Strona główna Zdrowie i uroda Marakuja – Właściwości odżywcze i lecznicze

Marakuja – Właściwości odżywcze i lecznicze

1614
0
marakuja
Marakuja to bardzo smaczny i pożywny owoc

Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, pochodzi z Ameryki Południowej. Ciekawa jest etymologia poszczególnych jej nazw. Nazwa passiflora, czy też męczennica, wywodzi się od struktury i formy kwiatów owocu, który kojarzy się z koroną cierniową Chrystusa, jego pasją i cierpieniem. Z kolei marakuja pochodzi od indiańskiego określenia, oznaczającego, w dosłownym tłumaczeniu „owoc jedzony jednym haustem”.

Marakuja występuje w dwóch głównych odmianach: żółtej i fioletowej. Żółta marakuja to odmiana chętniej wykorzystywana w przemyśle spożywczym, wykazująca bardziej kwaskowaty smak niż fioletowa, która jest słodko – kwaśna. Obie odmiany łączą podobne właściwości odżywcze i lecznicze. 100 gramów marakui  dostarcza 97 kcal. Niemal wszystkie z nich pochodzą z zawartych w tym owocu cukrów – 23 g węglowodanów, około 0,7 g tłuszczu, 2,2 g białka.

Ponad 70% jej masy owocu stanowi jednak woda, stąd właśnie marakuja jest tak soczysta. Passiflora jest bogatym źródłem witamin: przede wszystkim  witaminy A i C oraz w mniejszych ilościach E, K, B6, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego. Ponadto w marakui znajdziemy znaczne ilości mikro i makroelementów, takich jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, dużo błonnika oraz alkaloidy, takie jak: harman, czy karotenoidy.

Marakuja bogata w błonnik

Marakuja jest bogatym źródłem błonnika, który usprawnia działanie układu trawiennego oraz redukuje związane z nim dolegliwości pokarmowe na tle nerwowym, m.in. nerwicę żołądka. Przyśpiesza także eliminację toksyn i oczyszczanie organizmu, wspomaga pracę jelit, szybciej syci i pozwala kontrolować nadmierny apetyt. Zawarty w marakui błonnik pomaga również w walce z chorobami układu krążenia – obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom insuliny, zapobiegając wahaniom poziomu cukru we krwi.

Marakuja bogata w witaminę A i C

W 100 g owocu marakui znajdziemy 40μg witaminy A i 30 mg witaminy C. Witamina A poprawia jakość widzenia, pomaga w zwalczaniu infekcji i wspomaga wzrost zdrowych komórek. Utrzymuje także prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnia normalny wzrost kości i zębów, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. Witamina C jest z kolei cennym przeciwutleniaczem, który aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów, wzmacnia odporność organizmu na infekcje, ułatwia gojenie się ran, stabilizuje psychikę.

Marakuja bogata w potas oraz inne minerały

100g tego owocu zawiera aż 278 mg obniżającego ciśnienie krwi potasu, a także inne związki o takich właściwościach. Potas obok sodu, magnezu i wapnia jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Umożliwia generowanie impulsów elektrycznych w komórkach naszego ciała, w tym w komórkach mięśni serca, czyli odpowiada za każde uderzenie naszego serca. Potas bierze również udział w procesach, w których nasze komórki syntetyzują białka, które z kolei są budulcem mięśni, pomaga więc utrzymać prawidłową masę mięśniową. Nasiona marakui obniżają także ogólny poziom lipidów, trójglicerydów oraz cholesterolu.

Owoce marakui wykazują wiele właściwości stricte prozdrowotnych, jak i związanych z troską o urodę czy dobre samopoczucie. Marakuja dodaje energii, wspiera naturalną odporność, poprawia stan skóry, usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga układ nerwowy oraz procesy metaboliczne zachodzące w komórkach ciała, poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega anemii, pomaga w zaburzeniach snu, oraz leczeniu astmy. Odżywia cały organizm, przede wszystkim skórę, a wspaniałym wyglądem oraz niesamowitym zapachem i smakiem karmi także nasze zmysły.

Sztuka kulinarna

Owoce marakui mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym. Zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Owoce są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów i dżemu. Marakuja pasuje także do potraw z kurczaka, ryb i wieprzowiny, którym nadaje egzotycznego posmaku.

Zastosowanie marakui w kosmetyce

W kosmetyce olejek z marakui przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, jednak najlepiej sprawdza się w przypadku cery naczyniowej (m.in. dzięki zawartości witamin C i K). To także sprawdzony sposób na przebarwienia skórne oraz ratunek dla skóry oparzonej słońcem. Zawarte w olejku składniki odżywcze, zwłaszcza likopen, pomagają skórze w jej szybkiej regeneracji i odbudowie zniszczonej struktury.

Olejek znalazł również zastosowanie jako odżywka na włosy suche i zniszczone. Olej z marakui działa również przeciwzapalnie. Uzyskany z nasion składnik aktywny jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6, które skutecznie niwelują ból oraz łagodzą stany zapalne. Dzięki tej właściwości stosowany jest w masażach dla bolących i zmęczonych mięśni.

Jeśli spodobał się Wam nasz artykuł o marakui koniecznie go skomentujcie i podzielcie się nim w swoich społecznościach! 😉

Poprzedni artykułCzym nakarmić karmiąca mamę
Następny artykułSiemię lniane w ochronie zdrowia
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.