Droga mamo! Jeśli niedługo urodzisz dziecko lub właśnie karmisz piersią, pewnie usłyszałaś już mnóstwo porad na temat tego, co jeść, a czego unikać w tym czasie. Słysząc od różnych osób, czego Ci nie wolno, bo może to zaszkodzić dziecku, mogłaś dojść do przekonania, że karmienie oznacza pasmo udręk i wyrzeczeń.
Tymczasem sprawa jest dużo prostsza, niż się początkowo wydaje!
Wiele młodych mam może liczyć w kwestii przyrządzania posiłków na bliskich, mogą się zająć tym tata dziecka, babcia, zaprzyjaźniona sąsiadka. Do nich również kierujemy te słowa. 🙂
Dieta karmiącej matki
Chcemy zaproponować garść przydatnych informacji, opartych o najnowsze doniesienia naukowe w tym zakresie.
Potrzebujesz jadłospisu dobrze zbilansowanego i urozmaiconego. W pierwszych tygodniach lepiej spożywać produkty lekkostrawne, gotowane i stopniowo rozszerzać dietę, obserwując reakcję dziecka.
Diety eliminacyjne, stosowane na własną rękę, są dla Ciebie szkodliwe.
Wyniki badań naukowych pokazują, że stosowanie „na wszelki wypadek” diety eliminacyjnej przez matkę nie ochroni dziecka przed alergią.
Kilka zasad – dieta karmiącej matki
Oto kilka zasad, które pomogą Tobie skomponować właściwe posiłki:
500 kcal – o tyle więcej potrzebujesz kiedy karmisz dziecko. Może to być jogurt z muesli, kanapka z wędliną i świeżymi warzywami.
Węglowodany – główne źródło energii, błonnika, składników mineralnych i witamin
Możesz spożywać:
- pieczywo – białe i ciemne, np. bułkę i 4 kromki chleba dziennie,
- mąka, kasza, płatki, np. 5 łyżek dziennie,
- warzywa – co najmniej 500 g, ziemniaki – 2-3 sztuki,
- owoce – 300 g.
Tłuszcze – to energia, ale także witaminy A, D, E i K
Ważne jest, jaki tłuszcz spożywasz, od tego zależy jego rodzaj w pokarmie. Podczas karmienia piersią kobieta potrzebuje 2 razy więcej WNKT (wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych), niż przed ciążą. Mają one wpływ na rozwój tkanki mózgowej i siatkówki oka Twojego dziecka.
Uwaga! Szkodliwe są izomery trans kwasów tłuszczowych pochodzących z twardych margaryn i tłuszczu cukierniczego. Ciastka i ciasta kupowane w sklepach, niektóre słodycze, a także niestety, ciasta domowej roboty pieczone na margarynie zawierające szkodliwe substancje.
Białko – jego poziom w pokarmie jest stały, nie zależy od diety
Niedobór białka ma negatywny wpływ na twoje zdrowie. Mleko i jego przetwory są źródłem wapnia, a mięso drób, ryby – żelaza.
Dobrze, jeżeli na Twoim talerzu pojawiają się 2 razy w tygodniu ryby. Tygodniowa porcja jajek to 3-5 sztuk.
Prawidłowa dieta karmiącej matki
Składniki mineralne
W czasie karmienia potrzebujesz ok. 1000 mg wapnia na dzień. Najlepszym źródłem jest nabiał i jego przetwory.
Witaminy
Ilość witamin rozpuszczalnych w wodzie (C, grupa B) w pokarmie zależy od ich ilości w diecie. Zadbaj więc o właściwą ich podaż w codziennych posiłkach.
Poziom witamin A, D, E, K zależy głównie od rezerw zgromadzonych w czasie ciąży.
Suplementacja:
Witamina D3: ze względu na ograniczoną syntezę skórną okresie między październikiem a marcem zaleca się przyjmowanie preparatu zawierającego 800-1000 IU.
Kwas DHA: dobrze jest uzupełniać dietę o 200 mg kwasów, a w przypadku małego spożycia ryb nawet o 400-600 mg.
Stosując zbilansowaną dietę i regularną aktywność fizyczną, szybko osiągniesz odpowiednią wagę.
W czasie karmienia nie stosuj diet odchudzających, gdyż niezdrowo jest tracić więcej, niż 2 kilogramy na miesiąc.
Źródło:
Program Zdrowotny w zakresie wspierania i propagowania karmienia piersią wśród mieszkańców Miasta Gdańska, w całości finansowanego ze środków Miasta Gdańska, realizowanego przez Szpital Św. Wojciecha (COPERNICUS Podmiot Leczniczy Sp. z o.o)
Opracowano na podstawie: Stanowiska Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji-Standardy medyczne/pediatria, rok 2013, tom 10, nr 3, zakres stron 265-279 |
Super porady! Dziękuję bardzo!
Fajny poradnik. Dziękuję za wskazówki i polecam.