Strona główna Dzieci Korzyści zdrowotne spożywania nasion Chia podczas ciąży

Korzyści zdrowotne spożywania nasion Chia podczas ciąży

2016
2
chia
Nasiona chia to coraz bardziej popularna szałwia hiszpańska

W ostatnim czasie nasion szałwii hiszpańskiej Chia dotyka pewnego rodzaju Renesans, głównie wśród coraz większych tłumów ludzi dbających o zdrowie. Te małe nasiona to tak olbrzymia wartość odżywcza, że kobiety w ciąży również powinny rozważyć włączenie ich do swojej diety. Poznaj zalety spożywania nasion Chia podczas ciąży!

Ciąża wyczerpuje organizm i pozbawia go wielu ważnych składników odżywczych. Jedzenie nasion Chia może pomóc zastąpić te utracone wartości odżywcze, zapewniając jednocześnie bardzo potrzebny zastrzyk energii. Nasiona szałwii hiszpańskiej są również bardzo łatwe do włączenia do codziennej diety i mogą wspaniale wpłynąć na zdrowie nie tylko przyszłej matki, ale i jej dziecka.

Czym są nasiona Chia

Chia to w pełni jadalne nasiona z roślin szałwii hiszpańskiej, która należy do rodziny mięty. Uznaje się dość powszechnie, że już dawni Majowie, Inkowie, Aztekowie, i wiele innych plemion indiańskich uznawało je za doskonały suplement diety, chętnie dodawany do wielu potraw. Szczególnie wojownicy włączali je do swojej dziennej diety, w celu poprawy zdolności fizycznych organizmu. W wielu kręgach powiadano, że jedna łyżka nasion jest w stanie dać energii na 24 godziny, dlatego właśnie po ich ponownym odkryciu we współczesnym świecie zaczyna odgrywać coraz większą rolę.

Doskonałe źródło kwasów omega-3

Jak wiadomo niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego niemowlęcia. Większość osób decyduje się uzupełniać swoje dzienne zapotrzebowanie poprzez spożywanie tłustych ryb lub suplementów oleju rybnego.

Warto jednak pamiętać, że stężenie rtęci i innych metali ciężkich w wielu rybach może być bardzo wysokie, dlatego ​​wiele ciężarnych kobiet i karmiących matek jest coraz częściej sceptyczna dla tych źródeł kwasów tłuszczowych. Podobnie jak olej lniany nasiona Chia są świetną alternatywą. Już stosunkowo niewielka dawka małych nasionek szałwii hiszpańskiej zapewnia wysoką dawkę kwasów omega-3, zapewniając odpowiedni profil żywieniowy dla rozwijającego się dziecka.

W tym względzie istotne jest również, że najczęściej spożywane orzechy i nasiona o wysokiej zawartości cennych tłuszczów mają zazwyczaj dość krótki okres przydatności do spożycia, gdyż dość szybko jełczeją. Nasiona Chia stanowią w tym względzie dość wyraźny wyjątek, gdyż są bardzo bogate w przeciwutleniacze, które we właściwych warunkach umożliwiają ich przechowywane przez okres nawet do czterech lat.

Uzupełnianie cennych składników odżywczych

Ciąża bardzo silnie wpływa na organizm i jego ogólną kondycję organizmu. „Napakowane” silnymi przeciwutleniaczami nasiona Chia pozwalają pomóc zastąpić niektóre z utraconych składników odżywczych i znacznie zmniejszyć ryzyko niedoboru kwasów omega-3. Posiadają one również bardzo wysoką zawartość cennych minerałów, głównie takich jak wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, cynk, żelazo i niacynę.

W ostatnich trzech miesiącach ciąży szczególnie ważne jest, aby uzyskać odpowiednią ilość wapnia dla prawidłowego rozwoju i regeneracji kośćca, zarówno matki, jak i jeszcze nienarodzonego dziecka. Nasiona szałwii hiszpńskiej doskonale uzupełniają jego ewentualne niedobory ponieważ zawierają prawie pięć razy więcej tego składnika niż mleko. Dodatkowym bonusem jest bor, który stanowi kolejny ważny minerał dla zachowania zdrowia kości.

Zawarte w szałwii hiszpańskiej żelazo jest także niezbędne dla prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek, odpowiedzialnych za transport tlenu w organizmie. Warto pamiętać, że w czasie ciąży zwiększenie spożycia żelaza jest szczególnie ważne i konieczne, aby umożliwić zwiększenie objętości krwi matki, umożliwiającej również prawidłowy rozwój płodu.

