Strona główna Styl życia Olej rzepakowy do pieczenia ciasta

Olej rzepakowy do pieczenia ciasta

2206
0
olej rzepakowy
Olej rzepakowy to wspaniały dodatek różnego typu wypieków

Olej rzepakowy to jeden z najpowszechniej wykorzystywanych w Polsce tłuszczów roślinnych. Posiada wiele cennych właściwości i dobrze sprawuje się jako dodatek do różnego typu wypieków. Sprawdźmy jego najważniejsze walory.

Wilgotne ciasto jest celem każdego piekarza, ale czasem łatwiej powiedzieć niż zrobić. Olej może pomóc w zapobieganiu wysuszeniu ciast i można go znaleźć jako składnik wielu przepisów, a także jako podstawę dla pudełkowych mieszanek ciastek. Większość olejów roślinnych będzie dobrze pełnić tę funkcję, ale niektóre zmieniają smak ciasta, a inne są stosunkowo drogie.

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej używanych olejów spożywczych i wygrywa w kategorii najlepszego dodatku do pieczonych łakoci. Łączy łatwość użycia, powszechną dostępność i korzyści zdrowotne, przy stosunkowo niskich kosztach.

Smak

Olej rzepakowy ma bardzo mało intensywny smak, zwłaszcza gdy stosowany jest w pieczeniu. Każdy smak ciasta z czekolady i wanilii, z marchwi, czy ostrych przekąsek dobrze współpracuje z olejem rzepakowym.

Niektóre źródła wskazują, że dym z oleju zawiera wiele szkodliwych toksyn, więc znajomość punktu spalania oleju jest bardzo ważna dla zachowania zdrowia, jak i smaku. Punktem spalania oleju rzepakowego jest średnio-wysoka temperatura na poziomie 425 stopni Celsjusza, co oznacza, że nie zepsuje się i nie zmienia smaku w temperaturach potrzebnych do pieczenia. Większość ciast piecze się w temperaturze poniżej 400 stopni Celsjusza.

Korzyści zdrowotne

Olej rzepakowy ma bardzo niską zawartość tłuszczów nasyconych, które mogą podnieść poziom cholesterolu, jeśli jesz ich za dużo. Jest również bardzo bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które jak wskazują badania amerykańskie, mogą pomóc zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Olej rzepakowy jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu. Mimo, że jest uważany za zdrowy tłuszcz, warto czasem ograniczyć spożycie tłuszczu w diecie. Typowy przepis na ciasto wymaga nie więcej niż ½ szklanki oleju.

Alternatywy

Wielu ludzi do codziennego gotowania używa oliwy z oliwek, ale unikaj jej w pieczeniu ze względu na możliwość nadania silnego smaku żywności. Warto zauważyć, że przy użyciu łagodnej, taniej oliwy z oliwek, a nie wysokiej jakości z pierwszego tłoczenia, można sprawić, że ciasto jest bardzo wilgotne i nie wpływa ona tak mocno na smak.

Oliwa z oliwek ma wysoką temperaturę spalania oscylującą w granicach 460 stopni Celsjusza i jest zdrowa dla serca, dzięki czemu jest to dobra alternatywa dla oleju rzepakowego.

 

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

Poprzedni artykuł5 najpoważniejszych finansowych błędów
Następny artykuł11 korzyści ze stosowania mleka migdałowego
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.