Strona główna Zdrowie i uroda 6 zaskakujących korzyści zdrowotnych zielonej herbaty

6 zaskakujących korzyści zdrowotnych zielonej herbaty

1154
1
zielona herbata
Zielona herbata to coraz częściej spożywany w Polsce napój o wielu walorach zdrowotnych

Cudowny, zielony napój z Chin trafił już dawno do kubków ludzi na całym świecie, głównie dzięki wielu korzyściom zdrowotnym jakie przynosi dzięki regularnemu spożyciu. Zielona herbata traktowana jest jako naturalny napój leczniczy, który zapobiega rozwijaniu wielu chorób. Poniżej przedstawiamy jej najważniejsze zalety zdrowotne.

Mimo, że biorąc pod uwagę całkowitą konsumpcję czarna herbata pozostaje faworytem, zielona herbata może dać znacznie więcej pozytywnych impulsów, jeśli chodzi o ochronę zdrowia. W odróżnieniu od zielonej herbaty, czarna herbata jest przetwarzana w taki sposób, który pozwala na fermentację, co zubaża zawarte w niej poziomy antyoksydantów i polifenoli. Czarna herbata zawiera również mniej katechin od zielonej herbaty, co minimalizuje zdrowotne korzyści ze spożywania tego napoju.

Oto najważniejsze i dla wielu zaskakujące korzyści zdrowotne, dla których warto codziennie uraczyć się filiżanką zielonej herbaty.

Poprawia wzrok

Marchew od dawna znana jest jako składnik diety, który pozwala utrzymywać dobrą kondycję wzroku. Nauka jednak coraz częściej sugeruje nowe metody. Przeciwutleniacze występujące w zielonej herbacie mogą rzeczywiście przeniknąć do tkanek w okolicy oczu i zapewniać działanie antyoksydacyjne. Tym samym katechiny, stanowiące naturalne związki przeciwutleniające z zielonej herbaty mogą być wchłaniane do tkanek i zapobiega ich degradacji.

Przeprowadzone w 2001 r. badanie na szczurach wykazało, że zielona herbata może rzeczywiście zapobiegać ślepocie wywołanej zaćmą. Poszczególne części oka wchłaniają różne ilości katechin. Najwyższe stężenie tego przeciwutleniacza znajduje się jednak w siatkówce. Jak zaobserwowano, obszar o najmniejszej absorpcji katechin to rogówka.

Uzyskane wyniki sugerują, że regularne picie zielonej herbaty może stanowić naturalny środek ochronny dla wzroku, jednak długotrwałe skutki jej działania nie zostały dotychczas jednoznacznie potwierdzone u ludzi.

Zwalcza alergie

Zielona herbata wydaje się być nieodzowna w sezonie alergii. Picie tego napoju może zapewnić wyraźną ulgę przy pewnych typach uczulenia. Zawarte w niej związki naturalne zapewniają przeciwalergiczne działanie, głównie dotyczy to takiej substancji jak galusan epigalokatechiny (EGCG). Kwercetyna, która jest naturalnie występującym w zielonej herbacie flawonoidem może również złagodzić reakcję histaminy.

Obniża poziom cholesterolu

Znaczna popularność i wysokie spożycie tłustych pokarmów naraża zdrowie na ryzyko powikłań związanych z sercem, takich jak wysoki poziom cholesterolu. Zastąpienie niezdrowych przekąsek i napojów zieloną herbatą może rzeczywiście pomóc utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Zielona herbata jest silnym antyoksydantem i uważa się, że hamuje wchłanianie cholesterolu z jelita grubego.

Amerykańskie badania z udziałem 1100 uczestników wskazują, że zielona herbata znacznie obniżyła poziom całkowitego cholesterolu we krwi. Wyniki sugerują, że picie pięciu filiżanek zielonej herbaty dziennie, zapewni efekt największego obniżenia cholesterolu.

Chroni przed rakiem jamy ustnej

Zielona herbata jest znana jako naturalny składnik diety, pomocny w leczeniu raka trzustki. Ostatnio coraz częściej wskazuje się również, że w przydaje się w zwalczaniu raka jamy ustnej. Zawarty w niej najsilniejszy antyoksydant, czyli EGCG, jest w stanie pomóc zabijać komórki nowotworowe poprzez niszczenie mitochondriów, a nawet może stać się możliwą alternatywą dla wyniszczającej chemioterapii. Zielona herbata nie przynosi również praktycznie żadnych efektów ubocznych.

Ochrona UV

Zawarte w zielonej herbacie katechiny mogą faktycznie sprawić, że skóra jest mniej wrażliwa na działanie promieni UV, a w związku z tym, bardziej odporna na przedwczesne starzenie się skóry. Mogą również prowadzić do zmniejszenia zaczerwienienia i podrażnienia skóry, po nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne.

Stosunkowo niska dawka katechin z zielonej herbaty, czyli ok. 540 mg oraz 50 mg witaminy C, przyjmowane codzienne przez 12 tygodni, lub dwie filiżanki zielonej herbaty dziennie, mogą znacznie zredukować wpływ promieniowania UV na skórę. Dzięki temu skóra staje się bardziej odporna i mniej wrażliwa na zniszczenie.

Chroni zęby i dziąsła

Zwykle picie herbaty ma złą reputację, jeżeli chodzi o przebarwienia na zębach. Gorący napój zawiera taninę, która nadaje herbacie ciemny kolor, potrafiący negatywnie wpływać na barwę szkliwa zębów. Jednak spożywanie zielonej herbaty może być rzeczywiście korzystne, jeśli chodzi o zdrowie jamy ustnej.

Badania z 2009 roku wykazały, że spożywanie zielonej herbaty było odwrotnie skorelowane z chorobą przyzębia. Regularne picie tego napoju zmniejsza objawy chorób jamy ustnej i przyzębia, prawdopodobnie ze względu na obecność katechin. Katechiny zmniejszają poziom ognisk zapalenych w organizmie, a zatem zakłócają odpowiedź zapalną organizmu na bakterie przyzębia. Ich zdolność do kontrolowania bakterii i obniżania kwasowości śliny sprawia, że ​​jest przydatna w zapobieganiu próchnicy i innych wskaźników złego stanu zdrowia jamy ustnej.

Warto zatem zmienić swoje codzienne obyczaje. Filiżanka zielonej herbaty dziennie to droga ku lepszemu zdrowiu i większej radości z życia!

Może macie jakieś interesujące doświadczenia z zieloną herbatą i chcielibyście się nimi podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

1 KOMENTARZ

  1. Wyrabia się ją z tej samej rośliny, co bardziej popularną w krajach zachodnich czarną herbatę. Liści przeznaczonych do produkcji zielonej herbaty nie poddaje się procesowi fermentacji zaraz po zbiorze, tylko od razu suszy. Dzięki temu zachowują większość cennych składników odżywczych.
    Wyniki badań przeprowadzonych głównie w latach dziewięćdziesiątych udowadniają lecznicze właściwości zielonej herbaty. Zawiera ona duże ilości katechin, silnych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwnowotworowych. Picie jej chroni przed rakiem przełyku, zapobiega też tworzeniu się zmian nowotworowych w skórze, płucach, układzie pokarmowym, wątrobie i piersiach. Co więcej, obniża zawartość cholesterolu i ciśnienie kiwi, leczy przeziębienia i grypę, zapobiega chorobom dziąseł, próchnicy i nieświeżemu oddechowi. Zielona herbata w saszetkach dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach specjalistycznych. Aby osiągnąć maksymalny efekt leczniczy, należy pić trzy do pięciu filiżanek herbaty dziennie.

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.