Strona główna Zdrowie i uroda Przepis na życiodajny napój imbirowy

Przepis na życiodajny napój imbirowy

449
1
napój imbirowy

Imbir ta roślina wykorzystywana w lecznictwie od ponad 5 tysięcy lat. Na całym świecie jest znany ze świetnego wpływu na układ trawienny, pozwalający łagodzić nudności oraz wszelkie niestrawności. Dlatego zacznij robić napój imbirowy, by cieszyć się jego niezwykłą mocą.

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat znajomość działania imbiru znacznie się rozszerzyła i jest on obecnie stosowany bardzo wszechstronnie. Jedną z najwspanialszych form jego spożywania jest niewątpliwie napój imbirowy. Można go wykonywać na wiele różnych sposobów, dodając swoje ulubione składniki. Najlepszym wyborem będzie niewątpliwe postawienie na sezonowe warzywa i owoce, które mają najwięcej wartości zdrowotnych.

Przepis na napój imbirowy

Kiedy spożywacie imbir powinniście być dumni że możecie dostarczyć swojemu organizmowi ten cudowny dar ziemi. Oprócz zmęczenia, problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, depresja, niweluje problemy skórne, takie jak trądzik i wypryski. Imbir zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, zapobiegając wszelkim zapaleniom oraz rozwojowi nowotworów. Mniej zapaleń w organizmie daje sprawniejsze ciało oraz piękniejszą cerę. Zrób prezent swojej skórze i daj jej to co możesz najlepszego o tej porze roku! wspaniałej skóry!

Napój imbirowy wymaga zmiksowania blenderem poniższych produktów:

  • 400 gram mleka kokosowego lub zwykłego kefiru,
  • pół szklanki obranej i ugotowanej dyni,
  • obrany świeży imbir wielkości kciuka,
  • pół szklanki mocnej herbaty waniliowej,
  • kilka kostek lodu,
  • listków mięty,
  • trochę cukru trzcinowego do smaku,

Powyższą propozycję można oczywiści dowolnie modyfikować. Przygotowując napój należy wymieszać składniki na gładką masę i wówczas można cieszyć się cudownym smakiem tego wspaniałego napoju! Napój imbirowy to wspaniała propozycja dla codziennej diety oraz wykwintnej dostawki lub deseru.

Dlaczego napój imbirowy to dobry pomysł na wzmocnienie zdrowia?

Napoje z imbiru wypełniają potrzebę organizmu na wiele cennych składników odżywczych. Wspomóc mogą doskonale nie tylko utrzymanie właściwej odporności, ale także przyspieszyć proces odchudzania. Nadają się one jako uzupełnienie codziennej diety, świetny posiłek po treningu lub zamiennik dla innego posiłku. Wartości odżywcze takich napojów zależą w największym stopniu dodanym do nich nich składników.

Poprzedni artykułSposoby na rozwiązywanie problemów
Następny artykułJak studiowanie za granicą zwiększa Twoje szanse
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

1 KOMENTARZ

  1. Chińscy zielarze stosowali imbir jako środek przeciwko nudnościom w czasie ciąży oraz przy chorobie lokomocyjnej. Używano go również w leczeniu różnych dolegliwości żołądka. Współcześni lekarze dopiero od niedawna zaczęli doceniać imbir jako środek leczniczy, między innymi w zwalczaniu skutków narkozy (wymioty). W badaniu, którym objęto 60 kobiet, stwierdzono, że kapsułki z imbiru podawane kobietom po narkozie skuteczniej chroniły je przed nudnościami niż lek syntetyczny. Odnotowano również szybsze wyzdrowienie bez konieczności leczenia schorzeń żołądka.
    Imbir jest naturalnym środkiem łagodzącym nudności, pojawiające się między innymi po stosowaniu niektórych leków.
    Jest bezpiecznym środkiem łagodzącym nudności u kobiet ciężarnych, ponieważ nie uszkadza płodu.
    Przyprawa ta może zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów złośliwych.
    Imbir można dodawać do potraw (mielony) lub przyrządzać napary z korzenia. Pokrojony w kawałki korzeń imbiru zalewa się wrzątkiem i parzy przez 10 minut. Zamiast cukru można dodać miodu.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.