoić rozstrój żołądka i poprawić trawienie.

Lebiodka zawiera bardzo wysokie stężenie przeciwutleniaczy,  ok. 75 mmol / 100 g. Antyoksydanty pomagają chronić komórki przed działaniem wolnych rodników i poprawić zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Zioło stosowane jest w leczeniu zaburzeń dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, bólów menstruacyjnych i zaburzeń układu moczowego. Stosowany miejscowo pomaga w leczeniu wielu chorób skóry, m.in. trądziku i łupieżu.

Substancja czynna w oregano, znana jako beta-kariofilynę E-BCP, może  znaleźć zastosowanie w leczeniu takich chorób jak osteoporoza i miażdżyca. Wiele źródeł wskazuje, że oregano może pomóc w zapobieganiu licznym chorobom, wliczając w to syndrom metaboliczny. Wykazuje także aktywność przeciwnowotworową, poprzez zachęcenie komórek nowotworowych do popełniania „samobójstwa”, czyli tzw. apoptozy.

Osoby z wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu oraz innymi wskaźnikami syndromu metabolicznego lub z chorobami serca, w znacznym stopniu skorzystają z dodania oregano do swojej diety. To samo dotyczy osób z zanieczyszczoną okrężnicą, przewlekłym zapaleniem, osteoporozą, alergiami, przewlekłym zmęczeniem oraz bólami głowy.

Oregano często poleca się także przy problemach w jamie ustnej. Rozcieńczony olej oregano należy wcierać delikatnie przy stanach zapalnych jamy ustnej i w bolące dziąsła wokół zębów. Olej z oregano może nawet pomóc zażegnać zakażenie ze względu na swoje właściwości antyseptyczne.

Olej oregano jest stosowany jako naturalny środek antyseptyczny w organicznych produktach myjących i szamponach.

Niektórzy lekarze uważają, że zorientowane działania przeciwgrzybicze olejku z oregano może być pomocne z walce z Candida. Trzy krople oleju z oregano należy wlać do pustej kapsułki żelatynowej lub wymieszać taką ilość z sokiem i pić trzy razy dziennie. Przy regularnym stosowaniu, można poczuć wyraźne zmniejszenie objawów.

Wytyczne do użytkowania

Najlepiej pokusić się o zakup wysokiej jakości oleju oregano, ponieważ stężenie składników aktywnych może zmieniać się w szerokim spektrum dostępnych olejów. Należy również zwrócić uwagę czy dany produkt jest przeznaczony do spożycia czy pielęgnacji zewnętrznej lub aromaterapii.

Ogólne Interakcje

Olej z oregano może zmniejszać wchłanianie żelaza z suplementów, dlatego należy go stosować co najmniej dwie godziny przed lub po spożyciu suplementów z tym pierwiastkiem.

Możliwe działania niepożądane

Skutki uboczne są minimalne. Jednak mogą wystąpić reakcje alergiczne na olej z lebiodki, a nawet wrażliwość na rośliny z jego rodziny, takie jak tymianek, bazylia, hyzop, majeranek, mięta, czy szałwia. Należy przerwać przyjmowanie oleju z oregano, i wszelkich innych form tego ziela, jeśli wystąpią objawy reakcji alergicznej. Mogą one obejmować obrzęk twarzy, wysypkę skórną, świąd, nudności, wymioty i inne objawy.

Ostrzeżenia

Porozmawiaj z lekarzem przed podjęciem suplementacji oregano. Jeśli cierpisz z powodu niedoboru żelaza czy anemii oregano może zahamować wchłanianie żelaza z pożywienia i suplementów.

Prosimy o wsparcie naszej pracy!

Jeżeli podoba Ci się treść na naszej stronie

pomóż nam i polub nas na Facebooku!

DZIĘKUJEMY!