Przestrzeganie zdrowej, dobrze zbilansowanej diety kobiet w ciąży to najlepsze, co możesz zrobić dla siebie i dziecka. Dietetycy oraz autorzy o książek o prawidłowym odżywianiu dzielą się swoją wiedzą, aby ci to ułatwić.
Główne wskazówki na temat odżywiania w ciąży:
Utrzymuj zdrową dietę
Postaw na świeże, pełnowartościowe produkty, chude mięso, zdrowe tłuszcze i pełne ziarno. Nieprzetworzona żywność posiada niższą zawartość sodu, nie ma w składzie sztucznych polepszaczy, a także jest bogatsza w błonnik oraz pozostałe istotne dla zdrowia składniki. Jedz według tego samego schematu, jak odżywiasz na co dzień: 3 główne posiłku i 2 przekąski. Dzięki temu utrzymasz stabilny poziom cukru i dostarczysz sobie odpowiedniej dawki energii.
Jedz śniadania
Zacznij dzień od zdrowego, dobrze zbilansowanego posiłku. Pomoże ci to utrzymać odpowiedni poziom energii i uniknąć niezdrowych pokus w ciągu dnia.
Rozsądnie dobieraj przekąski
Przekąski bogate w składniki odżywcze, jedzone o odpowiednich porach dnia, mogą znakomicie służyć twojemu zdrowiu. Kwestią kluczową jest tutaj zachowanie równowagi pomiędzy węglowodanami, białkiem i zdrowymi tłuszczami. Efektem będzie uczucie sytości, które pomoże ci dokonywać zdrowych wyborów przy kolejnych posiłkach.
Nie jedz za dwoje
Gdy jesteś w ciąży, musisz dbać o dietę bogatą w składniki odżywcze, takie jak wapń czy żelazo – bynajmniej nie jest to jednoznaczne z objadaniem się kilogramami lodów! W rzeczywistości wystarczy 300 dodatkowych kalorii dziennie podczas drugiego i trzeciego trymestru. Pamiętaj, iż najważniejsza jest odpowiednia koncentracja składników odżywczych w pożywieniu.
Bądź aktywna
Jeśli twój lekarz nie widzi indywidualnych przeciwwskazań, ćwicz regularnie. Najlepiej na świeżym powietrzu. Nie zapomnij dobrze i wygodnie się ubrać. Wygląd zewnętrzny musi również wpływać na lepsze samopoczucie.
Jedz ryby
Ryby i owoce morza do doskonałe źródło chudego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do rozwoju mózgu u płodu. Powinnaś jedynie unikać tych ryb, które są niebezpieczne ze względu na wysoką zawartość rtęci. Bez obaw możesz jeść krewetki, łososia oraz tuńczyka z puszki w sosie własnym, w ilości do 350 g tygodniowo.
Jeśli nie przepadasz za rybami, uzupełnij kwasy omega-3, spożywając nasiona chia, siemię lniane, orzechy oraz oleje roślinne.
Uzupełniaj kwas foliowy
Owa witamina z grupy B jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu ciąży, w szczególności podczas jej pierwszych dwóch-trzech tygodni, kiedy rozwija się układ nerwowy płodu. Dzienna dawka dla kobiety w ciąży to 600 mikrogramów. Wśród pokarmów bogatych w kwas foliowy znajdują się: soczewica, szpinak, sałata rzymska i szparagi.
Nawadniaj organizm
Bardzo istotne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów – co najmniej 8 filiżanek wody w ciągu dnia. Jeśli ćwiczysz, możesz potrzebować więcej. Pamiętaj jednak, aby wystrzegać się jakichkolwiek napojów alkoholowych!
Zdrowie i dobra forma u kobiet w ciąży jest niesłychanie ważnym czynnikiem dla dziecka. Odczuwa ono ten stan jeszcze w łonie matki, który pozwala mu na wspaniały i niezakłócony rozwój. Warto dbać o siebie, szczególnie gdy nie wymaga to wielkiego wysiłku, a efekty bywają wprost spektakularne.