Strona główna Polecane Dieta kopenhaska – Opinie, przepisy i menu

Dieta kopenhaska – Opinie, przepisy i menu

5186
12
dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska to niezwykle skuteczna metoda utraty wagi ciała

Dieta kopenhaska w ostatnich latach budzi tyle samo zachwytów, co kontrowersji. Na czym ona polega i czy warto z niej korzystać? Na jakie efekty można liczyć i kto powinien o niej zapomnieć?

Czy dieta kopenhaska to wspaniały sposób na zrzucenie nadmiaru kilogramów? Czy raczej idealny sposób na stuprocentowe wyniszczenie organizmu? Jedno jest pewne, to dieta BARDZO restrykcyjna. Codzienny jadłospis dostarcza organizmowi niewielkiej liczby kalorii, jednak aby uzyskać określony efekt należy stuprocentowo trzymać się ściśle wyznaczonego planu.

Dieta kopenhaska znana jest również pod innymi nazwami, m.in. jako dieta trzynastodniowa, dieta duńska lub dieta szwedzka. Nie jest dokładnie znane jej pochodzenie, ale prawdopodobnie została stworzona w Skandynawii, gdzie początkowo znalazła największą ilość zwolenników. Podstawowymi cechami tego sposobu jedzenia jest restrykcyjne menu diety kopenhaskiej oraz trzynastodniowy okres jej trwania.

Jak długo trwa dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska ma trwać z założenia prawie dwa tygodnie, a dokładnie 13 dni. Trzeba w jej trakcie trzymać się nie tylko wyznaczonego wcześniej menu, ale również poszczególnych godzin spożywanych posiłków. Śniadanie możemy zjeść kiedy tylko nam się podoba – bez konkretnej, codziennej godziny. Obiad wolno nam spożyć jedynie pomiędzy 12 a 14, natomiast czas na kolację nie  może być późniejszy, niż do godziny 18. Jak widać, kuracja tego typu wymaga niezwykłej motywacji i silnej woli.

Ponieważ rzeczywiście istnieje ryzyko wyniszczenia organizmu dieta kopenhaska nie może być przez nas stosowana częściej, niż raz na dwa lata. W jakim celu – prócz oczywistego efektu schudnięcia- stosuje się tą dietę? Głównie po to, by oczyścić organizm. Żeby osiągnąć maksymalne efekty działania dieta kopenhaska powinna być przestrzegana bardzo restrykcyjnie.

Jakie są efekty stosowania diety kopenhaskiej?

Dieta kopenhaska charakteryzuje się bardzo szczegółowo wyznaczonym i monotonnym jadłospisem, powodującym niezwykle raptowną utratą wagi. Osiągane efekty zależą głównie od wagi wyjściowej – im jest ona wyższa, tym spodziewane efekty będą bardziej spektakularne. Osoby, które wytrwale dążą do swego postanowienia i ściśle trzymają się menu potwierdzają, iż w ciągu 13 dni udało im się schudnąć więcej niż 10 kilogramów, a nie rzadko nawet 15 kilogramów.

Warto jednak pamiętać, że efektywność jaką zapewnia dieta kopenhaska, w dużej mierze zależy od tego jak często się odchudzamy. Każda kolejna kuracja może mieć mniejsze działanie. Warto o tym pamiętać, zanim rozpoczniemy kolejną rundę zrzucania wagi. Niemniej jednak, podstawą efektywności pozostaje dokładny jadłospis diety kopenhaskiej.

Co można jeść w trakcie diety kopenhaskiej?

Dieta kopenhaska, jak każda inna, rządzi się swoimi prawami. Nie pozostawia ona żadnego wyboru i polega na ścisłym przestrzeganiu zaprojektowanego jadłospisu. Pierwszego dnia jej trwania na śniadanie musimy pocieszyć się kubkiem czarnej kawy z kosteczką cukru. Dla wielu jest to pierwszy prawdziwy szok, który może nie maleć wraz z propozycjami kolejnych posiłków. Poniżej prezentowany jest pełny i szczegółowy jadłospis diety kopenhaskiej.

Szczegółowy jadłospis diety kopenhaskiej:

Menu diety kopenhaskiej polega na utrzymania podobnej kaloryczności poszczególnych posiłków, a poszczególne dania powtarzają się po kilku dniach.

dieta kopenhaska menuDZIEŃ 1 i 8:

Śniadanie: 1 kubek kawy z dodatkiem 1 kostki cukru,
Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, gotowany szpinak w ilości 100g, 1 pomidor,
Kolacja:1 duży stek wołowy, sałata z olejem i cytryną w ilości 150g.

