Strona główna Zdrowie i uroda Oregano – Właściwości i działanie zdrowotne

Oregano – Właściwości i działanie zdrowotne

539
0
PODZIEL SIĘ
oregano
Oregano to bardzo smaczne i zdrowe zioło

Oregano, znane również jako lebiodka, najczęściej kojarzymy zwykle z pizzą. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, ile dobrodziejstw leczniczych kryje w sobie to skromne ziele. I choć nauka zna około czterdziestu różnych odmian oregano, tylko kilka z nich posiada właściwości lecznicze. Poznaj jego najważniejsze i najcenniejsze właściwości. 

Wyciąg ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian oregano potrafi zwalczyć groźne infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybiczne; nawet te, z którymi nie radzą sobie współczesne antybiotyki! A ponieważ zawiera on silne antyutleniacze, zapobiega również niektórym rodzajom nowotworów i… odmładza.

Oregano czyli lebiodka pospolita

Już 3000 lat p.n.e. Babilończycy stosowali jego specjalne odmiany przeciw schorzeniom układu oddechowego, między innymi przy zapaleniu płuc, a także problemach z sercem. Egipcjanie za czasów faraonów używali wyciągu z tego ziela nie tylko do leczenia rozmaitych dolegliwości, ale i pielęgnacji skóry oraz do konserwowania żywności. Hipokrates, jeden z najsłynniejszych lekarzy starożytnej Grecji, uważał go za panaceum na wszystkie choroby i zalecał przy ogromnej liczbie schorzeń i dolegliwości – od niestrawności i biegunki począwszy, poprzez katar, bóle uszu, zębów, reumatyzm,  infekcje układu moczowego, a na wściekliźnie skończywszy.

Dioskurides, sławny lekarz wojenny legionów rzymskich, odkażając rany żołnierzy znaną sobie odmianą oreganon – silnym naturalnym antybiotykiem – skutecznie poprawił zdolność bojową Rzymian. Także w kolejnych stuleciach chwalili je medycy. Chwaliła oregano także medycyna chińska, zalecając jego stosowanie między innymi w gorączkach i biegunkach.

I tak było aż do początków XX wieku, kiedy to miejsce leków naturalnych najpierw powoli, a potem w coraz bardziej oszałamiającym tempie zaczęła zajmować wszechobecna chemia, a zwłaszcza antybiotyki. Z aptek i domowych apteczek poznikały nalewki, wyciągi, oliwki i specyfiki z oregano, i to na długie lata. Działo się tak, dopóki nie okazało się, że antybiotyki wcale nie likwidują wszystkich zdrowotnych problemów, a co gorsza, często stają się jedną z przyczyn problemów o światowej skali.

Ponowne odkrycie w USA

Naukowcy w USA  zainspirowani osiągnięciami starożytnych medyków poddali wyciąg z lebiodki wszechstronnym badaniom naukowym. Jakież było zdziwienie i radość, gdy odkryto, że substancje czynne zawarte w oregano, m.in. karwakrol i tymol, okazały się niezwykle skuteczne w niszczeniu wszystkich badanych mikroorganizmów chorobotwórczych. Szczegółowe badania dzięki nowoczesnym środkom, aparaturze, odczynnikom chemicznym udowodniają  to, co medycy sprzed setek, a nawet tysięcy lat wiedzieli intuicyjnie, a potwierdzali, że sama natura stworzyła leki zwalczające niemal każdą chorobę.

Najbardziej popularnym gatunkiem oregano jest Origanum vulgare, należące do rodziny mięty. Liście i wierzchołki kwiatowe tej rośliny są obdarzone charakterystycznym lekko miętowym i pikantnym smakiem, dzięki czemu oregano stosowany jest jako dodatek do pizzy i sałatek makaronowych.

Analiza składu oregano wykazała, że zawiera on ogromną ilość garbników, a także, działających przeciwzapalnie i bakteriobójczo – flawonoidów. To wyjątkowe ziele zawiera także kwasy tłuszczowe omega, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i potas. Jest również cennym źródłem witaminy A, E, K i C, oraz błonnika. Niezależnie od jego właściwości kulinarnych, z lebiodki uzyskujemy skoncentrowany, aromatyczny olejek o różnych właściwościach leczniczych.

Lecznicze działanie oregano

Współcześnie do leczenia stosowany jest głównie czysty olejek z wyselekcjonowanych odmian oregano, dużo bardziej nasycony substancjami aktywnymi. Naukowcy z USA poddali go różnorodnym badaniom, które potwierdziły, że zawarte w nim substancje aktywne, głównie olejki, wykazują działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, antybiotykowe, a także przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, do którego nie można porównać jakiegokolwiek środka wynalezionego w laboratorium farmaceutycznym.

Szczególną moc ma przede wszystkim mieszanina karwakrolu i tymolu, które wyraźnie hamują wzrost grzybów, robaków i ewentualnie innych organizmów. Niektóre źródła zalecają wcieranie oleju oregano do swędzących miejsc powstałych w wyniku grzybicy stóp, lub łupieżu pstrego. W przeciwieństwie do antybiotyków, substancje zawarte w oregano, nie niszczą dobrych bakterii, znajdujących się w naszym organizmie.

