Strona główna Zdrowie i uroda Witamina E – Właściwości i zastosowania

Witamina E – Właściwości i zastosowania

225
0
witamina E
Witamina E to naturalny przeciwutleniacz, który ma duże znaczenie dla zachowania zdrowia organizmu i młodzieńczego wyglądu

Witamina E jest zarówno substancją odżywczą, jak i przeciwutleniaczem z historią stosowania w dermatologii od ponad 50 lat. Badania naukowe wykazały, że jest ona korzystna dla wielu problemów związanych ze skórą, w tym w leczeniu oparzeń, blizn i ran. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości i zastosowania tej niezwykle ważnej dla zachowania zdrowia i urody substancji.

Jeśli spojrzysz na produkty do pielęgnacji skóry, które obecnie posiadasz, prawdopodobnie znajdziesz witaminę E w wielu z nich. Witamina E jest powszechnym składnikiem zarówno kosmetyków naturalnych, jak i kupowanych w drogeriach produktów, ponieważ działa jako naturalny stabilizator i może przedłużyć okres przydatności do wykorzystania rozmaitych produktów kosmetycznych.

Czym jest witamina E?

Witamina E jest rozpuszczalną w tłuszczach substancją występującą głównie w niektórych olejach roślinnych, a także w liściach zielonych warzyw. Olej z kiełków pszenicy jest jednym z tych, które są szczególnie bogate w witaminę E.

Witamina E jest zarówno substancją odżywczą, jak i przeciwutleniaczem. Jako naturalny przeciwutleniacz znana jest z ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami, które mogą siać prawdziwe spustoszenie, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Istnieje osiem głównych form naturalnie występującej witaminy E:

  • alfa-tokoferol,
  • alfa-tokotrienol,
  • beta-tokoferol,
  • beta-tokotrienol,
  • gamma-tokoferol,
  • gamma-tokotrienol,
  • delta-tokoferol,
  • delta-tokotrienol.

Alfa-tokoferol jest najobficiej występującą witaminą E w ludzkiej tkance i jest jedyną formą „uznaną za spełniającą ludzkie wymagania”, co oznacza, że ​​jest to forma używana do odwracania objawów niedoboru witaminy E.

Witamina E, zwana niekiedy „witaminą skóry”, ma doskonałe właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i lecznicze, dzięki czemu jest doskonałym naturalnym lekarstwem dla różnych problemów skóry i włosów.

Witamina E – Najważniejsze właściwości i funkcje zdrowotne

Znaczenie witaminy E dla zdrowia i urody jest bardzo duże, a wiele z jej potencjalnych właściwości jest dalej przedmiotem wnikliwych badań naukowców. Poniżej przedstawiamy najważniejsze i najbardziej znane z nich.

1. Naturalny środek chroniący skórę, który zwalcza wolne rodniki

Jako przeciwutleniacz, witamina E jest przede wszystkim znana ze zwalczania wolnych rodników. Badania wykazały, że stosowana miejscowo może również działać jako środek chroniący przed uszkodzeniem skóry w wyniku ekspozycji na słońce.

Badanie opublikowane w Journal of American Academy of Dermatology porównywało wpływ witaminy C, witaminy E i połączenia dwóch przeciwutleniaczy przy użyciu modelu zwierzęcego. Naukowcy odkryli, że połączenie miejscowe witamin C i E zapewnia lepszą ochronę przed promieniowaniem UV w porównaniu do równoważnego stężenia witaminy C lub samej tylko witaminy E do stosowania miejscowego. Jednak wykazano również, że zarówno witamina E, jak i witamina C, zapewniają ochronę przed słońcem i indywidualnie zmniejszają szkody dla komórek. Ale po połączeniu efekty były jeszcze większe.

Możesz poszukać naturalnego, pozbawionego chemii kremu przeciwsłonecznego, który zawiera antyoksydanty, takie jak witamina E i C. Produkty takie jak olej z witaminą E czy maści mogą pomóc także w procesie gojenia się skóry po oparzeniach słonecznych.

2. Ulga dla suchej skóry

Ogólnie rzecz biorąc, witamina E w olejku jest gęsta i lubiana przez wielu, głównie ze względu na jej zdolność do poprawy suchej i łuszczącej się skóry. Podobnie jak olej kokosowy, możesz użyć olejku z witaminą E na skórze i ustach, aby zapobiegać i łagodzić spierzchniętą skórę. Dobrym wyborem może okazać się naturalny i nierafinowany olej słonecznikowy, który jest bodaj najbardziej znanym produktem z wysoką zawartością tej cennej substancji.

