Strona główna Polecane Olejek rycynowy – Właściwości i zastosowania

Olejek rycynowy – Właściwości i zastosowania

9574
6
olejek rycynowy
Olej rycynowy to przede wszystkim bardzo wszechstronny kosmetyk naturalny, ale także remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych

Olejek rycynowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w kosmetyce składników naturalnych. Posiada wprost niezastąpione właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne, wykorzystywane w niektórych miejscach na świecie od wielu setek lat. Koniecznie sprawdź jak możesz go najlepiej wykorzystywać, by cieszyć się lepszym zdrowiem i ładniejszym wyglądem.

Korzyści zdrowotne związane ze stosowaniem olejku rycynowego obejmują pielęgnację skóry oraz włosów, a także łagodzenie objawów reumatycznych, zaburzenia miesiączkowania oraz zaparcia. Olej rycynowy pomaga także w naturalnej pielęgnacji jamy ustnej, właściwej laktacji oraz kontroli urodzeń. Z tego względu w ostatnich latach budzi on coraz większe zainteresowanie praktycznie na całym świecie, mimo iż znany jest od wielu setek lat. Stanowi on bowiem bardzo tanią, łatwą w zastosowaniu i zupełnie naturalną alternatywę dla wielu powszechnie stosowanych środków pielęgnacyjnych.

Czym jest olejek rycynowy?

Olejek rycynowy jest pozbawiony smaku oraz zapachu. Uzyskuje się go z nasion rącznika, czyli rośliny naukowo zwanej Ricinus Communis. Mniej więcej pół wieku temu olej rycynowy był koszmarem każdego dziecka, ale był ku temu istotny powód. Mianowicie był on bardzo powszechnie stosowany jako środek przeczyszczający, a także jako domniemany lek na wiele innych dolegliwości.

Dawniej olejek rycynowy stosowano na liczne choroby, od kaszlu, przeziębienia oraz gorączki, po zaparcia, niestrawność, a także połknięcie jakiegokolwiek trującego materiału, tasiemca oraz glist, a także chorób skóry i wielu innych. Powodem takiego postępowania było przekonanie, że nieprawidłowości w pracy żołądka są źródłem wszystkich innych problemów. Generalnie przyjmowało się, że gdy ma się problemy zdrowotne, to organizm potrzebuje oczyszczenia, by zlikwidować źródło danego problemu. Wszystkie zdrowotne zastosowania oleju rycynowego wynikały z jego naturalnych właściwości bakteriobójczych, toksycznych, a także przeczyszczających oraz dezynfekujących.

Współcześnie wiemy znacznie więcej o rzeczywistym potencjale leczniczym olejku rycynowego, chociaż zapewne nie wszystko. Poniżej prezentujemy najważniejsze jego właściwości i zastosowania.

Olejek rycynowy – Właściwości i zastosowania

W niniejszym artykule dowiecie się o najlepszych sposobach na zastosowanie kuracyjnych właściwości oleju rycynowego, które można z łatwością samodzielnie wykorzystać dla ochrony zdrowia i pielęgnacji urody.

1. Doskonały krem nawilżający na noc

Większość sprzedawanych powszechnie kosmetyków posiada w swoim składzie wiele niepotrzebnych, drogich, a nawet szkodliwych komponentów. Właśnie dlatego lepiej zastosować zasadę „lepiej mniej, niż więcej” i używać do pielęgnacji prostych naturalnych środków. Olejek rycynowy można używać jako nawilżający, przeciwzmarszczkowy krem na noc, nakładając jego cienką warstwę na skórę przed pójściem spać. Regularnie stosowany pozwala zmniejszać głębokość pierwszych zmarszczek, również mimicznych. Antybakteryjne właściwości olejku również pomagają w leczeniu trądziku.

2. Skuteczny stymulator wzrostu rzęs i brwi

Wszyscy marzą o gęstych i ponętnych rzęsach, ale nadużywanie tuszu do rzęs i innych kosmetyków do makijażu może wpłynąć negatywnie na ich porost. Dla stymulacji regeneracji i gęstości rzęs oraz brwi można z powodzeniem użyć niewielkiej ilości oleju rycynowego, rozprowadzając go na końcówki rzęs i wsmarowując w brwi. Warto jednak przy tym zabiegu uniknąć trafienia oleju do oczu. Olejek rycynowy na rzęsy i brwi to to jedno z głównych zastosowań w zabiegach pielęgnacyjnych.

