Strona główna Zdrowie i uroda 55 najbardziej interesujących faktów o oliwkach

55 najbardziej interesujących faktów o oliwkach

3278
2
oliwki
Oliwki posiadają liczne i cenne właściwości zdrowotne

W ostatnich latach w Polsce oliwki stały się niezwykle popularne i powszechnie dostępne. Posiadają liczne właściwości zdrowotne, a ponadto wytwarza się z nich oliwę. Poznajmy najważniejsze fakty na ich temat.

Oto najważniejsze fakty o oliwkach:

  1. Oliwki to małe owoce, które rosną na drzewach oliwnych Olea europaea.
  2. Należą do grupy owoców pestkowych i są spokrewnione z mango, wiśnią, brzoskwinią, migdałami i pistacjami.
  3. Owoce te są bogate w witaminę E i inne silne przeciwutleniacze, dlatego są bardzo przydatne w ochronie i mogą chronić przed osteoporozą oraz rakiem.
  4. Zdrowe tłuszcze wyodrębniane z oliwki do produkcji oliwy z oliwek extra virgin to jeden z kluczowych elementów niezwykle zdrowej diety śródziemnomorskiej.
  5. Oliwki są często dodawane do sałatek, kanapek, tapenade lub pesto.
  6. Oliwki są owalnymi owocami, o średniej wadze około 3-5 gramów.
  7. Niektóre niedojrzałe oliwki są zielone i zmieniają kolor na czarny, gdy dojrzewają. Inne pozostają zielone nawet wtedy, gdy są w pełni dojrzałe.
  8. W krajach śródziemnomorskich aż 90% z oliwek jest wykorzystywana do wytwarzania oliwy z oliwek.
  9. Główne zalety spożywania oliwek to:
  • bogactwo przeciwutleniaczy,
  • zdolności przeciwzapalne,
  • wzmocnienie zdrowia kości,
  • działanie antynowotworowe.
  1. Możliwe działania uboczne oliwek:
  • alergie,
  • obecność metali ciężkich,
  • akrylamid.
  1. Oliwki zawierają 115-145 kalorii na 100 gramów, czyli około 59 kalorii na 10 oliwek, zakładając, że przeciętna waży 4 gramy.
  2. Składają się w 75-80% z wody, 4-6% węglowodanów i niewielkiej ilości białek.
  3. Oliwki zawierają 11-15% tłuszczu.
  4. 74% procent zawartości tłuszczu to kwas oleinowy, który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym. Jest on głównym składnikiem oliwy z oliwek.
  5. Owoce drzewa oliwnego mają również niską zawartość węglowodanów, jednak główny z nich to błonnik.
  6. Zawartość strawnych węglowodanów netto jest więc bardzo niska. To tylko około 1,5 grama w 10 średniej wielkości oliwkach.
  7. Oliwki są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, z których niektóre są dodawane podczas tłoczenia.
  8. Pokarmy roślinne o wysokiej zawartości tłuszczu zazwyczaj zawierają największe ilości tego silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina E.
  9. Czarne oliwki są dobrym źródłem żelaza, które jest istotne dla transportu tlenu prze czerwone krwinki.
  10. Niezbędnego mikroelementu, jakim jest miedź, często brakuje w typowej zachodniej diecie, a oliwki doskonale go uzupełniają. Niedobór miedzi może zwiększać ryzyko chorób serca.
  11. Oliwki są dobrym źródłem wapnia, który jest chyba najbardziej powszechnym minerałem ciała. Jest bardzo istotny dla zdrowia kości, mięśni i funkcji nerwów.
  12. Większość oliwek zawiera duże ilości sodu, ponieważ są one przechowywane w solance.
  13. Oleuropein to najbardziej obficie występujący w świeżych i niedojrzałych oliwkach przeciwutleniacz. Jest on często wiązany z wieloma korzyściami dla zdrowia.
  14. Podczas dojrzewania oliwek, Oleuropein przekształca się częściowo na hydroksytyrozol. Jest on również skutecznym przeciwutleniaczem.
  15. Najbardziej rozpowszechniony w oliwie z oliwek przeciwutleniacz tyrosol, ale nie jest tak silny, jak hydroksytyrozol. Może jednak pomóc w zapobieganiu chorobom serca.
  16. Oleonalic to przeciwutleniacz, który może zapobiec uszkodzeniu wątroby, reguluje stężenie lipidów we krwi i zmniejsza stany zapalne.
  17. Kwercetyna to obecny w oliwkach składnik odżywczy, który może obniżać ciśnienie krwi i poprawić zdrowie serca.
  18. Najczęstsze odmiany oliwek stołowych to:
  • hiszpańskie zielone oliwki marynowane,
  • greckie naturalne oliwki czarne,
  • oliwki California, dojrzewające, marynowane.
  1. Ponieważ oliwki są bardzo gorzkie nie są one zazwyczaj spożywane na świeżo. Zamiast tego, utwardza się je i poddaje fermentacji. Proces ten usuwa gorzkie związki jak Oleuropein, który jest najbardziej obfity w niedojrzałych oliwkach.
  2. Najniższy poziom związków gorzkich znajduje się w dojrzałych, czarnych oliwkach.
