Strona główna Styl życia Czerwone wino – Jakie daje zdrowotne korzyści

Czerwone wino – Jakie daje zdrowotne korzyści

1158
0
czerwone wino
Lampka czerwonego wina dziennie daje wiele korzyści dla zdrowia.

Czy czerwone wino jest rzeczywiście dobre dla zdrowia? Czy zapewnia długowieczność? Naukowcy skłonni są udzielić twierdzącej odpowiedzi na owe pytania. Przyjrzyjmy się zatem kwestii, które z win najbardziej opłaca się pić.

Badacze ustalili, że bogate we flawonoidy czerwone wino jest najbardziej zbawienne dla zdrowia. Flawonoidy znane są jako antyoksydanty, które zapewniają organizmowi odporność przeciwko alergenom, wirusom oraz czynnikom rakotwórczym.

Na czym polega fenomen czerwonego wina

Czerwone wino zawieraj także inne przeciwutleniacze, które chronią przed rakiem i chorobami serca. Niektóre z owych trunków, takie jak merloty, zawierają nieco mniej flawonoidów, jednak wciąż więcej niż większość białych win. Tak więc najlepiej dla zdrowia pić czerwone wino wytrawne. Mimo wszystko, ich zalety zdrowotne nie powinny być traktowane jako pretekst, by co wieczór bez ograniczeń raczyć się winem. Nie należy przesadzać z piciem, aczkolwiek jedna lampka wina dziennie może stać się wartościowym elementem zdrowej diety.

Jak pisał Paracelsus, słynny XVI-wieczny szwajcarski medyk: „Wino jest pokarmem, lekiem i trucizną – decyduje tylko dawka.” Jak to bywa z większością produktów żywnościowych, wino spożywane w nadmiernych ilościach szkodzi zdrowiu.

Co mówi nauka o czerwonym winie

Większość autorytetów w dziedzinie medycyny zgadza się, że jeden do dwóch małych kieliszków wina dziennie to dawka odpowiednia dla mężczyzn, podczas gdy kobiety zdecydowanie powinny ograniczyć się do jednego. Specjaliści od układu krążenia spędzili lata na zbieraniu dowodów, iż czerwone wino jest korzystne dla zdrowia. Jeden z nich w książce, „Czerwone wino w diecie”, wyraża swoje przekonanie, iż większość z nas powinna włączyć je do swojego jadłospisu.

Czerwone wino – Paradoks francuski

Odkrył on zjawisko, które ostatecznie określił jako „francuski paradoks„. Zastanawiał się, dlaczego Francuzi mają niższy odsetek osób dotkniętych chorobami serca mimo faktu, że ich dieta bogata jest w tłuszcze. Skoncentrował się na południowo-zachodnich regionach Francji, gdzie notuje się najwyższą oczekiwaną długość życia. Badacze zauważyli, iż tereny owe dostarczają lokalnych win obfitujących w taniny, zawierających najwyższy poziom procyjanidyny (antyoksydant) spośród wszystkich win świata.

Mimo, że czerwone wino nie jest cudownym eliksirem młodości, z całą pewnością warto rozważyć dodanie jednego czy dwóch jego kieliszków do codziennej diety i wznieść toast na zdrowie!

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.