3. Naturalny środek na rozdwajające się końcówki

Wiele źródeł poleca stosowanie niewielkiej ilość olejku rycynowego na końcówki włosów, by odpowiednio je nawilżyć, zapobiec przesuszeniu i uniemożliwić ich rozdwajaniu. Nałożony na noc olejek można dopiero zmyć podczas porannego prysznica. Tego rodzaju zabieg na rozdwajające się końcówki włosów można rozszerzyć na całą ich powierzchnię, a także skórę głowy. Dzięki temu można uzyskać znacznie bardziej wszechstronne efekty pielęgnacyjne.

4. Wspaniały środek zwalczający trądzik I inne choroby skórne

Trądzik to częsty problem skóry twarzy, a olejek rycynowy i jego właściwości zmniejszające stany zapalne pomagają w bezpieczny i naturalny sposób pozbyć się tych bolesnych i wstydliwych dolegliwości. Zaleca się nakładać małą ilość olejku bezpośrednio na problematyczne miejsca na twarzy i zostawiać na noc. Przy regularnym stosowaniu można zauważyć znaczące zmniejszenie widoczności pryszczy i innych niedoskonałości skóry. Olejek rycynowy także łagodzi ból oraz zapalenie związane z tym rodzajem trądziku.

5. Naturalny środek do oczyszczania skóry twarzy

Wiele źródeł wskazuje, że „podobne rozpuszcza podobne”, dlatego Olejowe Oczyszczanie Twarzy (znane również jako OCM) jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów do głębokiego oczyszczania porów skóry, usuwających resztki powodujące wągry. W tym celu zmieszaj jedną część olejku rycynowego z innym olejkiem, a najlepiej wybierz lekki olejek, taki jak olej z pestek moreli, olej z oliwek, olej z pestek winogron, olej jojoba czy olejek migdałowy. Następnie wykonaj delikatny masaż całej twarzy przez 10 minut.

Olejek rycynowy doskonale wnika w pory, usuwając zanieczyszczenia i zaskórniki, które później mogą powodować trądzik. Po masażu, namocz czystą ściereczkę gorącą wodą, uważając, by się nie poparzyć. Wyciśnij następnie nadmiar wody i nałóż ją na skórę twarzy, aż do ostygnięcia. Para ze ściereczki pomaga głębiej usunąć zanieczyszczenia z porów. W razie potrzeby, podgrzej ściereczkę w wodzie i zastosuj ponownie. Ten zabieg usuwa makijaż, nawilża, reguluje wydzielanie sebum i głęboko oczyszcza pory, pozostawiając cienki, nawilżający film z oleju na skórze.

Ta prosta metoda oczyszczania twarzy łączy w sobie oczyszczanie, tonizowanie i nawilżanie, stosując jako składnik zabiegu jedynie olejek rycynowy. Jest to zupełnie naturalny i efektywny sposób na uproszczenie swojej codziennej pielęgnacji skóry twarzy.

6. Sposób na relaksację mięśni

Zastosuj olejek rycynowy w miejscach napięcia i bloków mięśniowych, takich jak szyja i górna część pleców. Pozostaw go na problematycznych miejscach, by ukoić i zrelaksować bolące mięśnie oraz zmniejszyć ból. Ten wyjątkowy olej doskonale wspomaga regenerację i powrót do pełnej sprawności.

7. Sposób na złagodzenie bolących i trzeszczących stawów

Olejek rycynowy skutecznie przenika w głąb stawów i nawilża je, zmniejszając trzeszczenie i sztywność. Zawiera również przeciwzapalne i uśmierzające ból właściwości, pomagające ukoić i złagodzić ból. Nanieś na skórę wokół stawu sporą ilość olejku rycynowego i przyłóż z góry termofor czy butelkę z ciepłą wodą. Ciepło przyczynia się do lepszego wnikania oleju rycynowego do stawu, gdzie wywiera on swoje lecznicze działanie.

8. Wspomaganie oczyszczenia wątroby

Jak ważna jest prawidłowa praca wątroby dla utrzymania ogólnego zdrowia organizmu, nie trzeba nikogo przekonywać. W tym celu bardzo często przydatna może okazać się odpowiednia jej detoksykacja. Dla zwiększenia efektywności całego procesu można wykonać kompres, nakładając dowolną ilość oleju rycynowego na obszar tułowia, gdzie znajduje się wątroba – po prawej stronie brzucha, poniżej prawej piersi, na wysokości żeber. Następnie, poleca się przyłóżyć na to miejsce stary ręcznik i na wierzch butelkę z ciepłą wodą lub termofor.

