Strona główna Zdrowie i uroda Korzyści zdrowotne ze stosowania papai

Korzyści zdrowotne ze stosowania papai

1641
3
papaja
Papaja to wspaniały owoc o wielkim potencjale leczniczym i pielęgnacyjnym

Korzyści zdrowotne, jakie może zapewnić nam papaja, to przede wszystkim lepsze trawienie, ulga od bólu zęba, poprawa pracy układu odpornościowego i lepsze zdrowie serca, a także skuteczniejsza profilaktyka przeciwnowotworowa. Owoc ten znany również jako Carica Papaya i wyróżnia się na rynku spożywczym wysoką wartością odżywczą i leczniczą.

Owoce takie jak papaja działają bardzo korzystnie na ludzki organizm z bardzo wielu powodów. Jest przede wszystkim naturalnym źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Słynie z soczystego smaku i wykazuje znaczne korzyści odżywcze. Papaję można jeść jako surowy owoc, wykonać z niej smoothie, a także dodać do sałatki. Uznawana jest za bardzo pachnący i smaczny owoc, a od odkrycia jej w Ameryce Południowej była nazywana „owocem aniołów”.

Papaja źródłem zdrowia i urody

Pochodzący z surowych owoców lateks stosowany jest do zmiękczenia mięsa, jak i wykorzystuje się go w produkcji wielu kosmetyków, a także niektórych gum do żucia. Papaje są one dostępne do spożycia przez cały rok. Praktycznie wszystkie części papai mogą być wykorzystywane i wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Zawarty w nich enzym o nazwie papaina doskonale pomaga w trawieniu białek oraz zapewnia korzyści pielęgnacyjne dla skóry.

Papaja jest również bogata w przeciwutleniające substancje odżywcze, takie jak karoteny, flawonoidy i witamina C, a także w kwas foliowy i kwas pantotenowy. Jest również dobrym źródłem błonnika oraz składników mineralnych, takich jak magnez. Wszystkie te składniki odżywcze przyczyniają się m.in. do poprawy zdrowia układu krążenia i chronią przed rakiem jelita grubego.

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania papai

Papaja to niewątpliwe jeszcze stosunkowo mało popularny w Polsce owoc, który zapewnia wiele cennych korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Poniżej wskazujemy na najważniejsze właściwości papai.

Zdrowie układu pokarmowego

Papaja jest powszechnie stosowana w celu ułatwienia procesów trawienia. Obecność papainy poprawia rozbicie białek, a także oczyszcza przewód pokarmowy. Zabezpiecza to konwersję białka do tłuszczu. Jeżeli białko w naszej diecie nie jest prawidłowo trawione, może to spowodować zapalenie stawów, zaparcia, cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi i inne związane z tym schorzenia.

Odchudzanie

Papaja jest również dobra dla osób, które starają się schudnąć w sposób naturalny. Może być stosowana jako podwieczorek lub poranna przekąska, która będzie bardzo dobra dla zdrowia. Niewątpliwe zaliczyć ją można do najlepszych pokarmów na utratę wagi ciała.

Zapobiega infekcjom

Papaje są skuteczne w usuwaniu wirusów jelitowych, co pozwala na uniknięcie infekcji i powikłań z nimi związanych.

Łagodzi bóle zębów

Pastę ze świeżych korzeni papai można wmasować w dziąsła i zęby, aby dać ulgę od bólu. Kora z drzewa, głównie wewnętrzna, jest także doskonałym lekarstwem na stany zapalne w jamie ustnej.

Profilaktyka przeciwnowotworowa

Naukowcy odkryli, że papaje są skuteczne w zapobieganiu nowotworów m.in. piersi i trzustki. Ekstrakt otrzymany z suszonych liści papai ma niszczące działanie wobec komórek nowotworowych, hodowanych w laboratorium. W badaniach przeprowadzonych przez University of Florida badacz Nam Dang i jego współpracownicy w Japonii stwierdzili, że efekty te były silniejsze, gdy komórki dostawały coraz większe dawki. Okazało się, że wzrost guzów został spowolniony we wszystkich kulturach. Owoc zyskał wiarygodność i jest wykorzystywany w wielu zachodnich lekach przeciwnowotworowych.

Pielęgnacja skóry

Papaja może być wielkim i naturalnym środkiem rewitalizującym, dlatego jest ona wykorzystywana w wielu kosmetykach. Ponadto, papaje stosowane są w domowych maseczkach przez kobiety na całym świecie. Papaina usuwa martwe komórki i oczyszcza skórę. Dobroczynne właściwości lecznicze i obecne w papai enzymy pomagają w leczeniu oparzeń słonecznych i podrażnionej skóry. Masaż twarzy z użyciem papai doskonale wyrównuje koloryt cery i usuwa martwe komórki. Jeśli jesteś osobą, która spędza większość czasu na zewnątrz, papaja może być bardzo pomocna, jako że zwalcza wolne rodniki, dodające skórze lat. Skórki z papai są również wykorzystywane do nacierania cery twarzy i rąk. Papaje są również stosowane do leczenia chorób skóry, takich jak egzema, łuszczyca, wrzody i trudno gojące się rany.

