Strona główna Zdrowie i uroda Imbir – Właściwości i zastosowania

Imbir – Właściwości i zastosowania

1102
0
imbir
Właściwości zdrowotne imbiru wykorzystuje się już od tysięcy lat

Imbir jest jedną z najzdrowszych, ale i też niezwykle charakterystycznych przypraw na świecie. Posiada wiele cennych substancji odżywczych i bioaktywnych, które zapewniają ogromne korzyści dla ciała oraz umysłu. W niniejszym artykule wskazujemy na jego najważniejsze właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.

Imbir to roślina kwitnąca, która prawdopodobnie pochodzi z Chin. Należy do rodziny Zingiberaceae i jest blisko spokrewniona z kurkumą, kardamonem oraz z galangalem. Do celów spożywczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się kłącze rośliny, czyli część znajdującą się pod ziemią. Jako przyprawę wykorzystuje się w postaci surowej lub sproszkowanej, a także w postaci rozmaitych przetworów, np syropów lub soków. Coraz popularniejszy na całym świecie staje się również olejek imbirowy, który w zasadzie jest produktem infuzyjnym. W powszechnym obiegu często roślinę tę nazywa się korzeniem imbiru lub też po prostu imbirem.

Imbir – Korzyści dla zdrowia, które zostały udowodnione w badaniach naukowych

Zastosowanie imbiru do celów zdrowotnych okazuje się mieć solidne podstawy naukowe. Sprawdźmy zatem co czyni go tak wyjątkowym i dlaczego warto go stosować w codziennej diecie.

1. Zawiera gingerol, czyli substancję o potężnych właściwościach leczniczych

  • Imbir ma bardzo długą historię stosowania w medycynie, zarówno tradycyjnej, jak i alternatywnej. Był on wykorzystywany do łagodzenia nudności, jako pomoc w trawieniu, a także jako wsparcie do walki z grypą i przeziębieniem. Jest to tylko kilka przykładów, bo zastosowań imbiru było znacznie więcej.
  • Imbir można wykorzystywać w formie surowej, suszonej, sproszkowanej, a także jako olej lub sok. Czasami dodaje się go do przetworzonej żywności lub kosmetyków. Jest także powszechnie występującym składnikiem wielu receptur zdrowotnych i pielęgnacyjnych.
  • Wyjątkowy zapach i aromat rośliny pochodzi z naturalnych olejków eterycznych, z których najważniejszym jest gingerol.
  • Gingerol jest głównym bioaktywnym związkiem imbiru, odpowiedzialnym za większość jego właściwości leczniczych. Przede wszystkim wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.

Podsumowanie

Imbir jest popularną przyprawą, ale także surowcem wielu receptur leczniczych. Jest bogaty w gingerol oraz substancje o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających.

2. Może leczyć wiele form nudności, w szczególności porannych podczas ciąży

  • Imbir wydaje się bardzo skutecznie działać przeciwko nudnościom.
  • Posiada długą historię wykorzystywania jako naturalny środek na nudności podczas rejsów na morzu. Istnieją pewne dowody na to, że tak samo skuteczny może być, jak leki na receptę.
  • Imbir może również złagodzić nudności oraz wymioty u pacjentów po operacji. Jest pomocny także pacjentom z chorobą nowotworową, którzy poddawani są chemioterapii.
  • Może być najkorzystniejszym środkiem naturalnym na poranne nudności u kobiet w ciąży.
  • Według przeglądu 12 badań, w których łącznie udział wzięło 1278 kobiet w ciąży, to od 1,1 do 1,5 grama imbiru może znacznie zmniejszyć objawy tych przykrych dolegliwości.
  • Nie mniej jednak, imbir nie miał wpływu na epizody wymiotów.
  • Chociaż uznawany jest za generalnie bezpieczny, to jednak zanim kobiety w ciąży zaczną go stosować w dużych ilościach, powinny to skonsultować ze swoim lekarzem. Niektórzy uważają, że duże ilości imbiru mogą spowodować poronienia, nie mniej jednak na chwilę obecną nie ma badań, które by to potwierdziły.

Podsumowanie

Od 1 do 1,5 gramów imbiru może pomóc w zapobiegnięciu różnego rodzaju nudnościom. Dotyczy to mdłości, nudności po chemioterapii, a także mdłości po zabiegach chirurgicznych oraz porannych nudności w ciąży.