Podczas zabiegu dobrze się odpręż przez 30-60 minut, pozwalając olejowi rycynowemu przeniknąć do wątroby i pęcherzyka żółciowego, sprzyjając procesowi detoksykacji. Może to być niezbędny rytuał, który powinno się stosować przy wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających czy zmianie stylu życia.

9. Pomoc w zapobieganiu zaparciom

Przed pójściem spać nałóż sporą ilość oleju rycynowego na podbrzusze – poniżej pępka i powyżej kości łonowej – następnie nakryj to miejsce ręcznikiem lub starą piżamą. Olejek rycynowy pomaga zwiększyć perystaltykę jelita grubego, przesuwając jego zawartość, pomagając regularnie się wypróżniać i pomagając w detoksykacji organizmu. Współcześnie olejek rycynowy na zaparcie nie jest raczej zalecany do stosowania doustnego.

10. Ukojenie swędzenia skóry

Olejek rycynowy to doskonały produkt nawilżający i łagodzący wszelkie podrażnienia. Posmaruj nim swędzące miejsca, spowodowane wysypką czy ugryzieniami owadów. Przeciwzapalne oraz uśmierzające świąd właściwości oleju pomagają przynieść ulgę.

11. Naturalne leczenie infekcji grzybiczych

Od wieków wiadomo, że olejek rycynowy posiada bardzo cenne właściwości przeciwgrzybiczne. Dodaj 1-2 krople olejku z drzewa herbacianego, lawendowego czy oregano do odrobiny oleju rycynowego i zastosuj miejscowo na zainfekowane miejsca na skórze. Zarówno olejki eteryczne, jak i olej rycynowy wykazują właściwości zwalczające tego rodzaju problemy, jednocześnie nawilżając i łagodząc swędzenie zainfekowanej skóry.

12. Doskonały sposób na rozgrzewający samo-masaż

Olejek rycynowy posiada właściwości rozgrzewające i dlatego skutecznie stymuluje spowolnioną i przeciążoną cyrkulację krwi oraz rozluźnia wewnętrzne napięcie. Jedynie trzeba mieć świadomość, że może on nieco pobrudzić odzież, dlatego przed zastosowaniem warto ubrać starą piżamę i użyć starych pościeli podczas masażu. Samo-masaż najlepiej wykonywać przed snem, gdyż lecznicze właściwości oleju rycynowego będą wtedy działać całą noc.

Olejek rycynowy – Najczęściej zadawane pytania

Podobnie jak w przypadku wielu innych produktów tego rodzaju, wielu ludziom nasuwają się pewne wątpliwości i dodatkowe pytania. Poniżej wskazujemy na najważniejsze z nich.

Jak wytwarza się olejek rycynowy?

Olej rycynowy jest naturalnym olejem roślinnym, który wytwarza się w procesie tłoczenia oraz ekstrakcji rośliny zwanej rącznikiem. Nasiona tej rośliny są bogate w trójglicerydy, co sprawia, że są tak cenne. Zawierają jednak również niewielkie ilości toksyn zwanych rycyną, która potencjalnie jest zabójcza, jeśli występuje w dużej ilości lub stężeniu. Nie mniej jednak, współczesny proces wytwarzania tego produktu pozwala usunąć niebezpieczne substancje, dlatego może być on w większości przypadków stosowany zupełnie bezpiecznie.

Gdzie można kupić olej rycynowy?

Olejek rycynowy dostępny jest w większości aptek i drogerii. Nie kosztuje również zbyt wiele, bo w zależności od pojemności i producenta jego cena wynosi od ok. 6 do 20 zł. Generalnie jest substancją wielozadaniową, więc wykorzystuje się go do rozwiązywania wielu różnych problemów zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Coraz częściej dostępny jest również w sklepach ze zdrową żywnością, z produktami kosmetycznymi, a także u dystrybutorów alternatywnych produktów zdrowotnych.

Jak korzystać z oleju rycynowego?

Olejek rycynowy można stosować na wiele sposobów, w zależności od tego, z jakim problemem zdrowotnym się ma do czynienia. W przypadku nudności oraz przewlekłych wymiotów można spożywać niewielkie ilości oleju rycynowego, ale zawsze warto w tym zakresie skorzystać z porady lekarza lub farmaceuty. W takiej sytuacji zadziała jako środek przeczyszczający oraz pielęgnacyjny dla żołądka. Wiele osób decyduje się na miejscowe stosowanie oleju rycynowego na skórę głowy oraz włosy. Ma to na celu zwiększenie połysku oraz blasku, a także zwalczania suchości, swędzenia i łupieżu. Produkt ten posiada również właściwości antybakteryjne, dlatego w niektórych przypadkach może być stosowany na niewielkie rany, by przyspieszyć proces ich gojenia oraz by zapobiec infekcjom.

