Strona główna Zdrowie i uroda Olejek z marakui – Korzyści kosmetyczne i zdrowotne

Olejek z marakui – Korzyści kosmetyczne i zdrowotne

66
0
olejek z marakui
Olejek z marakui znajduje coraz szersze zastosowanie kosmetyczne, w zakresie pielęgnacji skóry i włosów

Olejek z marakui pozyskiwany jest z owoców męczennicy i może przede wszystkim pomóc w leczeniu suchej skóry oraz osłabionych włosów. Stanowi on zupełnie naturalną substancję, czasami stosowaną jako składnik kosmetycznych produktów do pielęgnacji skóry. Coraz częściej można go dostać w zupełnie czystej postaci i samodzielnie stosować w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. W niniejszym artykule wskazujemy na właściwości i zastosowania olejku z marakui.

Olejek z marakuja jest pozyskiwany z nasion męczennicy cielistej oraz jadalnej, znanej również jako owoc passiflory. W naturalny sposób działa jak środek zmiękczający – substancja, która zwiększa hydratację skóry. Jego zwolennicy twierdzą, że jest niezwykle bogatym źródłem wielu cennych substancji, przede wszystkim doskonałych dla utrzymania zdrowia skóry, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i przeciwutleniaczy, m.in. takich jak witamina C.

Zastosowania oleju z passiflory

W medycynie alternatywnej, olejek z marakui stosowany jest głównie na problemy takie jak:

Ponadto, stosując olejek z marakui na skórę głowy włosy stymulowany jest ich wzrostu i wspiera leczenie suchości. Niektórzy zwolennicy sugerują również stosowanie jako składnika olejku do masażu, który może pomóc przy bólach mięśni i zmniejszyć stres. Olej marakuja działa również jako naturalny środek przeciw starzeniu, redukując negatywne działanie wolnych rodników.

Olejek z marakui – Korzyści zdrowotne

Do tej pory stosunkowo niewiele badań testowało potencjalne korzyści oleju marakuja. Jednak pewne wstępne wyniki wskazują, że olej marakuja może mieć korzystne właściwości w zakresie ochrony zdrowia.

W badaniu opublikowanym w 2008 roku naukowcy ustalili, że olej uzyskiwany z nasion owoców męczennicy zawiera dużą ilość kwasu linolowego – rodzaj niezbędnego kwasu tłuszczowego, który odgrywa kluczową rolę w funkcjach skóry. Kwas linolowy, który obecny jest również w olejach z krokosza barwierskiego i słonecznika, pomaga przede wszystkim w zmniejszeniu stanu zapalnego, gdy stosuje się go bezpośrednio na skórze.

Dodatkowo, badania opublikowane w 2011 roku wskazują, że olej z passiflory posiada wysoką aktywność antyoksydacyjną. Chociaż badanie to nie przyglądało się ochronie skóry, jako skutkowi stosowania oleju marakuja, istnieją pewne dowody na jego skuteczność działania. Stosowanie antyoksydantów na skórę może pomóc w walce m.in. z uszkodzeniami słonecznymi – kluczowego czynnika przyczyniającego się do starzenia się skóry. Dzięki temu olejek z marakui może pomagać odwracać oznaki szkodliwego wpływu promieniowania słonecznego w skórze.

Alternatywy dla stosowania oleju z passiflory

Podobnie jak olejek z marakui, tak i cały szereg innych kosmetyków naturalnych, w tym olej arganowy, z baobabu i rokitnika, jest bogate w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą odżywić skórę i poprawić jej wygląd. Mimo, że badania na ich potencjałem w leczeniu chorób dermatologicznych są bardzo ograniczone, istnieją pewne dowody, że rokitnik może pomóc m.in. w leczeniu egzemy.

Pewne zmiany w diecie, także mogą przyczynić się do wzmocnienia zdrowia skóry. Szczególnie przydatna będzie odpowiednio zbilansowana dieta, która jest bogata w przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się w siemieniu lnianym oraz w tłustych rybach takich jak łosoś, sardynki, tuńczyk, czy makrela. Ponieważ nadmiar spożycia cukru może być związany z przyspieszonym starzeniem się skóry, ważne jest też, aby wyraźnie ograniczyć jego spożycie. Picie dużych ilości wody może również pomóc w utrzymaniu zdrowego wyglądu skóry.

Kilka naturalnych środków, które są często używane do pielęgnacji włosów, to przede wszystkim olej kokosowy, olejek rycynowy i olej Amla. Mówi się, że wzmacniają i poprawiają stan włosów i skóry głowy. Co więcej, substancja naturalna znana jako olej margosa od wieków stosowana jest do poprawy zdrowia włosów w wielu formułach Ayurvedy.

Gdzie znaleźć olej z passiflory?

Olej marakuja sprzedawany jest w niektórych sklepach specjalizujących się w produktach naturalnych i kosmetycznych. Można również zakupić olej z passiflory w Internecie.

Korzystanie z oleju marakuja dla zdrowia

Ze względu na ograniczoną ilość badań, jest zbyt wcześnie, aby polecić olejek z marakuj w każdych warunkach. Jeśli rozważasz jego użycie wewnętrzne, należy skonsultować się z lekarzem. Należy mieć też na uwadze, że medycyna alternatywna nie może być stosowana jako substytut standardowej terapii leczniczej.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.