Strona główna Zdrowie i uroda Olej z czarnuszki sposobem na zdrowie i urodę

Olej z czarnuszki sposobem na zdrowie i urodę

3259
0
olej z czarnuszki
Zdrowotne zastosowanie oleju z czarnuszki jest bardzo szerokie

Czarnuszka siewna Nigella sativa, zwana także czarnym kminkiem, to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Wspominana już w zapisach biblijnych, używana jako panaceum przez ludzi w Starożytności. Uważali oni, że czarnuszka i jej drogocenny olej „leczy wszystko, z wyjątkiem śmierci”. Olej z czarnuszki to do dzisiaj jeden z najlepszych sposobów na zachowanie pełnego zdrowia i urody.

Nazywana czasem „złotem faraonów”, jako że sam Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z czarnuszkowym olejem – tak po prostu „na wszelki wypadek”, gdyby mu cokolwiek tam w zaświatach zaczęło dolegać. Podobno również Kleopatra używała oleju z nasion czarnego kminku na piękne włosy i skórę, a Hipokrates w problemach trawiennych. Czy rzeczywiście jest on tak skutecznym panaceum na wiele chorób i dolegliwości? Co mówią wyniki dzisiejszych badań? Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej.

Cudowny olej z czarnuszki

Coś, o czym wiedzieli nasi przodkowie dzisiejsi naukowcy potwierdzają licznymi badaniami: czarnuszka w istocie stanowi panaceum na wiele dolegliwości, posiada niezwykle silne właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydocyjne i jednocześnie ochronne. Praktycznie bez efektów ubocznych, moc uzdrawiająca czarnuszki jest niewiarygodna, i aż ciężko uwierzyć, że tak wiele osób wciąż o niej nie słyszało.

Wyjątkowe nasiona rośliny, pochodzącej z południowo-zachodniej Azji są nazywane w różny sposób. Wśród nich najpopularniejsze określenia to:

  • Czarnuszka
  • Czarny kminek
  • Czarny sezam
  • Rzymska kolendra

Dlaczego olej z czarnuszki jest skuteczny

Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia twierdzi, że to jest rzeczywiście prawdziwe panaceum, które jest w stanie pomóc leczyć wszystko od alergii do nadciśnienia. Trwają badania mające na celu wykazanie, że czarnuszka zwalcza lekoodporne szczepy mikroorganizmów, które w tej chwili są największym zagrożeniem zdrowotnym dla ludzkości, w tym wirusy i bakterie powodujące takie choroby jak: HIV, gruźlica, gronkowce, grypa, rzeżączka, Candida i malaria.

Szacuje się, że w tej chwili za ich sprawą umiera więcej niż 90 tysięcy osób rocznie, podczas gdy w roku 1992 liczba ta wynosiła niewiele ponad 13 tysięcy. Badania wykazały, że nasiona czarnuszki wykazują bardzo silne działanie, bardzo często lepsze niż powszechnie znane antybiotyki takie jak: amoksycyklina, gatifloksacyna i tetracykliny. Czarnuszka ograniczyła rozwój 97 spośród 144 lekoodpornych szczepów mikroorganizmów.

Kluczem do zrozumienia dlaczego olej z czarnuszki działa na organizm w ten sposób jest fakt, że jest ona bogata w 3 naturalne substancje chemiczne: thymoquinone (KT), thymohydroquinone (THQ) i tymol. Udowodniono, że każdy z tych związków wykazuje 100% zahamowania dla 30 patogenów.

Olej z czarnuszki – Korzyści zdrowotne i zastosowania

Zastosowania oleju z czarnuszki są bardzo szerokie, a poniżej przedstawiamy jedynie te najbardziej znaczące.

1. Olej z czarnuszki a cukrzyca

Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że „czarnuszka „powoduje częściową regenerację komórek beta trzustki, zwiększa obniżone stężenie insuliny w surowicy krwi i zmniejsza podwyższone stężenie glukozy w surowicy. To jest rzeczywiście dość ważne, bo Nigella sativa jest jedną niewielu substancji na naszej planecie, która jest stosowana, aby zapobiec cukrzycy zarówno typu 1, jak i typu 2.

