Strona główna Zdrowie i uroda Fakty i mity na temat oleju kokosowego

Fakty i mity na temat oleju kokosowego

1809
0
kokosowy
Olej kokosowy to wspaniały składnik diety

Olej kokosowy w ostatnich latach obrósł prawdziwym mitem. Zarówno w świcie realnym, jak i wirtualnym, krąży niezliczona różnorodnych informacji na jego temat. Mieszają się fakty, poparte naukowo, z przekonaniami, które nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. Dlatego krótko przedstawiamy najbardziej istotne fakty i mity, krążące o właściwościach oleju koksowego, aby móc na nowo odkryć jego zadziwiające, dobroczynne działanie.

Wiedza to potęga, ale pod warunkiem, że ma ona pokrycie w rzeczywistości. Tak więc, jeżeli chcemy dzielić się z kimś posiadanymi informacjami, należy przede wszystkim zweryfikować ich rzetelność, a nie ślepo powtarzać zasłyszane informacje. To, że ktoś o czymś mówi, nie znaczy że tak jest naprawdę. Może to być kompletna bzdura, albo przekłamanie związane ze złym zrozumieniem. Potwierdzając znane przez nas fakty, możemy zawsze dowiedzieć się nowych rzeczy.

 

Poniżej przedstawiamy najbardziej istotne fakty i mity na temat oleju kokosowego:

 

MIT 1: Olej kokosowy składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, a więc podnosi poziom cholesterolu i przyczynia się do zwiększenia ryzyka zawału serca.

Fakt: Ludzie często nie zdają sobie sprawy z tego, że cholesterol to nie zawsze samo zło. Istnieje bowiem zły i dobry cholesterol. Dobry cholesterol jest nieodzowny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. W żaden sposób nie udowodniono, że nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom złego cholesterolu. Jest to zakłamanie, często używane przez producentów, przekonujące nas do stosowania niekonwencjonalnych i mało popularnych olejów, takich jak olej sojowy, czy olej z łusek ryżu. Udowodnione jest natomiast to, że olej koksowy zwiększa poziom dobrego cholesterolu, który jest bardzo korzystny dla zdrowia. Dobry cholesterol reguluje bowiem poziom złego i czyści jego złogi z tętnic, skutecznie niwelując ryzyko zawału czy zatorów.

 

MIT 2: Nasycone kwasy tłuszczowe, obecne w oleju kokosowym, przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, tym samym prowadzą do zwiększenia masy ciała, a w następstwie tego do otyłości.

Fakt: Wręcz przeciwnie. Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha, obecne w oleju kokosowym, zwiększają szybkość przemiany materii, co prowadzi do większego zużycia energii potrzebnej do metabolizmu. Olej kokosowy zwiększa więc szybkość i efektywność spalania tłuszczów, a tym samym jego systematyczne stosowanie pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

 

MIT 3: Olej kokosowy jest drażniący dla skóry.

Fakt: W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Olej kokosowy to jeden z najdelikatniejszych olejów do pielęgnacji skóry. Tylko w przypadku nierafinowanego oleju kokosowego mogą pojawić się bardzo rzadko podrażnienia, wynikające z jego zanieczyszczenia. Czysty olej kokosowy posiada właściwości przeciwbakteryjne i wspomagające leczenie ran. Dodatkowo koi on zapalenia skóry, spowodowane ukąszeniami owadów, alergią, poparzeniami słonecznymi, oraz stłuczenia i reakcje toksyczne. Jest również uważany za niemal doskonały kosmetyk naturalny.

 

MIT 4: Olej kokosowy jest słodki i nie może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę.

Fakt: Olej kokosowy nie posiada słodkiego smaku, ponieważ składa się z tłuszczu, bez dodatku glukozy. Skąd więc ma się brać w nim słodycz? Smakuje podobnie do innych olejów, a dodatkowo wspomaga wydzielanie insuliny przez trzustkę, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.

 

MIT 5: Olej kokosowy jest gęsty i trudno się wchłania.

Fakt: Być może przekonanie o tym powstało w momencie próby użycia skondensowanego oleju kokosowego, przechowywanego w niskiej temperaturze. Jest to jednak stwierdzenie zupełnie nieprawdziwe. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest lekki, nie wykazuje poczucia lepkości ani tłustości. Jest niezwykle łatwo przyswajany przez organizm. Dlatego też jest z chęcią stosowany do masażu, jak i jako olejek do opalania.

 

MIT 6: Olej kokosowy zawiera dużo wilgoci, przez co bardzo szybko jełczeje.

Fakt: jest to jeden z najstabilniejszych i trwałych olejów. Do tego nawet jeżeli zdarzy się, że zawiera nieco więcej wilgoci, to i tak jest bardziej trwały niż inne oleje i może być stosowany przez lata.

 

MIT 7: Olej kokosowy ma nieprzyjemny smak.

Fakt: Różne osoby, różne gusta i preferencje. Prawda jest taka, że może on komuś nie odpowiadać, jednak większość ludzi twierdzi, że nadaje on niezwykły smak potrawom. Tu nie da się określić czy to fakt czy mit, po prostu trzeba spróbować i samemu zadecydować.

 

Podsumowując, istnieje wiele olejów naturalnych, które także wykazują dobroczynne właściwości, lecz tak naprawdę daleko im do mocy, jaką posiada w sobie olej kokosowy. I to wszystko, Zachęcam do wypróbowania i ocenienia samemu.

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji o oleju kokosowym i jego zastosowaniu!

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.