DZIEŃ 2 i 9:

Śniadanie: 1 kubek kawy z dodatkiem 1 kostki cukru,
Obiad: 1 duży befsztyk wołowy, sałata z olejem i cytryną 150g,
Kolacja:1 plasterek szynki, 2 – 3 szklanki jogurtu naturalnego.

DZIEŃ 3 i 10:

Śniadanie: 1 kubek kawy z dodatkiem 1 kostki cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa,
Obiad: gotowany szpinak,1 świeży owoc, 1 pomidor,
Kolacja:1 plasterek szynki, 2 ugotowane jajka, sałata z olejem i cytryną 150g.

DZIEŃ 4 i 11:

Śniadanie: 1 kubek kawy z dodatkiem 1 kostki cukru,
Obiad: marchewka tarta 150g, jajko ugotowane na twardo, twarożek naturalny w ilości 100g,
Kolacja: sałatka owocowa w ilości 100g, 2 – 3 szklanki jogurtu naturalnego.

DZIEŃ 5 i 12:

Śniadanie: duża tarkowana marchew z cytryną,
Obiad: duża chuda ryba – grillowana, pieczona lub gotowana,
Kolacja: 1 stek wołowy, sałata i brokuły w ilości 200g.

DZIEŃ 6 i 13:

Śniadanie: 1 kubek kawy z dodatkiem 1 kostki cukru,
Obiad: kurczak gotowany w ilości 150g, sałata z olejem i cytryną w ilości 150g,
Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, jedna duża marchewka.

DZIEŃ 7:

Śniadanie: 1 kubek kawy z dodatkiem 1 kostki cukru,
Obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa w ilości 150g,
Kolacja: BRAK.

Przepisy w diecie kopenhaskiej nie są zbyt zróżnicowane, a nawet uznać je można za monotonne. Na szczęście czas jej trwania to tylko 13 dni, w ciągu których można je zaakceptować, a także menu diety uwzględnia pewne zamienniki.

 

Pobierz jadłospis diety kopenhaskiej w PDF

 

Utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia w trakcie diety kopenhaskiej

1. Monitoruj swoje zdrowie i zachowanie w czasie diety duńskiej

Dieta kopenhaska polega na dramatycznym ograniczeniu składników odżywczych oraz kalorii, które na co dzień spożywamy, co może być niezbędne dla zdrowia. Wiąże się ona również z pomijaniem niektórych posiłków przez wiele dni, co powodować złe samopoczucie i prowadzić do utraty ogólnego stanu zdrowia. Na każdym etapie diety bardzo ważne jest, by uważnie śledzić sygnały organizmu i własne samopoczucie.

  • Osoby podejmujące niezwykle restrykcyjne i niskokaloryczne diety w trakcie całego procesu powinny być monitorowane przez lekarza.
  • Jeśli zaczynacie czuć się szczególnie ospałymi lub cierpicie na zawroty głowy, to należy ponownie rozważyć uzupełnienie diety pewnymi dodatkowymi składnikami i zdecydować się na bardziej zrównoważone podejście.
  • Niewiele jest dostępnych porad medycznych dla osób korzystających z tej diety, najprawdopodobniej dlatego, że żaden pracownik służby zdrowia nie będzie nam jej polecał.

Menu diety kopenhaskiej jest bardzo ubogie w kalorie i może powodować gwałtowne zmiany psychiczne, takie jak nerwowość, podrażnienie czy splatanie. Takich czynników nigdy nie należy bagatelizować.

2. Bądź ostrożny z ćwiczeniami fizycznymi podczas diety szwedzkiej

Ostra dieta oznacza, że jest mało prawdopodobne, że w ciągu dwóch tygodni będziecie mieli dostateczną energię, potrzebną do nawet umiarkowanej aktywności fizycznej. Jednak ważne jest, aby starać się utrzymać pewną aktywność fizyczną, ale nie zmuszać się podczas diety do cięższego wysiłku. Delikatne ćwiczenia, takie jak chodzenie lub rozciąganie może być jednym ze sposobów, aby utracić pewnej aktywności.

  • Prawdopodobnie podczas diety trzynastodniowej nie będzie w stanie wykonywać żadnych forsownych ćwiczeń, jednak będzie to stosunkowo krótki okres czasu.
  • Lepszym rozwiązaniem jest podjąć dietę, która obejmuje ćwiczenia, i która pomoże utrzymać beztłuszczową masę mięśniową podczas spalania tłuszczu.

3. Warto zrozumieć, że dieta kopenhaska nie jest rozwiązaniem długoterminowym

efekty diety kopenhaskiej

Osobliwy charakter tej diety oznacza, że większość masy tracisz poprzez utratę wody, a nie tłuszczu. W rezultacie może się okazać, że szybko ponownie odzyskasz utraconą w trakcie diety masę, gdy tylko zaczniesz jeść normalnie. To może być bardzo deprymujące doświadczenie, ale taka jest charakterystyka krótkoterminowych i surowych diet, takich jak dieta kopenhaska.

