Strona główna Styl życia 11 korzyści ze stosowania mleka migdałowego

11 korzyści ze stosowania mleka migdałowego

1461
0
mleko migdałowe
Mleko migdałowe to wspaniała alternatywa dla mleka krowiego

Mleko migdałowe to nie tylko bardzo smaczna alternatywa dla osób nietolerujących laktozy z mleka krowiego, ale także zdrowy dodatek dietetyczny. Przedstawiamy najważniejsze korzyści z regularnego spożywania tego wspaniałego napoju.

Ci, którzy szukają substytutu mleka, zapewne nie jeden raz natknęli się na mleko migdałowe i zastanawiali się, „czy to mleko jest dobre?” Nieważne czy jesteś weganinem, czy cierpisz na nadwrażliwość na mleko krowie, lub też po prostu nie lubisz jego smaku, mleko migdałowe to fantastyczna alternatywa dietetyczna.

Podczas gdy mleko migdałowe jest coraz bardziej popularne, ważne jest aby pamiętać, że nie dostarczy wystarczającej ilości białka i wapnia, więc upewnij się, że otrzymujesz odpowiednie ilości tych składników z innych źródeł. Jedna filiżanka posiada tylko jeden gram aminokwasów roślinnych, w porównaniu do 8 gramów w filiżance mleka krowiego. Ma ono również tylko 2 miligramy wapnia, w porównaniu do 300 miligramów w zwykłym mleku krowim.

Jak w przypadku wszystkiego, co można obecnie kupić w sklepie, upewnij się, że wybrane przez Ciebie mleko migdałowe zawiera względnie najmniejszą ilość konserwantów i innych ulepszaczy. Względnie samodzielnie przygotuj taki napój i trzymaj go w lodówce.

11 najważniejszych korzyści ze spożywania mleka migdałowego

Pomaga w kontroli wagi

Jedna szklanka mleka migdałowego zawiera tylko 60 kalorii, w przeciwieństwie do 146 kalorii w mleku pełnym, 122 kalorii w 2%-owym, 102 kalorii w 1%-owym i 86 kalorii w wersji slim. Niewątpliwie jest to wspaniały substytut wielu produktów mlecznych, który pomoże Ci stracić lub utrzymać aktualną masę ciała.

Utrzymuje zdrowe serce

Mleko migdałowe zasadniczo nie zawiera cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Ma także niską zawartości sodu i dużą ilość zdrowych tłuszczów, takich jak kwasy omega, co pomaga w zapobieganiu powstawaniu nadciśnienia krwi oraz rozwojowi chorób serca.

Utrzymuje mocne kości

Mimo, że mleko z migdałów nie oferuje tak dużo wapnia jak mleko krowie, zawiera także 25% zalecanej ilości witaminy D, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenia stawów i rozwoju osteoporozy. Poprawia także funkcje układu immunologicznego, a dodatkowo zawarte w nim składniki odżywcze przyczyniają się do zapewnienia zdrowych kości i zębów.

Utrzymuje blask w skórze

Mleko migdałowe zawiera 50% zalecanego dziennego spożycia witaminy E, która ma właściwości przeciwutleniające, niezwykle istotne dla zachowania zdrowia Twojej skóry. Polepsza ochronę przed niszczącym działaniem wolnych rodników oraz chroni przed uszkodzeniami słonecznymi.

Ma dobry wpływ na poziom cukru we krwi

Niesłodzone mleko migdałowe zawiera mało węglowodanów, co oznacza, że nie będzie znacząco zwiększać poziomu cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ze względu na jego niski indeks glikemiczny, twoje ciało będzie korzystać z energii, pochodzącej z węglowodanów dostarczanych wraz z jedzeniem. Nie będą się one odkładać, tak jak cukier w postaci tłuszczu.

Przyczynia się do zwiększenia siły i zdrowia mięśni

Chociaż mleko migdałowe zawiera tylko 1 gram białka w jednej porcji, zawiera dużo witamin z grupy B, a także żelaza i ryboflawiny, ważnych dla wzrostu i zdrowia mięśni. Dzięki temu można zyskać więcej energii i polepszyć swoje samopoczucie.

Reguluje trawienie

Naturalne mleko migdałowe zawiera blisko jednego grama błonnika na porcję, co jest bardzo ważne dla prawidłowego procesu trawienia. Dzięki temu szybciej osiągamy uczucie sytości, a nasz organizm nie męczy się po jedzeniu.

Nie zawiera laktozy

Nietolerancja laktozy występuje u około 25% populacji, co oznacza, że ludzie ci mają trudności z trawieniem cukru pochodzącego z mleka krowiego. Sprawia to, że mleko migdałowe to odpowiedni substytut, nadający się do przygotowywania wielu różnych napojów.

Smakuje lepiej niż mleko krowie

Mleko migdałowe nie smakuje jak mleko krowie. Ma swój niepowtarzalny smak, dzięki czemu można go alternatywnie używać w przepisach, które tego wymagają. Gotowy produkt nie będzie miał dokładnie tego samego smaku, ale będzie miał taką samą konsystencję.

Nie wymaga przechowywania w lodówce

Mleko z migdałów nie psuje się tak szybko jak mleko krowie. Wiedza, że w krótkim czasie nie trzeba go trzymać w lodówce oznacza, że można je z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy lub na jakiś wyjazd.

Jest to łatwe do wykonania

Mleko migdałowe jest wygodną alternatywą, aby samodzielnie przygotować mleko w domu. Uzyskuje się je przez dokładne mielenie migdałów i umieszczenie ich w mieszalniku, czyli w wodzie. Następnie filtrujemy pulpę przez sito i przelewamy całość do butelki.

Warto pamiętać, że mleko migdałowe to, obok mleka sojowego, fantastyczna alternatywa dla mleka krowiego!

 

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

Poprzedni artykułOlej rzepakowy do pieczenia ciasta
Następny artykułCzego nie wiesz o codziennym praniu
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.