Strona główna Zdrowie i uroda Amarantus – Właściwości zdrowotne i zastosowania

Amarantus – Właściwości zdrowotne i zastosowania

493
0
PODZIEL SIĘ
amarantus
Amarantus to bardzo smaczne i zdrowe zboże

Amarantus wciąż nie jest dość dobrze znanym i stosowanym w Polsce ziarnem, które w ostatnich latach podbiło wiele zachodnich rynków. Sprawdźmy zatem na czym polega jego wyjątkowość i dlaczego warto go włączyć do codziennej diety.

Amarantus, znany również jako szarłat,  przez większość świata jest uważany za chwast, ale był on uprawiany jako zboże i warzywo przez tysiące lat. Aztekowie używali go jako podstawowego składnika diety, a nawet włączali go do swoich rytuałów religijnych. Ma taką samą wartość jak wiele innych powszechnie stosowanych zbóż, takich jak ziarna ryżu.

Amarantus – najważniejsze korzyści zdrowotne

1. Amarantus to produkt bezglutenowy

Mąka z amarantusa może być stosowana do zagęszczania, sosów, zup i innych potraw, jak i wykorzystywana jako mąka do pieczenia. Jest całkowicie pozbawiona szkodliwych białek, takich jak gluten.

2. Ziarno amarantusa wpływa na regulację cholesterolu

Zawarte w amarantusie oleje i fitosterole pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

3. Związki aktywne amarantusa pozwalają na zapobieganie stanom zapalnym

Właściwości przeciwzapalne peptydów i olejów z amarantusa może zmniejszyć ból i ograniczyć stan zapalny. Jest to szczególnie ważne w przypadku przewlekłych stanów, takich jak cukrzyca, choroby serca i udar.

4. Zborze amarantu to lepsza ochrona przeciwnowotworowa

Te same peptydy w amarantusie, które chronią przed zapaleniem, mogą również pomóc w zapobieganiu rozwojowi nowotworów. Zawarte w tym zbożu przeciwutleniacze mogą nawet pomóc w ochronie komórek przed innymi uszkodzeniami, które mogą prowadzić do nowotworów.

5. Szarłat zapewnia właściwe ciśnienie krwi

Błonnik i składniki odżywcze w amarantusie obniżają ciśnienie krwi do pożądanego poziomu.

6. Zborze amarantu to cenne źródło białka

Amarantus jest bardzo bogatym źródłem białka, a białko to jest również wysoce przyswajalne i porównywalne do strawności białka mleka.

7. Ziarno szarłatu to bogactwo lizyny

Amarantus ma dobrą ilość lizyny, która ułatwia przyswajanie wapnia, budowanie mięśni i produkcję energii.

8. Amarant zapewnia dodatkowy błonnik

Amarantus jest żywnością o wysokim poziomie błonnika. To sprawia, że powoduje uczucie sytości, wspomaga zdrowie przewodu pokarmowego, poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i hamuje absorpcję cukrów.

9. Amarant dostarcza cennych minerałów

Amarantus jest bardzo bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, magnez i miedź. Jest również dobrym źródłem cynku, potasu i fosforu. Są one potrzebne, aby budować mocne kości i mięśnie, a także nawilżać i zwiększać energię organizmu. Mają także kluczowe znaczenie w tysiącach procesów w całym organizmie.

10. Amarantus zawiera zdrowe witaminy

Amarantus jest również dobrym źródłem wielu niezbędnych witamin, w tym A, C, E, K, B5, B6, kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny. Wiele z nich działa jako przeciwutleniacze.

11. Szarłat zapewnia wzmocnienie układu odpornościowego

Amarantus może wzmocnić układ odpornościowy. Według niektórych badań, prawdopodobnie dzięki silnym witaminom, minerałom i przeciwutleniaczom.

12. Składniki odżywcze amarantusa a zapobieganie siwieniu

Amarantus zapobiega przedwczesnemu siwieniu, głównie ze względu na zawarte w nim minerały.

13. Super pomysł na deser z amarantusa

Można prażyć amarantus jak popcorn i spożywać go jako zdrową przekąskę, lub jako deser, również przez zmieszanie go z syropem kokosowym lub miodem.

Amarantus – Zdrowy przepis

Składniki:

• 1 ½ filiżanki zimnej wody,
• ½ szklanki niegotowanych ziaren amarantusa,
• 2 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka ze skórką,
• ½ szklanki cienkich plasterków selera,
• ½ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli,
• ¼ szklanki posiekanej świeżej mięty,
• ¼ szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki,
• ¼ filiżanki prażonych orzechów,
• 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1 łyżeczka startej skórki cytryny,
• 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny,
• ¼ łyżeczki soli,
• ¼ łyżeczki mielonej papryki,
• ½ szklanki ciecierzycy,
• 1 szklanka sera feta, rozdrobnionego,
• klin cytryny (opcjonalnie)

Należy doprowadzić 1,5 kubka zimnej wody z amarantusem do wrzenia w rondelku, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 20 minut lub do czasu, gdy woda będzie prawie w całości pochłonięta (będzie mieć wygląd papki).

Podczas gotowania amarantusa, połącz ogórek i kolejne 11 składników w dużej misce.

Połóż amarantus na sicie i opłucz pod bieżącą wodą, aż ochłodzi się do temperatury pokojowej. Następnie odciśnij nadmiar wody łyżką. Dodaj do przygotowanej wcześniej mieszanki

Podsumowanie

Nazwany z greckiego słowa „Amarantus”, oznacza „ten, który nie więdnie” – kolorowe pąki amarantusa pozostają jak żywe nawet po wyschnięciu. Uprawiany przez Azteków 8000 lat temu, amarantus jest nadal, albo już popularny w wielu kulturach.

Zadziwiające w amarantusie jest porównanie go do innych odżywczych ziaren: zawiera żelazo, wapń, białko, mangan, błonnik i inne składniki odżywcze w znacznie większych ilościach niż pszenica lub ryż. Amarantus jest jedną z najbardziej bogatych w białko żywności na bazie roślin. Rywalizuje z produktami powstałych na bazie składników odzwierzęcych, takich jak ser.

Ostatecznie, amarantus to prawdziwa potęga. Zapobiega przewlekłym chorobom, takim jak cukrzyca, choroby serca, rak i udar. Na szczęście, można go znaleźć w większości supermarketów.

Może macie jakieś interesujące uwagi na temat stosowania amarantusa i chcielibyście się nimi podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak wybrać odpowiedni telefon dla dziecka
Następny artykuł7 korzyści zdrowotnych wynikających z picia gorącego kakao
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.