  • Przed podjęciem wyzwania warto zrozumieć, że jest to opcja krótkoterminowa, która pomoże Ci zauważyć szybkie zmiany w organizmie.
  • Można użyć diety duńskiej na rozruch, dla rozpoczęcia nowego zdrowszego stylu życia.
  • Potrzebna dyscyplina uczy przyzwyczajenia do diety, co może pomóc popchnąć do bardziej zdrowego stylu życia.
  • Szybko utrata wagi, po czym równie szybkie odzyskiwanie jest znane jako efekt „jo-jo” i związane jest z wyższym ryzykiem wielu poważnych chorób, w tym nagłej śmierci sercowej i choroby wieńcowej serca.

4. Dieta trzynastodniowa wymaga ustalenia odpowiednich celów

Dieta kopenhaska nie jest odpowiedzią na niezdrowy styl życia i nie jest to właściwa ścieżka do odzyskania zdrowia. Dzięki niej można doświadczyć szybkiej utraty masy ciała, już w ciągu dwóch tygodni, ale to powinno być połączone z pozytywnymi celami dla długotrwałego zdrowia. Staraj się nie skupiać wyłącznie na ilości kilogramów, ale bardziej na zmianach w myśleniu i działaniu, które doprowadzą do długotrwałych korzyści. Dieta kopenhaska powinna być tylko jedną częścią o wiele szerszych celów.

  • Można zacząć zmiany od podjęcia diety szwedzkiej, ale powinny one sięgać znacznie dalej, niż dwa tygodnie.
  • Bądźcie konkretni i realistyczni podczas formułowania swoich celów. Zapewne każdy chce być w stanie mierzyć swoje postępy, a nie sięgać po niewykonalne zadania, które będą negatywnie oddziaływać na motywację i utrudnią dalszy postęp.

Ewentualne efekty uboczne działania diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska jest dość jednostajna i nie zbyt bogata w wartości odżywcze. Pozwala nam na spożycie zaledwie 500-600 kalorii dziennie, co jest zbyt małą ilością do normalnego i energicznego funkcjonowania. Taka dawka kalorii jest prawie głodowa, dlatego dieta nie jest polecana osobom, które pracują fizycznie, a także umysłowo, ponieważ mogą mieć one poważne problemy ze skupieniem się. W niektórych przypadkach stosowania diety mogą zdarzać się silne osłabienia i omdlenia.

Kolejnym efektem ubocznym może być długotrwałe rozdrażnienie i nerwowość, wynikające z niedoborów cukru we krwi. Dlatego ważne jest, by wszystkie najbliższe osoby były świadome podejmowanego wyzwania, jakim niewątpliwie jest dieta kopenhaska. Brak minerałów i innych ważnych wartości odżywczych może również skutkować czasowym osłabieniem wyglądu cery.

Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

Diety kopenhaskiej z całą pewnością nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. W zasadzie takie zastrzeżenie obowiązuje w przypadku większości popularnych diet odchudzających, które skutkują osłabieniem organizmu. Dieta kopenhaska nie powinna być również stosowana przez osoby w podeszłym wieku oraz nastolatki, dla których którym kalorie i składniki odżywcze potrzebne są do prawidłowej regeneracji i rozwoju. Może być ona również niebezpieczna dla osób chorych, szczególnie cierpiących na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę. Generalnie należy unikać tego typu diety w każdym przypadku występowania trwałych chorób i niewydolności organizmu.

Dieta kopenhaska przed i po?

Ponieważ dzienna dawka kalorii podczas trwania kuracji jest tak niewielka, istnieje duże prawdopodobieństwo, że kiedy zakończymy dietę nastąpi efekt jojo. Mimo, iż straciliśmy w jej trakcie mnóstwo kilogramów, to mogą one powrócić ze zdwojoną siłą. Czy można tego uniknąć? Można, jeżeli odpowiednio wyjdziemy z bardzo restrykcyjnej kuracji odchudzającej, jaką niewątpliwie jest dieta kopenhaska.

Przede wszystkim nie należy wracać do starych nawyków. Jeżeli już odrzuciliście niezdrowe jedzenie, zrezygnowaliście ze słodkich napojów, tłustych mięs i tortów, pozostań przy zdrowej diecie, ale nie na tydzień czy miesiąc, a na zawsze. Dodatkowo nie możesz z dnia na dzień zwiększyć drastycznie ilości przyjmowanych kalorii. Codziennie powinniście dodawać do diety 200 kcal, pilnując jednocześnie, by na koniec tego „wyprowadzania” z diety nie przekroczyć dziennej, zalecanej dawki.