Ile oleju rycynowego można użyć, by wywołać poród?

W takim przypadku zawsze należy konsultować to z lekarzem. Jeśli uzyskasz zgodę lekarza lub położnej, można zastosować 4 łyżki oleju rycynowego, co prawdopodobnie zapoczątkuję proces porodu po kilku godzinach. Nie należy się jednak spodziewać, że zadziała w tym zakresie, kiedy dziecko nie będzie jeszcze gotowe do przyjścia na świat. Uważa się również, że olej rycynowy pomaga w zaparciach u kobiet w ciąży, dlatego często stosowany jest jako środek przeczyszczający.

Jakie są zalety czarnego jamajskiego oleju rycynowego?

Czarny jamajski olej rycynowy jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości wpływających na wzrost włosów. Jeśli zauważasz u siebie rozpoczęcie procesu łysienia lub też wydaje Ci się, że włosy bardziej wypadają, to możesz zacząć u siebie stosować czarny jamajski olejek rycynowy. Dzięki temu sprawisz, że włosy przestaną tak intensywnie wypadać i staną się bardziej gęste.

Jak działa olej rycynowy?

Olejek rycynowy może zapewnić wiele potencjalnych korzyści, które można uzyskać poprzez zastosowanie wewnętrznie oraz zewnętrznie. Do użytku wewnętrznego raczej nie jest współcześnie zalecany, ponieważ istnieje wiele innych alternatyw. Działa głównie jako środek przeczyszczający, który pomaga leczyć zaparcia. Zastosowany zewnętrznie olej rycynowy jest w stanie poprawić wygląd oraz zdrowie skóry, a także pobudzić wzrost włosów, zmniejszyć stany zapalne, jak również chronić układ odpornościowy przed infekcjami bakteryjnymi.

Skąd pochodzi olejek rycynowy?

Naciskając nasiona rośliny rącznika, można dość łatwo wydobyć z nich olej rycynowy. Naukowa nazwa tej rośliny to Ricinus communis, a współcześnie rośnie ona praktycznie na całym świecie. Rącznik jest rośliną dość odporną, dzięki czemu uzyskiwany z niego olej jest stosunkowo tanim i łatwo dostępnym produktem. Oznacza to również, że większość ludzi ma możliwość czerpania z niego korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. W największym jednak zakresie popularność znalazł w Indiach, gdzie występuje w wielu tradycyjnych formułach leczniczych.

Jak zrobić olej rycynowy?

Wydobywanie oleju rycynowego jest procesem długotrwałym i dość czasochłonnym. Co więcej, proces ten uznawany jest za niebezpieczny. Dlatego właśnie zaleca się kupowanie gotowego oleju rycynowego, a nie wykonywanie go samodzielnie w domu. Ponieważ nasiona tej rośliny zawierają również śladowe ilości toksyny zwanej rycyną, dotykanie ich również może być niebezpieczne.

Czy olejek rycynowy jest bezpieczny?

U kobiet w ciąży niewielka ilość oleju rycynowego może być bezpieczna i spowodować wywołanie porodu. Nie mniej jednak, zbyt duża jego ilość może wywołać przedwczesny poród. Jeśli skóra jest narażona na działanie oleju rynnowego, u niektórych osób mogą pojawić się rumieńce i delikatne podrażnienia. Zawarte w nim substancje chemiczne generalnie nie są zbyt niebezpieczne.

Czy olej rycynowy jest dobry dla skóry?

Olejek rycynowy jest bardzo bezpieczny dla skóry. Co więcej, uważa się, że jego miejscowe stosowanie jest najskuteczniejsze i najbardziej bezpieczne. Jest bardzo dobrze znany jako skuteczny środek przeciwtrądzikowy, może również pomóc przy wypryskach oraz innych problemach z przewlekłym stanem zapalnym. Ponieważ olej rycynowy jest także pomocny dla układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości antybakteryjne, jest również doskonały do utrzymywania zdrowej skóry. Powszechnie stosowany jest jako środek zapobiegawczy.

Jak stosować olejek rycynowy na skórę?

Olej rycynowy może być użyty na skórze na wiele rożnych sposobów. W przypadku podrażnienia lub stanu zapalnego należy za pomocą ciepłej wody oczyścić skórę twarzy, by otworzyć pory. Następnie na skórę należy nałożyć niewielką ilość oleju rycynowego. Łatwiej będzie go nałożyć, jeśli wymiesza się go z olejem nośnikiem, np. z oliwą z oliwek, olejem kokosowym, a także olejkiem migdałowym.

