Strona główna Styl życia Wielkanocne tradycje – O czym warto pamiętać

Wielkanocne tradycje – O czym warto pamiętać

615
0
wielkanocne tradycje
Wielkanocne tradycje są bardzo bogate i różnią się nieco w różnych regionach Polski

Wielkanocne tradycje to bardzo ważny element polskiej historii i kultury. Niektóre z nich nawiązują nawet do dawnych obyczajów pogańskich. Warto sobie przypominać podstawowe elementy tradycji świątecznych, by ustrzec je od zapomnienia.

Wielkanoc kojarzy nam się z wieloma tradycjami, przekazywanymi z dziada pradziada coraz to młodszym pokoleniom. To bardzo ważne święto chrześcijańskie, które obchodzimy czcząc rocznicę zmartwychwstania. A wielkanocne tradycje rozpoczynamy już od niedzieli palmowej.

Niedziela palmowa

Na tydzień przed Wielkanocą staramy się znaleźć przepiękne bazie – palmy – które następnie ozdabiamy w jakiś szczególny sposób. Zabieramy je ze sobą do kościoła w niedzielę palmową po to, aby zostały poświęcone. Wielkanocne tradycje mówią, że po powrocie do domu z kościoła, każdy z domowników powinien dostawać palmą „lanie”, oczywiście delikatne, bardzo symboliczne, i dzięki temu miał być szczęśliwy przez cały rok. A jeśli chciało się być bogatym i mieć pewność, że zdrowie tego roku dopisze, należało połknąć jedną bazię z poświęconej palemki. Oczywiście tak przygotowana palma musiała znaleźć swoje szczególne miejsce w domu – najczęściej za świętym obrazem. Jak wskazują wielkanocne tradycje była ona zaporą, chroniącą przed złymi mocami oraz chorobą.

Świąteczne porządki

Wraz z Wielkanocą, przychodzi wiosna. Myjemy okna, robimy porządki w szafach, wszystko czyścimy dokładniej niż zwykle. Ale znaczenie tej czynności jest większe niż tylko robienie wiosennych porządków. Otóż kiedyś wierzono, że w ten sposób wymiatamy z domu zimę, które później już nie ma prawa nas zaskoczyć, a dodatkowo wszelkie nieszczęścia czy też choroby.

Tradycyjny żur

Wielkanocne tradycje wskazują, że dawniej jedyne, co jadło się przez cały wielki post, to żur. Nic więc dziwnego, że kiedy nadchodził czas wielkiej nocy wszyscy mieli ochotę choćby symbolicznie go pogrzebać. I tak właśnie robiono. Symboliczny pogrzeb żuru następował w przedostatni lub ostatni dzień wielkiego postu. Równie chętnie żegnano także śledzie, które w czasie postu towarzyszyły domownikom w trakcie posiłków. W jaki sposób się z nią rozstawano? Wieszano ją na drzewie za pomocą młotka i gwoździ.

Święconka

Święconka to tradycja, którą hołduje się po dziś dzień. Na dzień przed Wielkanocą robimy pisanki. Nie ważne czy będą to gotowe ozdobniki przyklejone do jaj, czy też pisanka powstanie za pomocą dłutka i barwnika, a może któryś z małych domowników stworzy ją z pomocą pisaków albo farbek. Ważne, żeby znalazły się w świątecznym koszyczku bo poświęconymi jajkami będziemy dzielić się w Wielkanoc składając sobie świąteczne życzenia.

Trzeba także pamiętać o baranku z masełka, który symbolizuje Zmartwychwstałego Jezusa.Tradycja wielkanocną jest również biała kiełbasa oraz kawałek szyneczki na znak, że post właśnie się kończy. W wielkanocny poranek należy udać się na pierwszą mszę – o godzinie szóstej rano – tak zwaną rezurekcję, po której można już spożyć wspólnie wszelkie dobra, które wcześniej przygotowaliśmy.

Wielkanocny zajączek

Wielkanocne tradycje są bardzo lubiane przez domowników ale ta przypadłą szczególnie do gustu najmłodszym pokoleniom. Tuż po śniadaniu, zjawiał się wielkanocny zajączek, który zostawiał dzieciom drobne – najczęściej słodkie- upominki. Trzeba jednak pamiętać, że zajączek przyjdzie wyłącznie do tych dzieci, które wcześniej przygotowały mu jakieś legowisko. Dlatego przed niedzielą wielkanocną, trzeba wykonać dla niego gniazdo.

Dlaczego jajo jest tak ważne?

Wielkanocne tradycje, to przede wszystkim jajka. Zarówno te w postaci pisanek, wkładane do święconki, jak i gotowane, przyrządzane na różne sposoby w celu ich spożycia. Jajko jest symbolem życia, którego nie może zabraknąć w trakcie Świąt Wielkanocnych. I właśnie w tych dniach najchętniej je jadamy, takie tradycyjne, z dodatkiem chrzanu i majonezu a także z plastrem szynki ze święconki oraz soczystej, zielonej sałaty.

Drugi dzień świąt

Drugi dzień świat wielkanocnych to zawsze poniedziałek. Najbardziej znaczącym elementem jest tzw. Dyngus. W różnych regionach Polski wielkanocne tradycje się nieco różnią, ale w większości występuje wzajemne polewanie wodą. Ta część tradycji ma bardzo ludowy charakter i w najszerszym zakresie występuje na wsiach.

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.