Herbata jaśminowa nie jest uważana za „ziołową”, bo w rzeczywistości jest to normalna herbata zielona, biała lub czarna, do której dodano kwiaty jaśminu, aby stworzyć niepowtarzalny aromat i smak. Korzyści zdrowotne wynikające z regularnego picia herbaty jaśminowej obejmują m.in. zmniejszone ryzyko zawału serca, silniejszy system odpornościowy i zapobieganie cukrzycy. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Herbata jaśminowa pierwszy raz pojawia się w oficjalnych dokumentach z okresu dynastii Sung, która zakończyła się w 13 wieku naszej ery. Była w owym czasie zarezerwowane głównie dla rodziny królewskiej. W późniejszych okresach herbata jaśminowa stała się znacznie bardziej powszechna i eksportowana do świata zachodniego, gdzie pozostaje bardzo popularna do dziś. Picie herbaty stało się nie tylko codziennym uzupełnieniem posiłków, ale również doskonałym sposobom do organizowania spotkań i relaksu.
Herbata jaśminowa
Herbata jaśminowa może być wykonana w bardzo różny sposób. Niekiedy zawiera luźne płatki, podczas gdy inne rodzaje są rozdrobnione i włożone do torebki. Wszystkie typy, bez względu na kształt, muszą być jednak pachnące i aromatyczne. Stworzenie pysznej i zdrowej herbaty jaśminowej jest sztuką samą w sobie.
Jednym z powodów, dla których herbata jaśminowa jest tak popularna, jest wiele korzyści dla poprawy ogólnego stanu zdrowia, które pochodzą ze składników odżywczych zawartych w organicznych herbatach z samych pączków. Herbata jaśminowa to wspaniały środek z niezwykłymi przeciwutleniaczami, jak katechiny i epikatechiny, które mogą mieć szereg korzystnych efektów w organizmie.
Zawarty w niej jaśmin pomaga również zapobiegać rakowi, jednocześnie zmniejsza stres, poprawia procesy trawienne i obniża poziom cholesterolu. Stwierdzono także, że eliminuje szkodliwe bakterie i chroniczne zapalenia oraz bóle mięśniowe.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania herbaty jaśminowej
1. Herbata jaśminowa ma właściwości przeciwutleniające
Być może najbardziej chwaloną i wspominaną właściwością herbaty jaśminowej jest wysoki poziom przeciwutleniaczy. Te wyjątkowo skuteczne i zdrowe składniki, zawarte w tym wyjątkowo łagodnym napoju to katechiny. Jako baza do tworzenia herbaty jaśminowej najczęściej stosowana jest zielona herbata, a w zależności od rodzaju herbaty można uzyskać różne właściwości przeciwutleniające. Czarna herbata wykazuje z kolei wysokie poziomy teaflawiny, a zielona wysokie poziomy katechin, jednak obie mają one podobny wpływ na organizm. Przeciwutleniacze służą w organizmie do wykrywania i niszczenia szkodliwych związków i wolnych rodników, które mogą powodować choroby i uszkadzać system immunologiczny. Katechiny pozwalają więc zapobiegać wielu poważnym chorobom i dolegliwościom organizmu.
2. Herbata jaśminowa wspomaga odchudzanie
Herbata jaśminowa może być dobrym uzupełnieniem codziennej diety, również jako skuteczna pomoc w celu utraty wagi. Właściwości przeciwutleniające herbaty jaśminowej pomagają zwiększyć metabolizm i wydajność organizmu, a tym samym polepszyć samopoczucie. Szybszy i efektywniejszy metabolizm stanowi ponadto jeden z kluczowych elementów podczas procesu utraty wagi. Herbata jaśminowa jest zatem wspaniałym i uzupełniającym składnikiem diety, jednak nie należy spodziewać się dzięki jej stosowaniu rozwiązania całego problemu.
