Strona główna Zdrowie i uroda Nierafinowany olej kokosowy we wszechstronnym zastosowaniu

Nierafinowany olej kokosowy we wszechstronnym zastosowaniu

247
0
PODZIEL SIĘ
nierafinowany olej kokosowy
Zaleca się stosowanie oleju kokosowego w diecie i pielęgnacji urody

Nierafinowany olej kokosowy to prawdziwy król wśród olejów i olejków naturalnych, a jego niezwykłe i wszechstronne właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne zna na całym świecie coraz więcej osób. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości tego wyjątkowego składnika wielu kosmetyków naturalnych, a także preparatów leczniczych oraz niezliczonej ilości dań.

Nierafinowany olej kokosowy jest często uznawany za „najzdrowszy olej na ziemi”. Dzieje się tak dlatego, iż wykazuje szereg zdrowotnych, a nawet leczniczych właściwości, zarówno w przypadku jego spożywania, jak i podczas zewnętrznej pielęgnacji. Ma on zatem zastosowanie w codziennej diecie oraz jako składnik wielu preparatów zdrowotnych oraz domowych kosmetyków naturalnych.

Olej kokosowy nierafinowany wytwarzany jest oczywiście z kokosa, który charakteryzuje się niepowtarzalnym bogactwem błonnika, witamin i minerałów. Oprócz standardowego zastosowania kulinarnego, można go stosować do pielęgnacji skóry ciała oraz włosów. Jest jednym z podstawowych składników diety południowej Azji, a także stanowi w tamtym regionie podstawę tradycyjnej sztuki pielęgnacji urody. Nierafinowana wersja tego składnika zawiera o wiele więcej właściwości zdrowotnych, które traci się podczas obróbki przetwórczej.

Tak jak każdy olej tłoczony na zimno, nierafinowany olej kokosowy jest idealny do dań typu sałatki, ale i do smarowania pieczywa. Nie ma wpływu na smak przyrządzanej potrawy i świetnie się z nimi komponuje. Podczas spożywania, wedle zasady jesteś tym, co jesz, dostarcza organizmowi szeregu witamin i minerałów, a przede wszystkim cennych kwasów tłuszczowych, które doskonale działają na naszą skórę od wewnątrz.

Nierafinowany olej kokosowy jest niezastąpiony zarówno w diecie odchudzającej, jak i spowodowanej dolegliwościami zdrowotnymi, w szczególności:

  • pomaga w regulacji przemiany materii,
  • nie przyczynia się do rozbudowy tkanki tłuszczowej,
  • nie wykazuje działań obciążających organy wewnętrzne, taki jak trzustka,
  • nie przyczynia się do podwyższenia zawartości cholesterolu we krwi,
  • działa wzmacniająco na mięsień sercowy,
  • wykazuje pozytywne działania w diecie cukrzycowej, łagodząc związane z nią dolegliwości,
  • posiada zupełnie przyjemny i delikatny zapach, przez co może być stosowany do każdego rodzaju potraw

Co bardzo ważne nierafinowany olej kokosowy może być z powodzeniem stosowany bezpośrednio na skórę i włosy, a także jako środek naturalny pielęgnacyjny i kosmetyczny:

  • wspaniale sprawdza się jako baza pod olejek do masażu, dodając do niego kilka kropli ulubionego olejku eterycznego, wspomaga naturalną równowagę skóry. Posiada także działanie chłodzące i uspokajające, przyczyniając się do odczucia przyjemnej ulgi w przypadku oparzeń słonecznych,
  • sprawdza się także jako naturalny balsam do ciała, najlepiej wcierany jeszcze w wilgotną skórę, zaraz po kąpieli. Nierafinowany olej kokosowy nadaje się idealnie do skóry suchej, łuszczącej się i z objawami świądu, zmiękczając skórę i zapobiegając jej nadmiernemu przesuszeniu i łuszczeniu. Pozwala dostarczać jej bogatą ilość substancji chroniących przed promieniowanie UV.
  • działa niezwykle kojąco i regenerująco, nawet na takie zmiany zapalne jak egzema i atopowe zapalenie skóry,
  • posiada właściwości antyseptyczne, antywirusowe i antybakteryjne, a także doskonale wspomaga leczenie ran,
  • wykazuje silne właściwości hamujące starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek,
  • wzmacnia włosy i likwiduje łupież.

Nierafinowany olej kokosowy to naturalny produkt roślinny, który powinien znaleźć się zarówno w każdej kuchni, jak i kosmetyczce. Stosowany zarówno sporadyczne, jak i podczas codziennego przyrządzania posiłków, a także do systematycznej pielęgnacji urody, przynosi ogromy wachlarz korzyści. Niezwykle skutecznego działania oleju kokosowego pozazdrościć może większość drogeryjnych kosmetyków, głównie dzięki całkowitej zgodności z naturą i braku wywoływania negatywnych skutków czy podrażnień.

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji o oleju kokosowym i jego zastosowaniu!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWideo rekrutacja – niezbędne narzędzie dla specjalistów HR
Następny artykułSprzedaż internetowa w 12 krokach
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.