  3. Istnieje kilka odmian, które nie wymagają przetworzenia i mogą być spożywane na surowo, gdy są w pełni dojrzałe.
  4. Przetwarzanie oliwek może trwać od kilku dni do kilku miesięcy, w zależności od zastosowanej metody. Metody przetwarzania często opierają się na tradycjach lokalnych, które wpływają na smak, kolor i fakturę.
  5. Kwas mlekowy jest również ważny podczas fermentacji oliwek. Działa jako naturalny środek konserwujący, który chroni owoce przed szkodliwymi bakteriami.
  6. Obecnie naukowcy badają, czy sfermentowane oliwki mają probiotyczne skutki dla organizmu. Może to prowadzić do poprawy zdrowia przewodu pokarmowego.
  7. Oliwki są podstawą diety śródziemnomorskiej. Były one związane z wieloma korzyściami dla zdrowia, zwłaszcza dla serca i w profilaktyce nowotworów.
  8. Oliwki są bogate w przeciwutleniacze o dużych właściwościach zdrowotnych, począwszy od walki z zapaleniami, aż do zmniejszenia wzrostu niepożądanych mikroorganizmów.
  9. Jedno z badań wykazało, że spożywanie papkowatej pozostałości z oliwek po tłoczeniu znacznie podwyższa poziom glutationu we krwi. Jest to jeden z najbardziej istotnych przeciwutleniaczy w organizmie.
  10. Oliwki mogą również zwalczać bakterie odpowiedzialne za infekcje w drogach oddechowych i żołądku.
  11. Kwas oleinowy, główny kwas tłuszczowy w oliwkach, jest także związany z poprawą zdrowia serca. Może regulować poziomy cholesterolu LDL i chronić cholesterol przed utlenianiem.
  12. Ponadto, niektóre badania wykazały, że oliwa z oliwek jest zdolna do zmniejszania ciśnienia krwi.
  13. Zachorowania na osteoporozę są rzadsze w krajach śródziemnomorskich, niż w innych krajach europejskich, co skłoniło naukowców do przypuszczeń, że być może oliwki pełnią funkcję ochronną przed tym schorzeniem.
  14. Niektóre ze związków roślinnych, znajdujących się w oliwie z oliwek, zapobiegają utracie masy kości. Wnioski te dały badania na zwierzętach.
  15. Badań na ludziach, dotyczących tego zagadnienia brakuje, ale badania na zwierzętach oraz dane łączące dietę śródziemnomorską ze zmniejszoną częstotliwością złamań są obiecujące.
  16. Oliwki i oliwa z oliwek są powszechnie spożywane w regionie Morza Śródziemnego, gdzie częstotliwość występowania raka i innych chorób przewlekłych jest niższa niż w innych krajach europejskich i amerykańskich.
  17. Jest możliwe, że spożywanie oliwek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Może to być po części ze względu na ich wysoką zawartość przeciwutleniaczy i kwasu oleinowego. W doświadczeniach in vitro wykazano, że są w stanie zakłócać cykl życiowy komórek nowotworowych w piersi, okrężnicy i żołądku. Konieczne są jednak badania na ludziach w celu potwierdzenia tych wyników. W tym momencie nie jest jasne, czy jedzenie oliwek ma wpływ na nowotwory.
  18. Choć alergia na pyłki drzew oliwnych jest powszechna, alergia na oliwki jest rzadkością.
  19. Po zjedzeniu oliwki, u osób wrażliwych, mogą wystąpić reakcje alergiczne w obrębie jamy ustnej i gardła.
  20. Te wyjątkowe owoce mogą zawierać metale ciężkie i składniki mineralne, takie jak bor, siarka, cyna i lit.
  21. Spożywanie dużej ilości metali ciężkich może mieć szkodliwe skutki i zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
  22. Ilość metali ciężkich w oliwkach jest na ogół znacznie poniżej dozwolonego limitu, dlatego są one uważane za bezpieczne.
  23. Występujący w oliwkach akryloamid jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworów, ale najnowsze badania kwestionują to połączenie. Jednakże zalecają się ograniczenie ilości akryloamidu w żywności.
  24. Niektóre odmiany oliwek mogą zawierać duże ilości akryloamidu w wyniku przetwarzania, zwłaszcza dojrzałe czarne oliwki kalifornijskie.
  25. Oliwki są pikantne i idealne jako uzupełnienie posiłku lub przekąski.
  26. Owoce drzewa oliwnego są ubogie w węglowodany, ale bogate w zdrowe tłuszcze.
  27. Oliwki są bardzo łatwe do włączenia do diety i są wspaniałym dodatkiem żywieniowym.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł koniecznie go polub i skomentuj poniżej.

2 KOMENTARZE

  1. Oliwek mam zawsze zapas, dla mnie to smaczna i zdrowa przekąska, uwielbiam te z primo gusto, są większe , soczyste. Pychotka.

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.