Według licznych badań nasiona Chia wykazują również możliwą skuteczność w leczeniu alergii, anginy, a także wyraźnie zwiększają wydajność pracy organizmu. Wspomagają także leczenie wielu nowotworów, choroby wieńcowej, zapobiegają zawałowi serca, zaburzeniom hormonalnym, hiperlipidemii, a także nadciśnieniu tętniczemu, udarowi mózgu oraz nadmiernemu rozszerzeniu naczyń. Niektóre dane wskazują również, że są one doskonałym antykoagulantem, dostarczają cenne przeciwutleniacze i stanowią naturalny środek przeciwwirusowy.

Wartość odżywcza 100 g nasion Chia:

Wartość energetyczna 1902 kJ / 456 kcal
Tłuszcz

                   w tym:

34 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 29 g
Węglowodany

                                         w tym:

0,7 g
Cukry 0,7 g
Błonnik 34 g
Białko 20 g
Sól < 0,01 g
Składniki mineralne:

Fosfor

770 mg (110% RWS)

Żelazo

7,2 mg (51% RWS)

Wapń

735 mg (92% RWS)

Potas

643 mg (32% RWS)

Magnez

307 mg (82% RWS)
Kwas alfa-linolenowy ALA (Omega-3) 21,92 g
Kwas oleinowy 2,27 g

RWS – Referowana wartość spożycia dla osoby dorosłej (%)

Spowalnianie wchłaniania cukru

Jak wiadomo wysoki poziom cukru we krwi może być bardzo niebezpieczny dla utrzymania ciąży. Może on bowiem wywoływać poważne powikłania, takie jak wysoka masa urodzeniowa, czy stan przedrzucawkowy. Wprowadzenie  nasion Chia do diety podczas ciąży pozwala dostarczać organizmowi matki substancje podobne do żelatyny, powodujące spowolnienie procesów trawienia i pozwalające utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.

Dostarczanie wspaniałej dawki energii

Nasiona Chia regulują proces przekształcania cukrów i węglowodanów w energię, a dzięki obecności wysokiej zawartości białka, pozwalają na wygenerowanie silnego impulsu energii. Zwiększona wydajność organizmu z zachowaniem pełnego bezpieczeństwa stosowania to jedna z najważniejszych właściwości szałwii hiszpańskiej.

Najbardziej charakterystyczne właściwości nasion Chia

  • bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3, tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych,
  • nie zawiera soli,
  • stanowi doskonałe źródło białka,
  • posiada niski poziom cukru,
  • jest bogatym źródłem błonnika,
  • wysoka wartość minerałów, głównie: magnezu, potasu, fosforu, żelaza i wapnia.

Włączanie nasion Chia do diety

Działanie szałwii hiszpańskiej Chia jest bardzo wszechstronne. Może być ona spożywana na surowo, namaczana w wodzie lub podobnie jak kiełki lucerny. Spożywane na surowo mają smak podobny do orzechów i są doskonałym dodatkiem do porannej owsianki lub sałatki. Podczas namaczania potrafią wchłonąć znaczne ilości wody, zwiększając swoją masę nawet dziesięciokrotnie, dzięki czemu doskonale nadają się do zagęszczania zup i smoothie.

Jeśli zdecydujesz się włączyć szałwię hiszpańską do swojej diety to najlepiej robić to stopniowo. Jako, że Chia są bardzo bogate w błonnik warto zacząć od jedzenia niewielkiej ilości, z dużą objętością płynów. Najczęściej zalecana dzienna porcja to ok. 1 – 2 łyżki suchych nasion, zależna od indywidualnej tolerancji na błonnik.

Dzienne spożycie szałwii hiszpańskiej nie powinno być wyższe nić 15 g, czyli ok. 3 łyżeczek.

Przykładowe zastosowanie kulinarne

  • dodatek do owsianki, płatków śniadaniowych, musli oraz sałatek,
  • dodatek do produktów nabiałowych, takich jak kefiry, maślanki, koktajle,
  • dodatek do wypieków pieczywa i ciast,
  • dodatek do wielu dań, takich jak zupy, gulasze, leczo, itp.

 

Może macie jakieś interesujące spostrzeżenia na temat nasion Chia i chcielibyście się nimi podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

2 KOMENTARZE

  1. Nasiona chia to superfood który podbija wszystkie rynki na świecie. Daje dużo cennych wartości odżywczych oraz energię. Polecam również dla kobiet w ciąży.

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.