W rzeczywistości w zależności od badania, wykazano, że czarnuszka poprawia tolerancję glukozy tak efektywnie jak metformina; jednak nie wykazuje znaczących efektów ubocznych i ma bardzo małą toksyczność. Te wyniki uznaje się za bardzo obiecujące, ponieważ metformin jeden z najczęściej stosowanych leków w cukrzycy typu 2 może powodować mnóstwo efektów ubocznych, takich jak:

  • zaparcia / biegunka,
  • zaczerwienienie skóry,
  • wzdęcia,
  • zgaga,
  • bóle głowy,
  • metaliczny smak w ustach,
  • ból mięśni i brzucha,
  • zmiany w obrębie paznokci,
  • gazy / niestrawność.

2. Wykazuje działanie antynowotworowe

Chorwaccy naukowcy oceniali aktywność przeciwnowotworową thymoquinone i thymohydroquinone u myszy i odkryli, że te dwa związki fitochemiczne mogą doprowadzić do 52% ubytku komórek rakowych. Bogata w obie te substancje czarnuszka jest więc wyjątkowa i może pomóc w zapobieganiu i leczeniu nowotworów, za pomocą różnych mechanizmów, m.in. takich jak:

  • anty-proliferacja
  • indukcji apoptozy
  • zatrzymanie cyklu komórkowego
  • wytworzenie reaktywnych form tlenu
  • zapobieganie przerzutom

Z kolei egipscy naukowcy w 2012 r. odkryli, że ekstrakt z czarnuszki zmniejszył żywotności komórek raka wątroby, a w 2014 r. saudyjscy badacze doszli do wniosku, że ekstrakt z nasion i olej z czarnuszki znacznie zmniejszyły żywotność komórek ludzkiego nowotworu płuc. Dowiedziono również, że olej z czarnuszki przyczynił się do zahamowania i śmierci komórek rakowych jelita grubego, białaczki, raka piersi i wielu innych nowotworów. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.

3. Zapewnia lepsze zdrowie wątroby

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów. Prawie każda toksyna zostaje przetworzona przez wątrobę, żółć z wątroby jest kluczem do trawienia tłuszczów oraz utrzymania ciała i umysłu w dobrej kondycji. Dla tych, którzy zmagali się z chorobami wątroby z powodu skutków ubocznych leków, spożycia alkoholu lub chorób, olej z czarnuszki może być pomocny w celu znacznego przyspieszenia procesu gojenia. Pod pewnymi względami jego stosowanie może uzupełnić terapię ostropestem plamistym, zwiększając jej skuteczność.

4. Stanowi naturalne remedium na problemy immunologiczne

Czarnuszka jest unikatowa w swoim działaniu na system odpornościowy. Zawiera przeciwutleniacze, cenne kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor wspomagające układ odpornościowy, ale działa inaczej niż zioła, które wymagają ostrożności w stosowaniu dla osób z chorobą autoimmunologiczną. Jest ona używana w alternatywnym leczeniu HIV i jest często zalecana na różnych forach o chorobach autoimmunologicznych.

5. Sprawdza się na egzemę i łuszczycę

Olej z nasion czarnuszki stosuje się również do problemów skórnych, takich jak egzema i łuszczyca. Pomaga ukoić stan zapalny i poprawić szybkość leczenia się skóry. 

6. Stanowi naturalny lek na astmę i alergię

Liczne badania wykazały, że olej ma działanie anty-astmatyczne w zależności od przyczyny astmy, to czasami bardziej skuteczne niż w przypadku konwencjonalnego leczenia. Te same właściwości sprawiają, że posiada dobroczynne działanie w łagodzeniu objawów schorzeń alergicznych, takich jak katar alergiczny, egzema czy skóra atopowa.

7. Można go stosować na wrzody i inne dolegliwości żołądkowe

Na Bliskim Wschodzie olej z czarnuszki znalazł zastosowanie jako środek na liczne dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Właściwości antywrzodowe zostały potwierdzone naukowo. Z badań wynika, że olej z czarnuszki jest skuteczny w zwalczaniu Helicobacter pylori bakterii, która jest jedną z przyczyn choroby wrzodowej.