3. Może pomóc w leczeniu blizn

Jednym z wielu zastosowań witaminy E jest leczenie blizn po np. trądziku. Jedno z klinicznych badań, które wykazało pozytywne wyniki, zostało opublikowane w 2010 r. w czasopiśmie Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery. W badaniu tym obserwowano dzieci, które niedawno przeszły zabieg chirurgiczny. Podawano im miejscowo witaminę E na obszar nacięcia przez co najmniej 15 dni 3 razy dziennie przed zabiegiem i przez co najmniej 30 dni po zabiegu 2 razy dziennie. Tymczasem grupa kontrolna miała podawaną miejscowo maść na bazie wazeliny nałożoną na miejsce nacięcia w ten sam sposób.

Co odkryto? W grupie z witaminą E nie było dzieci, u których rozwinęły się blizny, ale w grupie kontrolnej 6,5 % miało blizny po 6 miesiącach.

4. Zmniejsza zmarszczki

Wiele osób poszukuje najlepszych i naturalnych sposobów na zapobieganie powstawaniu zmarszczek i innych objawów starzenia. niektórzy ludzie faktycznie otwierają kapsułki tranu i wsmarowują zawartość na skórę, aby pomóc sobie w zwalczaniu zmarszczek. To działa, ale olejek z witaminą E jest naturalną opcją przeciwstarzeniową, która nie pozostawia rybnego zapachu.

Olejek z witaminą E może poprawić wygląd drobnych linii mimicznych i zmarszczek, zapewniając wzmocnienie antyoksydacyjne, które chroni przed uszkodzeniem przez słońce i wspiera zdrowy wzrost nowych komórek skóry. Przy stosowaniu zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, przeciwutleniacze są znane ze swojej zdolności do zwalczania wolnych rodników i fotostarzenia się skóry, w tym zmarszczek i ciemnych plam. Nic dziwnego, że wiele z najlepszych przeciwzmarszczkowych olejów, takich jak olejek jojoba, zawiera naturalną witaminę E.

Olejek z witaminą E może pomóc w zmniejszeniu suchości skóry, a tym samym zmniejszać oznaki starzenia. Sucha skóra wzmaga powstawanie drobnych linii i zmarszczek, a także zwiotczenie i łuszczenie się skóry. Jeśli więc możesz zniwelować suchość, możesz także pomóc swojej skórze wyglądać młodziej.

5. Zdrowie włosów

Można również stosować olej witaminowy E do włosów, szczególnie gdy chcesz nawilżyć włosylub suchą skórę głowy. Według niektórych źródeł, olej z witaminy E może zwiększać krążenie do skóry głowy. Tymczasowo zwiększony przepływ krwi do tego obszaru może pomóc w poprawie zdrowia i siły mieszków włosowych. Naturalny olej z witaminą E może również działać nawilżająco na suche i łamliwe włosy.

6. Może pomóc w leczeniu wyprysku

Objawy egzemy mogą obejmować świąd i stan zapalny skóry z pęcherzami i krostkami, które mogą pękać i łuszczyć. Badania wykazały, że małe dawki witaminy E przyjmowane wewnętrznie mogą być skutecznym wsparciem leczenia wyprysku bez powodowania przykrych skutków ubocznych.

Jedno losowe badanie dotyczyło wpływu suplementacji witaminą E (400 jednostek międzynarodowych na dzień) na 70 uczestników z łagodnym do umiarkowanego atopowym zapaleniem skóry – zwanym potocznie egzemą. Podsumowując, w badaniu stwierdzono, że witamina E może poprawiać objawy i ogólną jakość życia u osób zmagających się z egzemą.

Niestety, nie przeprowadzono wiele badań nad stosowaniem oleju z witaminą E miejscowo w przypadku wyprysku, ale zdecydowanie może ona zwiększyć skuteczność miejscowych środków nawilżających.

Historia i interesujące fakty na temat witaminy E

  • Witamina E została po raz pierwszy rozpoznana w 1922 roku, ale nie została zidentyfikowana chemicznie do 1938 roku.
  • Substancja ta występuje naturalnie w roślinach i liściach głównie zielonych warzyw.
  • Jest zarówno substancją odżywczą, jak i naturalnym przeciwutleniaczem.
  • Zarodki pszenicy są szczególnie bogatym źródłem witaminy E, a olej z kiełków pszenicy może być stosowany miejscowo.
  • Jest to witamina, która jest stosowana komercyjnie jako cenny przeciwutleniacz i konserwant, aby zapobiec jełczeniu tłuszczów, dlatego często znajduje się w olejach roślinnych, a także produktach kosmetycznych.
  • Witamina E pochodząca ze źródeł naturalnych żywności jest zazwyczaj wymieniona jako „d-alfa-tokoferol” na opakowaniach żywności i etykietach suplementów.
  • Substancja ta jest najobficiej rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem występującym w ludzkiej skórze.
  • W przypadku alfa-tokoferolu ilości zwykle wynoszą od 100 do 1000 jednostek międzynarodowych na porcję.

