Strona główna Styl życia Dobra kawa – Jak wybrać i zaparzyć

Dobra kawa – Jak wybrać i zaparzyć

1249
2
dobra kawa
By odpowiednio zaparzyć najlepszą kawę trzeba poznać kilka najważniejszych zasad

Nie wszyscy wiedzą jak zaparzyć najlepszą kawę, która zachwyci swoim smakiem i aromatem. Dlatego warto poznać kilka najważniejszych elementów sztuki baristów. Dobra kawa to efekt kilku kluczowych czynników, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Prawda jest taka… żeby zaparzyć najlepszą kawę najpierw trzeba posiąść wiedzę na temat jej parzenia oraz dobrze określić swoje preferencje smakowe. Parzenie kawy może być prawdziwą sztuką, ale jeśli pominiemy którąś z istotnych w tym procesie zasad, nie poznamy jej prawdziwego aromatu. Dobra kawa zależy bowiem zarówno od jakości surowca, jak i procesu jego parzenia.

Dobra kawa i jej rodzaje

Żeby zaparzyć najlepszą kawę najpierw będziemy musieli dobrze poznać swoje preferencje smakowe. Jedni wolą kawy o bardziej łagodnym smaku, inni cenią kawę za jej wyrazistość. W sprzedaży znajdziemy głównie dwa gatunki kaw : popularną Arabicę oraz Robustę.

Arabica z reguły jest droższa, charakteryzuje ją też łagodniejszy smak w porównaniu z Robustą. Warto zwrócić także uwagę na kolor ziaren. Im jaśniejsze tym kawa będzie miała łagodniejszy smak i na odwrót im ziarna ciemniejsze tym kawa będzie mocniejsza. Dobra kawa może mieć jednak różne pochodzenie i wiele zależeć będzie od indywidualnych preferencji.

Coraz częściej na rynku można również spotkać zieloną kawę, która różni się od tej tradycyjnej sposobem przetwarzania. Nie znajduje ona jednak zbyt wielu zwolenników dobrego smaku, a raczej stanowi interesujący suplement zdrowej diety.

Jakiej kawy nie kupujemy?

Nie kupujemy kawy mielonej (chyba, że mamy gwarancję, że jest świeżo zmielona i była przechowywana w szczelnym opakowaniu), unikamy także picia kawy rozpuszczalnej. Niestety większość dostępnych kaw rozpuszczalnych zawiera bardzo mało naturalnej kawy, a dużo szkodliwej chemii. By udało nam się zaparzyć najlepszą kawę, konieczne jest kupowanie kawy w ziarenkach, w szczelnych opakowaniach, a kawę mielić bezpośrednio przed spożyciem.

Starajmy się nie kupować kawy na wagę, najczęściej ziarna są przechowywane luzem, bez odpowiedniego zabezpieczenia, przez co aromat wietrzeje. Wyjątkiem są oczywiście specjalistyczne kawowe sklepy, w których mamy pewność, że kawa jest odpowiednio przechowywana. Warto zwrócić uwagę na to czy w mieszance nie ma połamanych, pustych ziaren, gdyż są one bezwartościowe pod względem aromatu.

Jakie są sekrety parzenia dobrej kawy?

  • Kawę możemy przygotować poprzez zaparzanie lub filtrowanie (najczęściej przy pomocy ekspresów). Przez baristów bardziej polecany jest ten drugi sposób bowiem w wyniku filtrowania uzyskuje się lepszy aromat kawy. Jeśli nie mamy ekspresu możemy skorzystać z kawiarki, która daje podobny efekt.
  • Duże znaczenie dla smaku kawy ma także grubość jej mielenia, warto więc trochę poeksperymentować, by znaleźć najbardziej odpowiadający nam aromat. Grubość mielenia powinna być także dostosowana do używanej przez nas metody parzenia.
  • Mało osób wie, że ziarna kawy dłużej zachowają świeżość jeśli umieścimy je w szczelnym opakowaniu w… lodówce! Dobra kawa powinna być zatem odpowiednio chroniona przed niekorzystnym wpływem warunków zewnętrznych.
  • Żeby zaparzyć najlepszą kawę, musimy dużą wagę przywiązać do czasu jej parzenia. Nie powinno być to dłużej niż 5 minut ( inaczej kawa będzie miała mocno gorzki smak), ani dużo krócej, bo wtedy nie wydobędziemy z kawy pełni jej aromatu. Pamiętajmy także, że po zaparzeniu, kawę należy odcedzić od fusów!
  • Jeśli naszą metodą przygotowywania kawy jest zaparzanie, należy pamiętać o tym, że nigdy nie zalewamy kawy wrzątkiem! Woda musi być gorąca, ale nie wrząca.
  • Zaparzoną kawę dobrze jest wlać do wcześniej sparzonych, gorących kubków.
  • Prawdziwi koneserzy kawowego smaku nie stosują do niej żadnych dodatków.
  • Nie róbmy zapasów z kawy, gdyż dobra kawa nawet właściwie zapakowana traci swój aromat!
  • By zaparzyć najlepszą kawę, należy zwrócić uwagę nie tylko na ziarenka kawy, ale i na wodę, której używamy do jej przyrządzania. Jeśli z naszego kranu płynie woda wątpliwej jakości.. kawa nigdy nie będzie w pełni aromatyczna.
  • Przy zakupie kawy, zwróć uwagę na datę palenia ziaren, im więcej czasu upłynie od palenia, tym gorsza kawa!

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

2 KOMENTARZE

  1. Według mnie ważna jest sama kawa – powinna być dobrej jakości i aromatyczna. Ja kupuję w sklepie on-line i bardzo cenię sobie to jak dobry jest to gatunek kawy.

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.