Strona główna Zdrowie i uroda Olejek imbirowy – Korzyści, właściwości i zastosowanie

Olejek imbirowy – Korzyści, właściwości i zastosowanie

1112
0
PODZIEL SIĘ
olejek imbirowy
Olejek imbirowy to wspaniały środek pielęgnacyjny i zdrowotny

Olejek imbirowy to wspaniały sposób na wiele rożnych schorzeń i dolegliwości, od wieków stosowanych w wielu kulturach. Przedstawiamy najważniejsze korzyści z jego stosowania i sposoby wykorzystania.

Ciepły, pikantny i energetyzujący olejek imbirowy wytwarzany jest z korzenia imbiru (łac. Zingiber officinale), osobliwie wyglądającego, podziemnego kłącza. Jest to członek rodziny roślin Zingiberaceae, a jednoczesnie wieloletnia roślina zielna. Dorasta do metra wysokości, ma wąskie liście, białe lub żółte kwiaty i małe bulwiaste kłącza. Mogą one być żółte, białe lub czerwone, w zależności od odmiany.

Olejek imbirowy źródłem zdrowia i urdy

Imbir jest ceniony od tysięcy lat, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości lecznicze i kulinarne, zwłaszcza w starożytnych chińskich, indyjskich i greckich cywilizacjach. Mahabharata, indyjski epos sanskrytu z IV w p.n.e., opisuje nawet duszone danie mięsne, przy którym zastosowano imbir jako jeden z podstawowych składników. W medycynie ajurwedyjskiej imbir jest uważany za kluczową roślinę leczniczą.

W Starożytności imbir był eksportowany do Cesarstwa Rzymskiego i powszechnie sprzedawany w Europie przez arabskich handlarzy. Dodawano go również chętnie jako składnika słodyczy. Na przełomie XIII i XIV wieku, imbir, wraz z czarnym pieprzem, stał się powszechnie stosowaną w Europie przyprawą.

Imbir jest jednym z najbardziej wszechstronnych składników żywności. Może być spożywane świeży lub suszony, moczony w herbacie lub starty do soku. Wysuszony korzeń jest często składnikiem nalewek i suplementów, a olejek imbirowy to energetyzujący i podnoszący na duchu olej o szerokim zakresie zastosowań.

Olejek imbirowy posiada lekką konsystencję, jasnożółty kolor i przyjemny, ale cierpki aromat. Zapach jest różny w zależności od metody destylacji, jak i samego rodzaju imbiru. Jednak najbardziej aromatyczny olejek imbirowy pochodzi z destylacji świeżego imbiru.

Zastosowania olejku imbirowego

Korzyści z imbiru w łagodzeniu bólu są powszechnie znane. Olej imbirowy może dostarczyć także innych zdrowych właściwości.

Gdy jest stosowany miejscowo, olejek imbirowy może pomóc złagodzić bóle i stymulować normalne krążenie krwi.

Aromaterapia korzysta z kojących i rozgrzewających właściwości olejku imbirowego, m.in. aby pomóc w rozwiązaniu problemów z trawieniem. W rzeczywistości jest to jedno z najbardziej popularnych zastosowań imbiru, gdyż dokonale łagodzi wszelkiego rodzaju zaburzenia trawienia, takie jak nudności, niestrawność, biegunka, gazy, a nawet poranne mdłości.

Oto kilka sposobów wykorzystania oleju imbirowego do różnych problemów zdrowotnych:

  • Wdychaj dwie – trzy krople olejku z chusteczki lub dyfuzora. To pomoże odzyskać siły i ożywić ciało, umysł i duszę.
  • Wymieszaj dwie do trzech kropli w pół szklanki oleju bazowego i użyj, jako oleju do masażu. Pomaga zmniejszyć ból pleców, zapalenie stawów, ból mięśni, reumatyzm, urazy, a także stymuluje układ krążenia i poprawia libido. Można także dodać go do gorącej kąpieli lub umieścić kilka kropel na gorącym lub zimnym okładzie.
  • Wdychanie poprzez dyfuzor lub parownik, złagodzi zapalenie zatok, ból gardła i katar.
  • Masuj dolne partie brzucha w przypadku nagromadzenia gazów lub biegunki.

Właściwości olejku imbirowego

Olejek imbirowy wykazuje cenne właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne, antyseptyczne, wiatropędne, przeciwbólowe i właściwości stymulujące. Jest to pomocne w łagodzeniu różnych problemów zdrowotnych, takich jak:

  • Schorzenia żołądka i jelit – olejek imbirowy pomaga stymulować prawidłowe trawienie i może być świetnym lekarstwem na skurcze, niestrawność i wzdęcia. Może również zwiększyć apetyt, co jest istotne dla ludzi, którzy próbują przybrać na wadze.
  • Zatrucie pokarmowe – właściwości antyseptyczne i wiatropędne olejku imbirowego mogą pomóc w leczeniu zatruć pokarmowych, a także infekcji jelitowych i czerwonki bakteryjnej.
  • Malaria i żółta febra – badania wykazały, że olejek imbirowy pomaga odeprzeć komary Anopheles culicifacies, które są głównym nosicielem malarii w Indiach.
  • Problemy z oddychaniem – olejek imbirowy można pomóc złagodzić i leczyć kaszel, grypę, astmę, duszność i zapalenie oskrzeli. Świeży imbir może działać wykrztuśnie i jest często dodawany do herbaty.
  • Bóle – imbir i olej z imbiru może przyczynić się do zmniejszenia prostaglandyn, czyli związków związanych z powodowaniem bólu.
  • Choroby serca – regularne używanie oleju imbirowego może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakrzepów i miażdżycy, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

 

Jeśli znacie jeszcze jakieś zastosowania olejku imbirowego i chcielibyście się nimi podzielić zachęcamy do wpisów w polu komentarza poniżej.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak chronić dziecko przed wpływem reklam
Następny artykułWyjątkowe orzechy dla zdrowia i urody
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.