Jedyne, na co możesz sobie pozwolić praktycznie bez ograniczeń to warzywa. Nie zawierają one wielkich ilości cukrów, dodatkowo mają też niewiele kalorii. Możecie je jeść w dość dużych ilościach, zasadniczo na ile macie ochotę. Dzięki temu będziecie się czuli syci mimo, iż zjadacie niewiele kalorii. Jedzcie wszystko to, co pieczone lub gotowane, unikajcie natomiast smażenia. A jeżeli przygotowujecie sałatki, rezygnujcie z majonezu i zastępujcie go naturalnym jogurtem, lub też kroplą oliwy z oliwek. Jednym z najbardziej kalorycznych dań w diecie trzynastodniowej jest befsztyk, który powinien pochodzić z dobrej jakości chudej wołowiny.

Co jeszcze warto wiedzieć o trzynastodniowej diecie duńskiej

Z uwagi na duże obciążenie organizmu dieta kopenhaska nie powinna być stosowana częściej, niż raz na dwa lata. Należy również wziąć pod uwagę, że większość lekarzy bardzo odradza takie kuracje, ze względu na duże niebezpieczeństwo dla zdrowia.

Dieta kopenhaska to nie tylko sprawdzian dla wytrzymałości naszego organizmu. To przede wszystkim wyzwanie dla naszej psychiki i motywacji. Na prawdziwe efekty mogą liczyć tylko osoby obdarzone niezwykle silną wolą i niezłomnością. Dlatego ten rodzaj diety zawsze należy traktować jako niezwykle silne wyzwanie.

Dieta kopenhaska opinie

Opinie na temat restrykcyjnej diety trzynastodniowej są bardzo zróżnicowane. Większość osób stosujących tę metodę odchudzania przyznaje, że przy restrykcyjnym stosowaniu efekty są widoczne i zazwyczaj znaczne. Niestety, większości podejmujących to wyzwanie nie daje rady wytrzymać całego okresu. Jak twierdzą zwolennicy diety, przerwanie jej w trakcie niczego nie daje. Żeby przestawić metabolizm organizmu na dłużej, należy ją stosować dokładnie przez 13 dni.

Według opinii większości osób stosujących dietę, dalsze postępy w odchudzaniu wymagają dalszych wyrzeczeń w postaci zmiany codziennego menu oraz ćwiczeń. Dieta kopenhaska może być jednak silnym impulsem inicjującym cały proces i dającym większą motywację do osiągania dalszych sukcesów. Na licznych forach dyskusyjnych można spotkać liczne opinie na temat diety duńskiej, jednak trudno ocenić ich prawdziwość i przydatność dla indywidualnych potrzeb.

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

12 KOMENTARZE

  1. Witam. Schudłam ponad6 kg! Zakończyłam dietę 10 dni temu, po czym przytyłam 1 kg przez ten czas. Od wczoraj zaczęłam inną dietę, nie wiem jednak czy dam radę. Tym razem zastosuje dietę tylko tydzień bo za bardzo jestem osłabiona. Dobra rada po diecie jest jedzenie godziny 18.00. Warto też ograniczyć spożycie soli i próbować się zmieścić w 600 kcal dziennie.

  2. Badania wykazały, że diety niskokaloryczne uzupełniane odpowiednimi preparatami odżywczymi przedłużają życie zwierzętom laboratoryjnym. Młode zwierzęta, którym ograniczano normalną dietę do 60%, żyły o 50% dłużej niż te, które jadły bez żadnych ograniczeń. Co więcej, jedzące mniej były zdrowsze i dłużej zachowywały młodość. Odmładzający efekt ograniczania ilości kalorii odkryto już w 1934 roku, ale jeszcze do niedawna me wiedziano, na czym on polega. Obecnie badacze wykazali, że ograniczenia w spożywaniu pokarmów opóźniają starzenie się szyszynki, gruczołu, który wytwarza melatoninę, hormon mający wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, którego produkcja maleje z wiekiem. Z badań wykonanych przez towarzystwa ubezpieczeniowe wynika, że ludzie z nadwagą żyją statystycznie krócej, natomiast osoby z wagą poniżej przeciętnej – dłużej.

  3. Kochani, Ci którzy już mają jakieś doświadczenie jeśli chodzi o dietę duńską, na pewno mnie zrozumieją. Mam zamiar rozpocząć tę krucjatę, dlatego chciałam wiedzieć czy w tym czasie mogę przyjmować jakiś witaminy w tabletkach, np. coś na skórę lub włosy. Nie chciałabym stracić dobrego wyglądu. Czytałam opinie, że podczas diety trzynastodniowej organizm może mocno osłabnąć, a włosy mogą zacząć wypadać. Jak większość kobiet, chciałabym tego uniknąć. Z góry dziękuję za pomoc.

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.