Strona główna Zdrowie i uroda Jak wzmocnić odporność organizmu? Sprawdź!

Jak wzmocnić odporność organizmu? Sprawdź!

498
0
odporność
Odpornośc organizmu można skutecznie wzmacniać niektórymi produktami naturalnymi
Układ immunologiczny potrzebuje nieustannego wsparcia. Jego odpowiednie działanie to zarówno prewencja infekcji, jak i wsparcie w procesie wychodzenia z ewentualnej choroby. Nieraz niestety zdarza się, że nasza odporność spada – stres, nieodpowiednie żywienie, zmęczenie fizyczne i psychiczne. Jak możemy stymulować układ odpornościowy do lepszej i skuteczniejszej pracy?

Obniżona odporność może wiązać się z wieloma czynnikami, także z tymi wymienionymi powyżej, czyli np. stresem. Bardzo często nie dostarczamy wtedy organizmowi wystarczającej ilości witamin i innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, m.in. mikroelementów, takich jak żelazo czy cynk.

Co więcej, zdarza się, że prowadzony przez nas styl życia również ową odporność osłabia. Może wiązać się to np. z małą ilością ruchu, który ma niezwykle pozytywny wpływ na układ nerwowy, krwionośny czy też hormonalny. Działa także wzmacniająco na stan psychiczny, w czym pomagają endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia. Nic zatem dziwnego, że w momencie wykluczenia go z naszego życia, ciało oraz psychika zaczynają tracić moc. Siłą rzeczy oddziałuje to także na osłabienie pracy układu immunologicznego. Mogą wtedy częściej dopadać nas infekcje, zarówno wirusowe, jak i bakteryjne – ból, drapanie, obrzęk gardła, kaszel, katar, zatkany nos. Pora się wzmocnić!

Na co warto postawić, gdy chcemy poprawić odporność?

Niezwykle istotne jest holistyczne dbanie o siebie i zaopiekowanie się każdym aspektem zdrowia. Biorąc zaś pod uwagę wzmacnianie odporności poprzez dostarczanie organizmowi składników odżywczych, warto zwrócić uwagę szczególnie na kilka z nich.

♦ Jeżówka purpurowa

To zioło, które słynie właśnie z właściwości immunostymulujących. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i co ważne, w razie infekcji pomaga radzić sobie z kaszlem.

Herbatkę z jeżówki znajdziemy zarówno w aptekach, jak i sklepach. Zrobiony z niej napar sprawdzi się w formie do picia, a także pod postacią płukanki na gardło czy inhalacji. Co więcej, preparaty będące źródłem wyciągów z jeżówki to także tabletki, syropy i soki.

Czosnek

Czosnek to znakomity środek antybakteryjny. Ma również właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antyoksydacyjne, co ma ogromne znaczenie dla odporności organizmu, bo zbyt wysoki poziom wolnych rodników wpływa na jego całe funkcjonowanie. Przede wszystkim jednak warto podkreślić wkład czosnku w regulowanie pracy komórek układu immunologicznego. Jest to zatem roślina, która działa nie tylko w obszarze leczenia, lecz także prewencji.

Aloes

To roślina, którą znajdziemy w sklepach oraz aptekach m.in. pod postacią soku z miąższu liści aloesu. Przeważnie poleca się wypijanie kilkudziesięciu mililitrów dwa razy dziennie. Ma znakomity wpływ na poprawę pracy układu odpornościowego (jest bardzo dobrym źródłem polisacharydów), a przy tym działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwbólowo. Dodatkowo wspiera także układ trawienny.

Cynk

To jeden z mikroelementów, którego niedobór może wpłynąć na pojawienie się przewlekłych zakażeń, zarówno wirusowych, grzybiczych, jak i bakteryjnych. Możemy mieć wtedy także osłabioną koncentrację. Ważne jest zatem dbanie o spożywanie pokarmów bogatych w cynk, co naturalnie pomoże nam wzmocnić układ immunologiczny oraz wesprze zwalczanie patogenów, na które jesteśmy narażeni niemalże każdego dnia (np. wirusy przeziębienia czy opryszczki).

Warto umieścić w swojej diecie ostrygi (one zawierają najwięcej cynku), a także produkty zbożowe, mięsa, ryby, pestki dyni czy też olej lniany.

Miód

Miód to bogactwo minerałów, witamin (m.in. witamin z grupy B, C, E), aminokwasów, a także olejków eterycznych. Od lat to produkt stosowany w lecznictwie, na co wpływ ma m.in. jego działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe, regeneracyjne. Biorąc zaś pod uwagę odporność, wiele danych wskazuje, że regularne spożywanie miodu nie tylko ją zwiększa, lecz także w razie choroby łagodzi przebieg i objawy infekcji. Stąd też wykorzystywany jest w wielu lekach oraz suplementach, np. w pastylkach do ssania Tantum Natura, które bazują właśnie na naturalnych składnikach.

Znakomicie sprawdzi się w formie napoju (pamiętajmy, że nie powinniśmy podgrzewać miodu do temperatury wyższej niż 40°C, ponieważ straci wtedy swoje walory), ale także jako dodatek do kanapek, jogurtów czy płatków owsianych. Odpowiednie żywienie może zdziałać cuda dla naszego układu odpornościowego!

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.