Zdrowie serca

Nasiona papai są dobre dla profilaktyki zdrowia serca. Zawierając trzy potężne antyoksydacyjne witaminy, czyli witaminę A, witaminę C i witaminę E, papaja jest pomocna w zapobieganiu problemom, takim jak miażdżyca i cukrzycowa choroba serca. Obecność pro-odżywczych karotenoidów uniemożliwia proces utleniania cholesterolu w organizmie. Gdy cholesterol jest utleniany, przykleja się do ścian naczyń krwionośnych i tworzy płytkę, która może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu. Witamina E i witamina C pomagają w zapobieganiu temu zjawisku, utrzymując zdrowie serca. Jako dobre źródło błonnika, papaja przyczynia się również do zmniejszenia poziomów cholesterolu w organizmie. Dołącz ten wspaniały owoc do codziennej diety w formie przekąski, aby utrzymać swoje serce w dobrej kondycji.

Redukcja trądziku i oparzeń

Uzyskany z papai lateks jest stosowany w leczeniu obszarów skóry dotkniętej trądzikiem. Mięsistą stronę skórki z papai można zastosować jako maskę leczniczą na cerę problematyczną. Dieta, która zawiera papaje, pomoże również leczyć schorzenia wewnętrzne, dzięki czemu skóra ciała staje się bardziej rozświetlona i zdrowa. Ponadto, stosowanie lateksu ułatwia ograniczenie widoczności blizn powstałych w wyniku oparzeń.

Zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej

Zwyrodnienie plamki żółtej jest chorobą oczu, kiedy komórki stają się zdegenerowane. Powoduje to zaburzenia widzenia i może prowadzić do utraty wzroku. Jest to choroba związana z wiekiem. Dodanie papai do codziennej diety jest korzystne w zakresie zmniejszenia ryzyka wystąpienia tej choroby. Przeciwutleniacz o nazwie beta-karoten nadaje papai charakterystyczny kolor i podobnie jak ten z marchwi przyczynia się do poprawy wzroku. Obecność beta-karotenu pomaga w redukowaniu skutków zwyrodnienia plamki żółtej. Według badań opublikowanych w Archives of Ophthalmology, jedzenie 3 lub więcej porcji owoców dziennie jeszcze bardziej zmniejsza ryzyko schorzenia.

Regulacja cyklu miesiączkowego

Sok z papai może być bardzo pomocny dla kobiet z nieregularnymi okresami. Spożycie zielonych, niedojrzałych papai może znormalizować nieprawidłowości w cyklu miesiączkowym. Papaja jest uważana za „rozgrzewającą żywność”, co oznacza, że podnosi temperaturę organizmu. Nadmierne wytwarzanie ciepła w organizmie stymuluje hormonu estrogenu, stąd papaja może być korzystna w tym aspekcie zdrowotnym.

Zapobieganie zapaleniu stawów

Papaja jest znana jako skuteczny środek przeciwko reumatoidalnemu zapalenie stawów i chorobie zwyrodnieniowej stawów. Jeden z enzymów występujących w papai, zwany chemopapainą, ma istotny wpływ na regulacje stanów zapalnych w organizmie.

Lepsza odporność

Jedzenie papai jest również związane z poprawą pracy systemu odpornościowego organizmu. Badania przeprowadzone w Japonii dostarczyły dowodu na to, że zawarte w papai przeciwutleniacze odgrywają ważną rolę w poprawie pracy układu odpornościowego u ludzi.

Kwiaty i korzenie rośliny okazały się być korzystne w leczeniu żółtaczki, zapalenia oskrzeli, nerek, kolki i innych powszechnie występujących dolegliwości.

 

Niektóre działania niepożądane papai

Spożywanie papai w normalnych ilościach dietetycznych jest uznawane za bezpieczne. Jednakże istnieje pewne skutki uboczne, które w rzadkich przypadkach mogą wynikać z jej spożywania.

Papaja może być szkodliwa dla kobiet w ciąży

Papaja jest klasyfikowana jako szkodliwa w czasie ciąży. Obecny w niej w wysokich stężeniach lateks, głównie w surowych i na wpół dojrzałych owocach, powoduje skurcze macicy, które mogą prowadzić do poronień. Unikaj jedzenia surowej papai, jeśli jesteś w ciąży.

Podrażnienie przewodu pokarmowego

Spożywanie dużych ilości papai może powodować silne działanie przeczyszczające w jelitach, zwłaszcza gdy jest ona w postaci surowej. Niedojrzałe lub surowe owoce mogą powodować ból w jelitach i żołądku, a czasami nawet prowadzić do perforacji przełyku.

Potencjalnie szkodliwe działanie nasion

Czarne nasiona papai zawierają śladowe ilości enzymu zwanego karpiną, która jest potencjalnie toksyczną substancją. Enzym ten może wywołać efekt odrętwienia układu nerwowego, co może prowadzić do bezwładu lub pogorszenia pracy serca.

 

Jak spożywać papaję?

  • Kawałki papai, moczone z odrobiną soku z cytryny i miodu, to absolutna gratka dla kubków smakowych.
  • Często poleca się robienie chłodnika z papai, truskawek i jogurtu.
  • Warto dodawać kawałki papai do sałatki ze świeżych owoców.
  • Dojrzała papaja na śniadanie dostarcza energii na cały dzień.

 

Chcesz się z nami podzielić własnym doświadczeniem i pomysłami na ten temat? Zapraszamy do komentowania poniżej.

3 KOMENTARZE

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.