W ostatnich latach w Polsce oliwki stały się niezwykle popularne i powszechnie dostępne. Posiadają liczne właściwości zdrowotne, a ponadto wytwarza się z nich oliwę. Poznajmy najważniejsze fakty na ich temat.
Oto najważniejsze fakty o oliwkach:
- Oliwki to małe owoce, które rosną na drzewach oliwnych Olea europaea.
- Należą do grupy owoców pestkowych i są spokrewnione z mango, wiśnią, brzoskwinią, migdałami i pistacjami.
- Owoce te są bogate w witaminę E i inne silne przeciwutleniacze, dlatego są bardzo przydatne w ochronie i mogą chronić przed osteoporozą oraz rakiem.
- Zdrowe tłuszcze wyodrębniane z oliwki do produkcji oliwy z oliwek extra virgin to jeden z kluczowych elementów niezwykle zdrowej diety śródziemnomorskiej.
- Oliwki są często dodawane do sałatek, kanapek, tapenade lub pesto.
- Oliwki są owalnymi owocami, o średniej wadze około 3-5 gramów.
- Niektóre niedojrzałe oliwki są zielone i zmieniają kolor na czarny, gdy dojrzewają. Inne pozostają zielone nawet wtedy, gdy są w pełni dojrzałe.
- W krajach śródziemnomorskich aż 90% z oliwek jest wykorzystywana do wytwarzania oliwy z oliwek.
- Główne zalety spożywania oliwek to:
- bogactwo przeciwutleniaczy,
- zdolności przeciwzapalne,
- wzmocnienie zdrowia kości,
- działanie antynowotworowe.
- Możliwe działania uboczne oliwek:
- alergie,
- obecność metali ciężkich,
- akrylamid.
- Oliwki zawierają 115-145 kalorii na 100 gramów, czyli około 59 kalorii na 10 oliwek, zakładając, że przeciętna waży 4 gramy.
- Składają się w 75-80% z wody, 4-6% węglowodanów i niewielkiej ilości białek.
- Oliwki zawierają 11-15% tłuszczu.
- 74% procent zawartości tłuszczu to kwas oleinowy, który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym. Jest on głównym składnikiem oliwy z oliwek.
- Owoce drzewa oliwnego mają również niską zawartość węglowodanów, jednak główny z nich to błonnik.
- Zawartość strawnych węglowodanów netto jest więc bardzo niska. To tylko około 1,5 grama w 10 średniej wielkości oliwkach.
- Oliwki są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, z których niektóre są dodawane podczas tłoczenia.
- Pokarmy roślinne o wysokiej zawartości tłuszczu zazwyczaj zawierają największe ilości tego silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina E.
- Czarne oliwki są dobrym źródłem żelaza, które jest istotne dla transportu tlenu prze czerwone krwinki.
- Niezbędnego mikroelementu, jakim jest miedź, często brakuje w typowej zachodniej diecie, a oliwki doskonale go uzupełniają. Niedobór miedzi może zwiększać ryzyko chorób serca.
- Oliwki są dobrym źródłem wapnia, który jest chyba najbardziej powszechnym minerałem ciała. Jest bardzo istotny dla zdrowia kości, mięśni i funkcji nerwów.
- Większość oliwek zawiera duże ilości sodu, ponieważ są one przechowywane w solance.
- Oleuropein to najbardziej obficie występujący w świeżych i niedojrzałych oliwkach przeciwutleniacz. Jest on często wiązany z wieloma korzyściami dla zdrowia.
- Podczas dojrzewania oliwek, Oleuropein przekształca się częściowo na hydroksytyrozol. Jest on również skutecznym przeciwutleniaczem.
- Najbardziej rozpowszechniony w oliwie z oliwek przeciwutleniacz tyrosol, ale nie jest tak silny, jak hydroksytyrozol. Może jednak pomóc w zapobieganiu chorobom serca.
- Oleonalic to przeciwutleniacz, który może zapobiec uszkodzeniu wątroby, reguluje stężenie lipidów we krwi i zmniejsza stany zapalne.
- Kwercetyna to obecny w oliwkach składnik odżywczy, który może obniżać ciśnienie krwi i poprawić zdrowie serca.
- Najczęstsze odmiany oliwek stołowych to:
- hiszpańskie zielone oliwki marynowane,
- greckie naturalne oliwki czarne,
- oliwki California, dojrzewające, marynowane.
- Ponieważ oliwki są bardzo gorzkie nie są one zazwyczaj spożywane na świeżo. Zamiast tego, utwardza się je i poddaje fermentacji. Proces ten usuwa gorzkie związki jak Oleuropein, który jest najbardziej obfity w niedojrzałych oliwkach.
- Najniższy poziom związków gorzkich znajduje się w dojrzałych, czarnych oliwkach.