Nasiona czarnuszki są wiatropędne, co oznacza, że pomagają w trawieniu i mogą zmniejszyć gazy, wzdęcia i bóle brzucha. Olej z czarnuszki czasem jest stosowany w środkach mających na celu pozbycia się pasożytów jelitowych. W badaniach wstępnych ustalono również hamuje wzrost komórek raka jelita grubego, bez negatywnych skutków ubocznych.

8. Olej z czarnuszki a utrata wagi ciała

Czarnuszka jest najlepszym na naszej planecie naturalnym środkiem, pozwalającym na utratę wagi i chroniącym przed otyłością. Nie jest popularna jako środek działający w tym zakresie, ale pomógł milionom ludzi w utracie wagi oddziałując na:

  • apetyt,
  • absorpcje glukozy w jelicie,
  • glukoneogenezę wątroby,
  • poziom glukozy we krwi,
  • cholesterol /trójglicerydy.

9. Pomaga zwalczyć wysoki cholesterol i cukier we krwi

Z badan klinicznych wynika, że olej czarnuszkowy powoduje istotne obniżenie poziomów glukozy, prolaktyny, a także trójglicerydów i cholesterolu. Nadmiar tych dwóch ostatnich substancji w organizmie prowadzi do rozwoju miażdżycy, a dalej do chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna serca czy zawał. Z kolei dzięki temu, że olej z czarnuszki obniża poziom glukozy, może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.

10. Świetnie działa na zdrowie włosów

Prawdopodobnie jedna z najbardziej unikalnych właściwości oleju z czarnuszki to jego niesamowita zdolność do zapobiegania wypadaniu włosów. Posiada silne działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, co korzystnie wpływa na wzmocnienie mieszków włosowych i stymulację cebulek włosów. Dzięki temu wyjątkowemu produktowi naturalnemu można zapewnić sobie piękny i zdrowy wygląd włosów.

11. Poleca się go stosować dla zdrowia skóry

Produkowane w siatkówce naczyniach i naskórku melaniny to pigmenty, które chronią skórę przed uszkodzeniami. Prawdopodobnie są to najbardziej znane substancje chemiczne odpowiedzialne za zapewnienie indywidualnego koloru tęczówek czy odcienia skóry. Nasiona czarnuszki stymulują melanogenezę (produkcje melaniny) i tym samym dbają o zdrową skórę na poziomie komórkowym.

W ostatnim badaniu przeprowadzonym przez irańskich naukowców wyciąg z nasion czarnuszki uznano za równie skuteczny jak krem betametazon, który zmniejsza nasilenie wyprysku na rękach.

12. Olej z czarnuszki na zakażenie gronkowcem (MRSA)

Olej z nasion czarnuszki może pomóc w pozbyciu się odpornego na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA). Gronkowiec to problem szpitali i domów opieki na całym świecie, ponieważ zwykłe zakażenia gronkowcem stają się odporne na antybiotyki. Szczególnie zagrożone są osoby starsze z powodu leczenia schorzeń często procedurami takimi jak operacje, wenflony czy endoprotezy. Przede wszystkim jednak z powodu osłabionej odporności. Starzenie się społeczeństwa sprawiło, że MRSA to globalne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Na szczęście, jeden z najsilniejszych naturalnych olejów przybywa na ratunek.

Pakistańscy naukowcy odkryli, że różne szczepy gronkowca są tak samo wrażliwe na nasiona czarnuszki. Dzięki temu, to niepozorne ziarenko może powstrzymać rozprzestrzenianie się jednego z najgroźniejszych zakażeń.

Olej z czarnuszki i czarnuszka – zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno, gdyż obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Sprawdza się doskonale jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje lekko korzenny smak i aromat. Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w temperaturze 5-10 stopni C przez 3 miesiące od otwarcia.

Zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu.