3. Może zmniejszyć ból oraz bolesność mięśni

  • W niektórych badaniach wykazano, że imbir jest skuteczny przeciwko bólom mięśni, spowodowanych wzmożonym wysiłkiem fizycznym.
  • W jednym badaniu uczestnicy przez 11 dni, codziennie spożywali dwa gramy imbiru. Wykazało w nim, że znacznie zmniejszył się ból u osób wykonujących ćwiczenia łokciowe.
  • Imbir nie ma bezpośredniego wpływu na to, ale może stopniowo zmniejszać codzienny postęp bólu mięśni.
  • Uważa się, że w tych działaniach pośredniczą właściwości przeciwzapalne imbiru.

Podsumowanie

Imbir wydaje się skuteczny w zmniejszaniu codziennego postępu bólu mięśni. Może również zmniejszyć ból, który jest wywołany wysiłkiem fizycznym.

4. Właściwości przeciwzapalne mogą być pomocne w chorobie zwyrodnieniowej stawów

  • Choroba zwyrodnieniowa stawów jest częstym problemem zdrowotnym.
  • Choroba ta obejmuje zwyrodnienie stawów w organizmie i może prowadzić do takich objawów jak ból stawów oraz ich sztywność.
  • W kontrolowanej próbie udział wzięło 247 pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Ta część uczestników, która otrzymywała ekstrakt z imbirem, odczuwała mniejszy ból i przez to potrzebowała mniejszej ilości leków przeciwbólowych.
  • Inne badanie wykazało, że połączenie olejku z imbiru, olejku z mastyksu, a także olejku z cynamonu oraz olejku z sezamu może zmniejszyć ból i sztywność u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów. W tym przypadku chodzi o zastosowanie miejscowe przygotowanej mieszanki.

Podsumowanie

Istnieje kilka badań wskazujących, że imbir jest skuteczny w zmniejszaniu objawów choroby zwyrodnieniowej stawów. Ten problem jest często występującą dolegliwością zdrowotną.

5. Może drastycznie obniżyć poziom cukru we krwi oraz poprawić czynniki ryzyka chorób serca

  • Pod tym kątem imbir jest badany stosunkowo od niedawna. Nie mniej jednak może on mieć silne właściwości przeciw cukrzycy.
  • Niedawno przeprowadzono badanie, w którym udział brało 41 pacjentów z cukrzycą typu II. Badanie to wykazało, że dwa gramy sproszkowanego imbiru dziennie obniżają poziom badanego na czczo cukru we krwi o 12%.
  • Imbir znacząco poprawiła także HbA1c – marker długotrwałego poziomu cukru we krwi, prowadząc do 10% redukcji w okresie 12 tygodni.
  • W badaniu tym stwierdzono również 28% zmniejszenie stosunku ApoB/ApoA-I, jak również 23% redukcję markerów utlenionych lipoprotein. Oba stanowią główne czynniki ryzyka chorób serca.
  • Należy jednak pamiętać, że było to tylko jedno niewielkie badanie. Chociaż wyniki są niesamowicie imponujące, to jednak muszą zostać potwierdzone w większych badaniach, zanim będzie można sformułować jakiekolwiek miarodajne wnioski.

Podsumowanie

W badaniach wykazano, że imbir obniża poziom cukru we krwi, a także poprawia różne czynniki ryzyka chorób serca u pacjentów z cukrzycą typu II.

6. Może pomóc w leczeniu przewlekłej niestrawności

  • Przewlekła niestrawność charakteryzuje się nawracającym bólem i dyskomfortem w górnej części żołądka.
  • Uważa się, że opóźnione opróżnianie żołądka jest główną przyczyną niestrawności.
  • Co ciekawe, okazało się, że imbir przyspiesza opróżnianie żołądka u osób z tym dyskomfortem.
  • Po zjedzeniu zupy, imbir skrócił czas opróżniania żołądka z 16 do 12 minut.
  • Przeprowadzono badanie na 24 zdrowych osobach, w którym ochotnikom podawano 1,2 grama sproszkowanego imbiru przed posiłkiem. Okazało się, że imbir u tych osób przyspieszył opróżnianie żołądka o 50%.

Podsumowanie

Imbir wydaje się przyspieszyć opróżnianie żołądka, co może być korzystne dla osób z niestrawnością oraz ze związanym z tym dyskomfortem żołądkowym.

7. Może znacznie zmniejszyć bóle menstruacyjne

  • Ból miesiączkowy to rodzaj bólu, odczuwanego podczas cyklu menstruacyjnego u kobiet.
  • Jednym z tradycyjnych zastosowań imbiru jest łagodzeniu bólu w ogóle, w tym również bólu menstruacyjnego.
  • W jednym z badań wzięło udział 150 kobiet, które zostały poinstruowane, by przyjmowały gram proszku imbirowego codziennie, przez pierwsze trzy dni okresu menstruacyjnego.
  • Okazało się, że imbirowi udało się zmniejszyć ból tak samo skutecznie, jak czynią to lek mefenamowy i ibuprofen.