- Istnieje kilka odmian, które nie wymagają przetworzenia i mogą być spożywane na surowo, gdy są w pełni dojrzałe.
- Przetwarzanie oliwek może trwać od kilku dni do kilku miesięcy, w zależności od zastosowanej metody. Metody przetwarzania często opierają się na tradycjach lokalnych, które wpływają na smak, kolor i fakturę.
- Kwas mlekowy jest również ważny podczas fermentacji oliwek. Działa jako naturalny środek konserwujący, który chroni owoce przed szkodliwymi bakteriami.
- Obecnie naukowcy badają, czy sfermentowane oliwki mają probiotyczne skutki dla organizmu. Może to prowadzić do poprawy zdrowia przewodu pokarmowego.
- Oliwki są podstawą diety śródziemnomorskiej. Były one związane z wieloma korzyściami dla zdrowia, zwłaszcza dla serca i w profilaktyce nowotworów.
- Oliwki są bogate w przeciwutleniacze o dużych właściwościach zdrowotnych, począwszy od walki z zapaleniami, aż do zmniejszenia wzrostu niepożądanych mikroorganizmów.
- Jedno z badań wykazało, że spożywanie papkowatej pozostałości z oliwek po tłoczeniu znacznie podwyższa poziom glutationu we krwi. Jest to jeden z najbardziej istotnych przeciwutleniaczy w organizmie.
- Oliwki mogą również zwalczać bakterie odpowiedzialne za infekcje w drogach oddechowych i żołądku.
- Kwas oleinowy, główny kwas tłuszczowy w oliwkach, jest także związany z poprawą zdrowia serca. Może regulować poziomy cholesterolu LDL i chronić cholesterol przed utlenianiem.
- Ponadto, niektóre badania wykazały, że oliwa z oliwek jest zdolna do zmniejszania ciśnienia krwi.
- Zachorowania na osteoporozę są rzadsze w krajach śródziemnomorskich, niż w innych krajach europejskich, co skłoniło naukowców do przypuszczeń, że być może oliwki pełnią funkcję ochronną przed tym schorzeniem.
- Niektóre ze związków roślinnych, znajdujących się w oliwie z oliwek, zapobiegają utracie masy kości. Wnioski te dały badania na zwierzętach.
- Badań na ludziach, dotyczących tego zagadnienia brakuje, ale badania na zwierzętach oraz dane łączące dietę śródziemnomorską ze zmniejszoną częstotliwością złamań są obiecujące.
- Oliwki i oliwa z oliwek są powszechnie spożywane w regionie Morza Śródziemnego, gdzie częstotliwość występowania raka i innych chorób przewlekłych jest niższa niż w innych krajach europejskich i amerykańskich.
- Jest możliwe, że spożywanie oliwek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Może to być po części ze względu na ich wysoką zawartość przeciwutleniaczy i kwasu oleinowego. W doświadczeniach in vitro wykazano, że są w stanie zakłócać cykl życiowy komórek nowotworowych w piersi, okrężnicy i żołądku. Konieczne są jednak badania na ludziach w celu potwierdzenia tych wyników. W tym momencie nie jest jasne, czy jedzenie oliwek ma wpływ na nowotwory.
- Choć alergia na pyłki drzew oliwnych jest powszechna, alergia na oliwki jest rzadkością.
- Po zjedzeniu oliwki, u osób wrażliwych, mogą wystąpić reakcje alergiczne w obrębie jamy ustnej i gardła.
- Te wyjątkowe owoce mogą zawierać metale ciężkie i składniki mineralne, takie jak bor, siarka, cyna i lit.
- Spożywanie dużej ilości metali ciężkich może mieć szkodliwe skutki i zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
- Ilość metali ciężkich w oliwkach jest na ogół znacznie poniżej dozwolonego limitu, dlatego są one uważane za bezpieczne.
- Występujący w oliwkach akryloamid jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworów, ale najnowsze badania kwestionują to połączenie. Jednakże zalecają się ograniczenie ilości akryloamidu w żywności.
- Niektóre odmiany oliwek mogą zawierać duże ilości akryloamidu w wyniku przetwarzania, zwłaszcza dojrzałe czarne oliwki kalifornijskie.
- Oliwki są pikantne i idealne jako uzupełnienie posiłku lub przekąski.
- Owoce drzewa oliwnego są ubogie w węglowodany, ale bogate w zdrowe tłuszcze.
- Oliwki są bardzo łatwe do włączenia do diety i są wspaniałym dodatkiem żywieniowym.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł koniecznie go polub i skomentuj poniżej.
Oliwek mam zawsze zapas, dla mnie to smaczna i zdrowa przekąska, uwielbiam te z primo gusto, są większe , soczyste. Pychotka.
Atak na Biedronki! 1, 2, 3!