3. Jaśmina daje lepszą ochrone zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Konsumpcja herbaty jaśminowej może być bardzo pomocna w zapobieganiu problemom sercowo-naczyniowym, zwłaszcza wśród osób posiadających rodzinną historię tego typu schorzeń. Stan zapalny w obrębie żył i tętnic może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu. Zawarte w herbacie katechiny hamują proces utleniający, więc poziom ciśnienia krwi i cholesterolu zmniejsza się, a długoterminowe zagrożenia, takie jak choroby serca mają zredukowane ryzyko.Bardzo zdrowe katechiny można bowiem znaleźć w wielu rodzajach herbaty jaśminowej i okazują się one być kluczowym czynnikiem hamującym utlenianie „złego” cholesterolu LDL w tętnicach.
4. Jaśmin daje lepsze zabezpieczenie i zapobieganie cukrzycy
W walce z cukrzycą herbata jaśminowa również okazuje się bardzo cennym i skutecznym narzędziem. Regularne picie herbaty może odwrócić negatywne efekty i problemy zdrowotne, gdyż działa ona jako dobry regulator insuliny. Picie herbaty poleca się zarówno osobom z cukrzycą, jak i prewencyjny środek ochronny dla wszystkich, którzy nie są jeszcze zdiagnozowani. Zdolność do metabolizowania glukozy jest podstawowym mechanizmem, który powoduje, że zdolności regulujące herbaty jaśminowej mogą być bardzo przydatne w profilaktyce lub leczeniu problemów diabetologicznych.
5. Jaśmin a efektywniejsza profilaktyka przeciwnowotworowa
Walka z rakiem jest jednym z głównych problemów zdrowotnych na całym świecie, więc wszystko, co może pomóc w zapobieganiu chorobie nowotworowej jest zawsze bardzo popularne i poszukiwane. Badania sugerują, że spożywanie herbaty, również takiej jak herbata jaśminowa, może pomóc w zapobieganiu tej strasznej chorobie. Wszystkie zielone herbaty, a także herbata jaśminowa mają bardzo dobre właściwości zapobiegawcze i ochronne, głównie dzięki znacznej zawartości polifenoli, takich jak galusan epigallokatechiny (EGCG). Zawarte w herbacie polifenole EGCG stanowią kluczową linię obrony przed działaniem wolnych rodników oraz innymi szkodliwymi i rakotwórczymi substancjami. Zielona i jaśminowa herbata wyraźnie zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, a także raka płuc i wielu innych typów.
6. Herbata jaśminowa zapewnia wzmocnienie układu odpornościowego
Liczne korzyści płynące z picia herbaty jaśminowej obejmują również poprawę ogólnej kondycji układu odpornościowego. Wiele typów nowotworów i chorób rakotwórczych ma swoje źródło w działaniach immunosupresyjnych, oznaczających zagrożenie dla całego systemu immunologicznego. Herbata jaśminowa pozwala efektywnie chronić układ odpornościowy, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony przed wszystkimi rodzajami chorób, więc wzmocnienie tego systemu daje ogromne korzyści dla całego organizmu.
7. Herbata jaśminowa zapewnia zmniejszenie uczucia stresu
Węch to bardzo silny zmysł, a badania wykazały, że zapach jaśminu może być bardzo korzystny i relaksujący. Tego typu aromat kwiatowy stymuluje organizm do uwalniania substancji chemicznych, które są sposobem na naturalny relaks i poprawę nastroju. Warto jednak wspomnieć, że zapach jaśminu jest na tyle intensywny, że nie każdy go lubi i toleruje.
8. Jaśmin pozwala na zapobieganie zaburzeniom pracy żołądka i jelit
Dodawanie herbaty jaśminowej do codziennej diety może kondycję pracy żołądka, przewodu pokarmowego, a także zapobiega powstawaniu różnych form raka. Jak stwierdzono wcześniej, zielona herbata i większość rodzajów herbaty jaśminowej posiada w swoim składzie mnóstwo potężnych antyoksydantów zwanych katechinami. Mają one pozytywny wpływ na wiele obszarów zdrowia, w tym również na układ pokarmowy. Aktywują szereg wewnątrzkomórkowych przeciwutleniaczy i współdziałają z enzymami przewodu pokarmowego w celu regulowania zdrowej pracy jelit. Picie herbaty jaśminowej może zmniejszyć anomalie jelitowe i ryzyko powstania różnych chorób żołądka oraz całego układu pokarmowego.