Czy olej rycynowy jest bezpieczny dla oczu?

Tak, olej rycynowy jest bezpieczny dla oczu. Jednakże istnieją specjalne preparaty z jego dodatkiem, które są odpowiednio rozcieńczone, by były bezpieczne. Nie należy w tym celu stosować tego samego oleju rycynowego, który jest w składzie zestawu kosmetyków do kąpieli i pielęgnacji ciała. Do oczu można stosować jedynie olejek rycynowy do tego przeznaczony. Dzięki temu można skorzystać z jego właściwości przeciwzapalnych, które pomogą przy leczeniu zaćmy, złagodzą objawy suchego oka, a także zapobiegnie infekcjom oczu. Może także pozbyć się za jego pomocą nieestetycznych cieni pod oczami.

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

Poprzedni artykuł5 sposobów na stały przypływ gotówki
Następny artykułNa co uważać i co jest zabronione podczas ciąży
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

6 KOMENTARZE

  1. Zamówiłam właśnie olejek rycynowy na waptece pod wpywem tego artykułu 🙂 dobrze wiedzieć, że jest tyle zastosowań 🙂

  2. nie jestem zbyt wytrwła w zabiegach pielęgnacyjnych więc stosowałam olejek rycynowy tylko przez tydzień na rzęsach, ale efekty już były widoczne. Moja rada wyczyście szczoteczkę z maskary i nią nakładajcie olejek na rzęsy, ale DOPIERO PRZED SAMYM SPANIEM. Rano wacikiem wystarczy zetrzeć nadmiar olejku i już. Polecam każdemu

  3. Ja stosuję olejek rycynowy do moich włosów. Skusił mnie ten artykuł. I rzeczywiście spełnia swoje zadanie świetnie – włosy wydają się mocniejsze i mniej ich wypada.
    Pozdrawiam z Hamburga

  4. Ja znalazłam jeszcze dodatkowe info: „Rycynus należy do rodziny wilczomleczowatych. Ojczyzną jego są tereny tropikalne. Z nasion pozyskiwany jest klarowny i gęsty olej, który ma wiele zasług jako naturalny środek leczniczy.

    W Europie olej rycynowy zyskał popularność po odkryciu go przez pierwszych kolonizatorów amerykańskich, którzy spotkali go u Indian. Z powodu swej zbyt małej odporności na bakterie istniejące na Nowej Ziemi, przybysze zaczęli zapadać na choroby nie znane w ich ojczyźnie. Ich lekiem stał się wtedy olej rycynowy, sporządzany przez pierwszych osadników. Przywieźli go następnie do Anglii i Francji, gdzie uważany był za cudowną pigułkę. W Ameryce castor oil należy do ulubionych leków naturalnych.

    Olej rycynowy stał się wkrótce chętnie stosowanym lekiem przez lekarzy ogólnych. Tam, gdzie nie pomógł olej rycynowy, tam mogła wchodzić w grę jedynie jakaś poważna choroba. Z powodu swych właściwości rozkurczowych, antybakteryjnych i oczyszczających jelita, stał się on środkiem odtruwającym stosowanym w całej Europie. Jest wyśmienitym lekiem gruntownie oczyszczającym organizm, służąc nie tylko organom trawiennym, ale także całemu ciału. Przyrodolecznictwo hinduskie zaleca go pacjentom, którzy zmagają się z konfliktami karmicznymi, tkwiącymi w organizmie jak stara trucizna. Olej rycynowy działa również wzmacniająco na system immunologiczny i nerwowy i z tego powodu zaleca się go stosować regularnie, lecz w małych ilościach. Po spożyciu oleju zawsze należy wypić większą ilość wody w celu wypłukania toksyn.

    Gęsty, zawiesisty olej mniej nadaje się do zewnętrznej pielęgnacji skóry. Stosowany do wewnątrz znakomicie oczyszcza i upiększa skórę, a także poprawia samopoczucie. Wiele problemów skórnych wynika z dolegliwości trawiennych lub niedostatecznego odtruwania organizmu. Olej rycynowy może więc stać się gruntownie działającym środkiem upiększającym. W aptece możemy go kupić również pod nazwą Oleum Ricini.”

  5. Ja polecam wymieszać łyżeczkę olejku rycynowego , miodu sztucznego i lyzeczke wódki czystej i smarować klatkę piersiową przy uporczywy kaszlu dla dzieci jak i dorosłych 🙂 naprawdę pomaga smarować na noc przez parę dni efekty obrazu widać 🙂 polecam wypróbować :*

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.