Strona główna Styl życia 7 korzyści zdrowotnych wynikających z picia gorącego kakao

7 korzyści zdrowotnych wynikających z picia gorącego kakao

585
0
PODZIEL SIĘ
gorace kakao
Gorące kakao może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia

Zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe? Gorące kakao ma kilka naprawdę zaskakujących korzyści zdrowotnych. Ogrzeje brzuch i ręce… a to dopiero początek dobrego. Poznajmy argumenty za tym wspaniałym napojem.

Sprytni Majowie, kiedy nie byli zajęci opracowaniem języków, rozszyfrowywaniem skomplikowanych systemów astronomicznych i odpieraniem konkwistadorów, wynaleźli czekoladę. Nawet, jeśli ich wersja to pikantny napój na zimno, wciąż możemy im podziękować za to, że wymyślili miksturę do picia z kakao… Dopiero hiszpańscy odkrywcy przynieśli kakao do Europy w XVI wieku, i tam powstała słodzona, znana w dzisiejszej formie czekolada. Od XVI do XIX wieku, gorąca czekolada była ceniona, jako specjalny napój, a także jako lek.

Picie gorącego kakao było wykorzystywane przez wiele lat w leczeniu schorzeń i dolegliwości. Gdy czekolada trafiła do Francji w XVII wieku, był używana „do walki z napadami złości i złymi nastrojami”.

Współczesne poglądy na gorące kakao

Trwają badania wykazujące, że przeciwutleniacze pomagają w zapobieganiu nowotworom, chorobom serca, związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej i starzeniem się w ogóle, ponieważ zwalczają wolne rodniki w organizmie.

Tzw. modne pożywienie jest wypełnione przeciwutleniaczami, m.in. dotyczy to jagód acai,  jagód goji, borówek i granatów, stały się ulubieńcami miłośników zdrowego stylu życia. Ale przeciwutleniacze pojawiają się w zaskakujących formach, takich jak kawa, czerwone wino, i tak – czekolada. W rzeczywistości jest to jedna z właściwości, w których czekolada, zwłaszcza w postaci gorącego kakao, przoduje.

Spójrzmy na najważniejsze argumenty za tym, by pić gorące kakao:

  1. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Cornella, stężenie przeciwutleniaczy w gorącym kakao jest prawie dwukrotnie większe niż w czerwonym winie, dwa do trzech razy większe niż w zielonej herbacie i cztery do pięciu razy większe, niż w czarnej herbacie.
  2. Profesor Chang Yong Lee, prowadzący badania w Cornell, dodał, że picie gorącej czekolady jest równie ważne. Więcej przeciwutleniaczy jest uwalniane, gdy napój jest nagrzany.
  3. Kubek gorącego kakao zawiera 611 miligramów związków fenolowych – odpowiedników kwasu galusowego GAE – i 564 mg flawonoidów – ekwiwalentów epikatechiny. Przeciwutleniacz, jakim jest kwas galusowy jest stosowany w leczeniu krwotoków wewnętrznych, białkomoczu oraz cukrzycy. Obecność albuminy w moczu może wskazywać na chorobę nerek.
  4. Chociaż tabliczka czekolady ma silne działanie antyoksydacyjne, korzyści zdrowotne mogą być zniwelowane ze względu na obecność tłuszczy nasyconych. Gorące kakao na ogół ma znacznie mniej tłuszczu w porcji w porównaniu do 8 gramów tłuszczu w standardowej czekoladzie.
  5. Zawarte w kakao flawonoidy pomagają ciału w wytwarzaniu tlenku azotu, dlatego gorące kakao może poprawić krążenie krwi, pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia zdrowie serca.
  6. Flawonoidy w gorącej czekoladzie również zapobiegają sklejaniu się płytek krwi ze sobą i tworzeniu się skrzepów.
  7. Zgodnie z ustaleniami American Association for Advancement of Science, picie gorącej czekolady może pomóc zwiększyć funkcje myślowe. Zawarte w niej flawonoidy zwiększają przepływ krwi i tlenu do mózgu. Demencja spowodowana jest przez zmniejszenie przepływu krwi do mózgu, dlatego badacze uważają, że kakao może pomóc w znalezieniu na nią lekarstwa.

O czym nie należy zapominać

Teraz najtrudniejsze. Komercyjne, błyskawiczne mieszanki do tworzenia gorącego kakao są często bardzo sztucznym monstrum, które mają wyeliminowane jakiegokolwiek dobroczynne skutki prawdziwego kakao. W jednym z najbardziej popularnych mieszanek, na przykład, wymienia się kakao jako piątą pozycję na liście składników, pod cukrem, syropem kukurydzianym i olejami roślinnymi.

Ale nie martw się! Stworzenie własnej i zdrowej wersji od zera nie jest wcale trudne.

 

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułAmarantus – Właściwości zdrowotne i zastosowania
Następny artykułJak zorganizować udane przyjęcie na roczek
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.