9. Jaśmin daje wzmocnienie ochrony antybakteryjnej
Dodanie olejku naturalnego do jaśminowej herbaty w postaci pąków może zapewnić wzmocnioną ochronę przed infekcjami bakteryjnymi. Herbata jaśminowa to naturalny antybiotyk, który można bezpiecznie stosować w swojej codziennej diecie. Badania wykazały, że właściwości olejku z jaśminu pozwalają wyeliminować działanie bakterii E. Coli, które są spotykane w żywności lub podczas nieodpowiednio zachowanych warunków sanitarnych. Herbata jaśminowa może także przynieść ulgę w infekcjach, głównie takich jak kaszel, przeziębienie czy ból gardła.
10. Herbata jaśminowa zapewnia zmniejszenie bólów stawów i łagodzenie zapaleń
Jednym z innych pozytywnych efektów działania herbaty jaśminowej jest zmniejszenie przewlekłego uczucia dyskomfortu, związanego z bólem i zapaleniem stawów. Charakter przeciwzapalny niektórych składników organicznych jaśminu pozwala często zmniejszyć obrzęki oraz łagodzić stany zapalne stawów, poprzez hamowanie niepożądanego efektu utleniania komórek. Fakt ten oznaczać może oznaczać zmniejszenie lub wyeliminowanie tych problemów, jeśli herbata jaśminowa będzie nieodzownym elementem codziennej diety.
Jaśmin a polecane środki ostrożności
Stosowanie herbaty jaśminowej ma pewne ograniczania, szczególnie w przypadku ciężkich chorób i ciąży. wynika to przede wszystkim z braku odpowiednich badań w zakresie bezpieczeństwa jej stosowania.
Ciąża
Mimo, że wiele technik aromaterapii jest popularnych również w okresie ciąży, silne zapachy z herbaty jaśminowej nie są szczególnie zalecane. Niektórzy twierdzą, że korzystanie z herbaty jaśminowej lub olejku jaśminowego może prowadzić do przedwczesnych skurczy. Intensywny zapach jaśminu może również wyraźnie przeszkadzać i obniżać komfort oraz samopoczucie. Przed dodaniem jej do swojej diety najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem.
Kofeina
Pomimo swoich zdolności relaksacyjnych herbata jaśminowa jest również źródłem kofeiny, która jest naturalnym i silnym stymulantem. Kofeina może powodować zablokowanie niektórych neuroprzekaźników w mózgu, które powodują poczucie czujności i energii. Niemniej jednak, niektórzy ludzie są bardzo wrażliwi na działanie kofeiny, zwłaszcza w dużych dawkach. Jeżeli cierpisz na nadpobudliwość, bezsenność oraz zbyt wysokie ciśnienie warto skonsultować się z lekarzem przed włączeniem herbaty jaśminowej do codziennej diety.
Dolegliwości jelitowe
Wiele osób decyduje się spożywać herbatę jaśminową, aby zwiększyć swój metabolizm, a nawet w celu pobudzenia procesu utraty wagi ciała. Warto jednak pamiętać, że herbata jaśminowa ze swej natury jest bardzo kwaśna, więc spożywanie jej na pusty żołądek może powodować ból lub dyskomfort w jelitach.
Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji o tym skąd brać motywację do odchudzania!
Jaśmin to pnącze o odmianach wiecznie zielonych i zrzucających liście na zimę, pierwotnie rosło w ciepłych rejonach wschodniej półkuli. Roślina ta obecnie jest powszechnie uprawiana w Europie i Ameryce Północnej, głównie ze względu na słodko pachnące białe kwiaty. Kwiaty te mają właściwości lecznicze; aromatyczna herbatka z jaśminu ma działanie kojące skołatane nerwy, ponadto działa napotnie i przeciwgorączkowo. Herbata dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach specjalistycznych. W Polsce nazwą jaśmin określa się błędnie krzew jaśminowiec.
Może jaśmin zawiera kofeinę, ale i tak ma działanie bardziej usypiające niz pobudzające.