Strona główna Zdrowie i uroda Dlaczego warto jeść warzywa i owoce

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce

591
0
warto jeść warzywa
Warzywa to doskonałe źródło zdrowych wartości odżywczych

By tryskać energią i mieć mnóstwo sił powinniśmy codziennie korzystać z pełnowartościowej i zbilansowanej diety. Jej częścią powinien być zarówno nabiał, jak i ryby czy owoce. Powinniśmy także jeść warzywa – właściwie w nieograniczonych ilościach.

Zarówno świeże warzywa jak i warzywne soki zawierają składniki, które mają zdolności uzdrawiające ludzki organizm. Mają w swoim składzie przede wszystkim witaminy, dla których warto jeść warzywa. Są one absolutnie niezbędne do życia bo regulują wszelkie procesy, które zachodzą w naszym organizmie.

Uzdrawiają ludzki organizm

Odpowiadają między innymi za trawienie, czy też za odnowę oraz budowę komórek. Układ sercowo naczyniowy i nerwowy także nie poradziłby sobie bez odpowiedniej dawki poszczególnych witamin. Warto jeść warzywa także dla zawartych w nich minerałów, które także spełniają różne funkcje, między innymi stanowią ważny element budulcowy zarówno kości, jak i zębów, a także naszej skóry.

A co z owocami?

Tak samo jak warto jeść warzywa, tak w naszej codziennej diecie powinny znaleźć się również owoce, które mają dla organizmu zbawienny wpływ.

Zadbaj o zdrową dietę

Jeśli masz problemy z nadwagą, szczególnie powinieneś dbać o zdrową dietę, jeść warzywa i owoce , które są doskonałym zamiennikiem słodkich przyjemności. Zrezygnuj z czekolady, a w zamian za nią zjedz pachnącą truskawkę albo kiść winogron. Owszem. Owoce także zawierają cukier, ale naturalny, który jest bezpieczniejszy dla organizmu. Zamiast słodzonych napojów, lepiej wypić raz na jakiś czas szklankę soku z warzywno owocowego, dzięki któremu nabierzemy sił i chęci do działania.

Poza tym  i owoce, i warzywa są naprawdę niskokaloryczne. Mało kto wie, że na przykład  w stu gramach arbuza czy truskawek jest TYLKO 40 kalorii. Nieco bardziej kaloryczne są pomarańcze , jabłka i brzoskwinie , później winogrono z ananasem a na samym szczycie kalorycznej wieży tkwi banan.

Jak jeść warzywa i owoce?

Oczywiście najwięcej dobrego przyniesie dieta, w której spożywamy owoce i warzywa nie poddane żadnej obróbce, to znaczy nie gotowane, nie pieczone, i razem ze skórką. To tam znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Warto także zajadać się owocami i warzywami w wersji suszonej. O dziwo zawierają one więcej przyjaznych substancji od ich świeżych odpowiedników. W stu gramach suszonych, słodkich jabłek, znajduje się około 250 kalorii.

Owoce trawimy bardzo szybko, a to wszystko dzięki temu, że zawierają mnóstwo fruktozy a także glukozy. Zdrowy człowiek nie musi się zupełnie ograniczać  i może spożywać dowolną ich ilość. Gorzej z cukrzykami, którzy raczej nie mogą spożywać przetworzonych słodyczy i często muszą sobie odmówić nawet winogrona- w którym jest przecież sporo naturalnego cukru.

Owoce nie goszczą się w żołądku zbyt długo. Dzięki wspomniane fruktozie i glukozie opuszczają go nawet po pół godziny. Jeżeli chcesz stymulować pracę żołądka oraz jelit, wypij tuż przed posiłkiem szklankę owocowego soku. Warto mieć zapas owoców i warzyw w zamrażarce. Dzięki temu będziemy mogli przywołać zapach lata i przypomnieć sobie jego smak.

Podnoszą odporność

Zarówno owoce jak i warzywa przyczyniają się do podnoszenia odporności, co jest szczególnie ważne w miesiącach, w których chorujemy najczęściej- zazwyczaj jest to wczesna jesień, oraz wiosna, kiedy zmiany w temperaturze są bardzo zauważalne. Dodatkowo dzięki witaminie E, rutynie i beta-karotenowi, które zawarte są w owocach i warzywach, dłużej zachowasz zdrowy, młody wygląd skóry. Możesz także ochronić się przed miażdżycą a osoby, które jedzą sporo warzyw i owoców mają wręcz sokoli wzrok.

 

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

 

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.