Olej z czarnuszki zastosowanie w kosmetyce

Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież czy liszaj i AZS. Poprawia także kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a także dojrzałej, gdyż dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania starzenia się skóry, oraz tłustej, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry.

Olej z czarnuszki może być używany także w terapiach aromatycznych. Wówczas wycisza, pomaga złagodzić stres i zlikwidować zaburzenia snu.

Gdzie kupić olej z czarnuszki?

Obecnie na rynku znaleźć można wiele produktów, opartych na oleju z czarnuszki. Przeznaczone są do codziennego stosowania i stanowią formę suplementów diety. Olej z czarnuszki kapsułki to wygodna forma stosowania, jednak należy liczyć się z wyższą ceną. Najpopularniejszy jest olej w butelkach, o stosunkowo niewielkiej pojemności, najczęściej ok. 100-200 ml.

Najczęściej można rozróżnić dwa rodzaje oleju z czarnuszki. Pierwszy to olej z nasion czarnuszki kosmetyczny, przeznaczony do zastosowań zewnętrznych. Można go najczęściej nabyć w drogeriach lub sklepach internetowych.

Olej z czarnuszki do zastosowań wewnętrznych można kupić w dobrych aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, a także sklepach internetowych.

Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie? Należy przede wszystkim upewnić się czy jest:

  • organiczny,
  • czysty – wciśnięty bez ekstrakcji chemiczne,
  • nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków lub olejów rozcieńczających,
  • chroniony przed jełczeniem przez ciemne opakowanie.

Tylko olej tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, posiada właściwości zdrowotne.

Działanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to przede wszystkim trzy nw. biologicznie czynne składniki:

• Thymoquinone – składnik aktywny w czarnuszce, jest badany przez naukowców od 1960 roku. Jest on znanym antyutleniaczem, wykazującym działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspomaga apoptozę (śmierć komórki) w komórkach białaczki, w komórkach rakowych sutka, w komórkach raka mózgu, trzustki, raka szyjki macicy. Udowodniono też, że pomaga w schorzeniach mózgu i rdzenia kręgowego, cukrzycy, astmie, wykazuje działanie ochronne serca – reguluje poziom cholesterolu i pomaga normalizować ciśnienie.

• Thymohydroquinone – jest jednym z najsilniejszych naturalnych związków znanych jako acetylocholinoesterazy (AchE). Inhibitory AChE to substancje chemiczne, które zatrzymują enzymatyczną aktywność, co zwiększa ilość neuroprzekaźników w mózgu. Aby dać wyobrażenie o ich przydatności, inhibitory acetylocholinoesterazy farmaceutycznej klasy są używane w medycynie do leczenia szerokiego zakresu schorzeń w tym, zaburzeń istoty szarej mózgu takich jak:

  • apatia,
  • choroba Alzheimera,
  • autyzm,
  • jaskra,
  • demencja,
  • miastenia,
  • neurodegeneracja,
  • tachykardia,
  • schizofrenia,
  • choroba Parkinsona.

Biorąc pod uwagę, że leczenie tych chorób jest wielkim kosztem dla pacjenta, czarnuszka może być realną alternatywą.

• Tymol – Kolejny aktywny składnik, to kolejne korzyści:

  • jest powszechnie stosowany jako środek przeciwwirusowy,
  • jest stosowany jako medyczny i uniwersalny środek dezynfekujący,
  • ulega szybko degradacji i nie zawiera chemicznych substancji toksycznych,
  • jest również stosowany w środkach aromatyzujących, perfumach, płynach do płukania ust, a nawet w kosmetyce.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Najprościej łyżeczkę oleju do potrawy lub jako suplement. Olej można dodać także do używanych przez nas kosmetyków takich jak balsam, czy szampon do włosów.

W przypadku chorób lub ciąży, należy skonsultować stosowanie oleju z czarnuszki z lekarzem.

Pojawia się więc pytanie „dlaczego nie każdy ma w swojej apteczce czarnuszkę”? Czyż nie było by to najlepsze rozwiązanie?

Może macie jakieś interesujące spostrzeżenia na ten temat i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.