Jak korzystać z olejku z witaminą E?

Podczas stosowania witaminy E miejscowo, preferowany czas to noc, ponieważ olej może być dość ciężki i tłusty. Jeśli używasz czystego oleju, wystarczy kilka kropel wmasowanych w obszar skóry, aby dość szybko zobaczyć pozytywne efekty. Nakładanie odrobiny oleju z witaminy E na noc jest szczególnie dobrym pomysłem, ponieważ może sprawić, że twoja twarz będzie wyglądać na bardzo błyszczącą, a także utrudniać nakładanie makijażu. W przypadku takich obszarów jak skórki paznokci, można użyć jej o dowolnej porze dnia.

Można nakłuwać kapsułki witaminy E i wyciskać czysty olej witaminowy na opuszki palców w celu natychmiastowego użycia lub przechowania w małym pojemniku do późniejszego zastosowania. Stosowanie kapsułek olejowych witaminy E zapewnia czysty koncentrat tej cennej substancji aktywnej. Jeśli masz wrażliwą skórę, możesz poszukać oleju witaminowego, który zawiera również inne naturalne oleje roślinne.

Aby użyć olejku z witaminą E do pielęgnacji twarzy, np. do zwalczania zmarszczek, trądziku itd., lub do dowolnego miejsca na ciele, możesz użyć albo czystej witaminy E, albo witaminy w kremie. Można także spróbować dodać kilka kropel witaminy E do jednego z twoich ulubionych balsamów, aby zwiększyć jego moc przeciwutleniającą i nawilżającą. Inną opcją jest użycie oleju z kiełków pszenicy do włosów i skóry, ponieważ jest bogatym źródłem tej ważnej dla zdrowia i urody substancji.

Niektórzy ludzie twierdzą, że lubią używać olejku witaminy E na rzęsach, aby stymulować ich wzrost. Nie ma jednak żadnych dowodów naukowych ani nawet wielu zakwalifikowanych referencji na temat stosowania witaminy E na rzęsach. Poza tym można bardzo łatwo spowodować nim podrażnienie oczu.

Najlepszy olejek witaminowy, prawdopodobnie będzie oznaczony jako „naturalny” lub d-alfa-tokoferol. Wytwarzany syntetycznie olejek z witaminą E to rac-alfa-tokoferol, powszechnie oznaczany jako dl-alfa-tokoferol. Olejek z witaminą E powinien zawsze być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.

Witamina E a możliwe działania niepożądane i zalecane środki ostrożności

Czy można stosować olejek z witaminą E bezpośrednio na skórze? Tak, oczywiście! Ale zanim użyjesz tej cennej witaminy, zawsze dobrze jest przeprowadzić test, aby upewnić się, że nie masz niepożądanej reakcji alergicznej.

Jeśli chodzi o stosowanie oleju witaminy E na twarzy, najlepiej jest robić to w nocy. Jednakże, jeśli masz skórę skłonną do trądziku lub wrażliwą, może się okazać, że witamina E nie jest najlepszym wyborem. Dobra wiadomość jest taka, że ​​możesz nadal używać ją bez problemów w innych miejscach ciała, takich jak paznokcie lub włosy.

Octan tokoferolu jest sztuczną formą witaminy E i jest substancją potencjalnie drażniącą, na którą należy zwracać szczególną uwagę w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała.

Wiele miejscowo stosowanych produktów, zawierających witaminę E, może zawierać dodatkowe, a czasem wątpliwe składniki. Zawsze czytaj uważnie etykiety i porozmawiaj ze swoim dermatologiem, jeśli nie masz pewności, jaki produkt będzie dla Ciebie najlepszy.

Uważaj na fakt, że olejek z witaminą E, podobnie jak inne oleje, może brudzić pościel lub odzież.     

Podsumowanie na temat witaminy E

    • W przypadku stosowania miejscowego, istnieje wiele możliwych korzyści z działania witaminy E dla skóry, a także włosów.
    • Korzyści dla skóry sięgają od pomagania wysuszonej skórze przez leczenie oparzeń słonecznych po egzemę.
    • Poszukaj witaminy E najlepiej w naturalnej postaci (d-alfa-tokoferol) od renomowanego i sprawdzonego producenta.
    • Kapsułki olejowe z tą cenną witaminą można otworzyć, a olej można stosować miejscowo.
    • Zawsze należy przechowywać olejek z witaminą E w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.