Cenne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

Niezwykłość tej rośliny wzbudziła wielkie zainteresowanie naukowców, którzy poddali ją szeregowi różnych badań. Okazało się, że substancje zawarte w oregano niszczą bakterie z rodziny: E. Coli, Salmonella, Listeria, Staphylococcus, Pseudomonas oraz wiele innych. Nie oparły się im także wirusy, w tym wirus opryszczki, a także grzyby (np. Candida). Okazało się również, że jego niszczycielską moc można wykorzystać także przeciwko pasożytom. Substancje czynne działają też na bakterię Helicobakter pylori, uznawaną za jeden z głównych czynników powstawania wrzodów żołądka.

Grupa portugalskich badaczy wykazała, że olejki eteryczne Origanum vulgare zwalczają ponad 41 szczepów patogenów. Działanie to zawdzięcza głownie związkowi o nazwie karwakrol. Dzięki swoim właściwościom jedynie kropla lub dwie oleju oregano zmieszanego z mlekiem lub sokiem może uspokoić rozstrój żołądka i poprawić trawienie.

Lebiodka zawiera bardzo wysokie stężenie przeciwutleniaczy,  ok. 75 mmol / 100 g. Antyoksydanty pomagają chronić komórki przed działaniem wolnych rodników i poprawić zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Zioło stosowane jest w leczeniu zaburzeń dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, bólów menstruacyjnych i zaburzeń układu moczowego. Stosowany miejscowo pomaga w leczeniu wielu chorób skóry, m.in. trądziku i łupieżu.

Substancja czynna w oregano, znana jako beta-kariofilynę E-BCP, może  znaleźć zastosowanie w leczeniu takich chorób jak osteoporoza i miażdżyca. Wiele źródeł wskazuje, że oregano może pomóc w zapobieganiu licznym chorobom, wliczając w to syndrom metaboliczny. Wykazuje także aktywność przeciwnowotworową, poprzez zachęcenie komórek nowotworowych do popełniania „samobójstwa”, czyli tzw. apoptozy.

Osoby z wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu oraz innymi wskaźnikami syndromu metabolicznego lub z chorobami serca, w znacznym stopniu skorzystają z dodania oregano do swojej diety. To samo dotyczy osób z zanieczyszczoną okrężnicą, przewlekłym zapaleniem, osteoporozą, alergiami, przewlekłym zmęczeniem oraz bólami głowy.

Oregano często poleca się także przy problemach w jamie ustnej. Rozcieńczony olej oregano należy wcierać delikatnie przy stanach zapalnych jamy ustnej i w bolące dziąsła wokół zębów. Olej z oregano może nawet pomóc zażegnać zakażenie ze względu na swoje właściwości antyseptyczne.

Olej oregano jest stosowany jako naturalny środek antyseptyczny w organicznych produktach myjących i szamponach.

Niektórzy lekarze uważają, że zorientowane działania przeciwgrzybicze olejku z oregano może być pomocne z walce z Candida. Trzy krople oleju z oregano należy wlać do pustej kapsułki żelatynowej lub wymieszać taką ilość z sokiem i pić trzy razy dziennie. Przy regularnym stosowaniu, można poczuć wyraźne zmniejszenie objawów.

Wytyczne do użytkowania

Najlepiej pokusić się o zakup wysokiej jakości oleju oregano, ponieważ stężenie składników aktywnych może zmieniać się w szerokim spektrum dostępnych olejów. Należy również zwrócić uwagę czy dany produkt jest przeznaczony do spożycia czy pielęgnacji zewnętrznej lub aromaterapii.

1. Ogólne Interakcje

Olej z oregano może zmniejszać wchłanianie żelaza z suplementów, dlatego należy go stosować co najmniej dwie godziny przed lub po spożyciu suplementów z tym pierwiastkiem.

2. Możliwe działania niepożądane

Skutki uboczne są minimalne. Jednak mogą wystąpić reakcje alergiczne na olej z lebiodki, a nawet wrażliwość na rośliny z jego rodziny, takie jak tymianek, bazylia, hyzop, majeranek, mięta, czy szałwia. Należy przerwać przyjmowanie oleju z oregano, i wszelkich innych form tego ziela, jeśli wystąpią objawy reakcji alergicznej. Mogą one obejmować obrzęk twarzy, wysypkę skórną, świąd, nudności, wymioty i inne objawy.

3. Ostrzeżenia

Porozmawiaj z lekarzem przed podjęciem suplementacji oregano. Jeśli cierpisz z powodu niedoboru żelaza czy anemii oregano może zahamować wchłanianie żelaza z pożywienia i suplementów.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDlaczego używać oleju rycynowego do pielęgnacji skóry
Następny artykułKorzyści zdrowotne wynikające z mango
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.