Podsumowanie

Imbir wydaje się bardzo skuteczny w walce z bólem menstruacyjnym. Pod warunkiem jednak, że przyjmuje się go na początku okresu menstruacyjnego.

8. Może obniżyć poziom cholesterolu

  • Wysoki poziom lipoprotein LDL („zły” cholesterol) wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
  • Niektóre produkty spożywcze, które występuje w codziennej diecie, mogą mieć znaczny wpływ na poziom złego cholesterolu.
  • W 45-dniowym badaniu udział wzięło 85 osób z wysokim poziomem cholesterolu. U tych pacjentów 3 gramy proszku imbirowego spowodowały znaczące obniżenie większości markerów cholesterolu.
  • Wnioski te zostały poparte badaniami, przeprowadzonymi na szczurach z niedoczynnością tarczycy. W tych badaniach ekstrakt z imbiru obniżył poziom cholesterolu LDL w podobnym stopniu, jak lek obniżający stężenie cholesterolu – atorwastatyna.
  • Oba te badania wykazały również zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów we krwi.

Podsumowanie

Istnieją pewne dowody, z badań przeprowadzonych zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach, które pokazują, że imbir może doprowadzić do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi.

9. Zawiera substancje, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym

  • Nowotwór jest bardzo poważną chorobą, która charakteryzuje się niekontrolowanym wzrostem nieprawidłowych komórek.
  • Wyciąg z imbiru był badany pod kątem alternatywnego sposobu leczenia kilku postaci choroby nowotworowej.
  • Właściwości przeciwnowotworowe imbiru przypisuje się 6-gingerolowi, który jest substancją w dużych ilościach obecną w surowym imbirze.
  • W jednym badaniu wzięło udział 30 ochotników, którym codziennie podawano 2 gramy ekstraktu z imbiru, co znacząco zmniejszyło prozapalne cząsteczki sygnałowe w okrężnicy.
  • Jednakże badanie kontrolne u osób z wysokim ryzykiem raka okrężnicy nie potwierdziło tych wyników.
  • Istnieją pewne, choć dość ograniczone, dowody na to, że imbir może być skuteczny przeciwko rakowi trzustki, rakowi piersi, a także rakowi jajników. Nie mniej jednak, niezbędne jest przeprowadzenie w tym zakresie dalszych badań.

Podsumowanie

Imbir zawiera substancję o nazwie 6-gingerol, która może mieć działanie ochronne przeciw nowotworom. Nie mniej jednak, potrzebne są dalsze badania, by to dokładnie sprawdzić.

10. Może poprawić funkcję mózgu oraz chronić przed chorobą Alzheimera

  • Stres oksydacyjny oraz przewlekłe stany zapalne mogą przyspieszać proces starzenia się skóry.
  • Uważa się także, że są to główne czynniki wywołujące chorobę Alzheimera oraz związany z wiekiem spadek zdolności poznawczych.
  • Niektóre badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że antyoksydanty oraz związki bioaktywne w imbirze mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu.
  • Istnieją również dowody na to, że imbir może bezpośrednio wzmacniać funkcję mózgu. W badaniu wzięło udział 60 kobiet w średnim wieku. Wykazano w nim, że ekstrakt z imbiru poprawia czas reakcji oraz pamięć operacyjną uczestniczek.
  • Istnieje jeszcze spora ilość badań przeprowadzanych na zwierzętach, które pokazują, że imbir może chronić przed związanym z wiekiem spadkiem funkcji mózgu.

Podsumowanie

Przeprowadzone badania sugerują, że imbir może chronić przed uszkodzeniami mózgu, które mają związek z wiekiem. Może również poprawić u kobiet funkcje mózgu.

11. Aktywny składnik imbiru może pomóc zwalczyć infekcje

  • Gingerol, czyli substancja bioaktywna znajdująca się w świeżym imbirem, może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji.
  • Tak naprawdę wyciąg z imbiru może hamować rozwój wielu różnego rodzaju bakterii.
  • Roślina ta jest bardzo skuteczna przeciwko bakteriom znajdującym się w jamie ustnej. Takie bakterie mogą powodować choroby zapalne dziąseł. Zalicza się do nich zapalenie dziąseł oraz zapalenie przyzębia.
  • Świeży imbir może być również skuteczny przeciwko wirusowi RSV, czyli częstej przyczynie infekcji dróg oddechowych.

Czy coś jeszcze?

Imbir jest niewątpliwe jedynym z produktów spożywczych, który faktycznie zasługuje na miano superfood!

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.