Strona główna Polecane Olejek rycynowy – 12 prostych sposobów zastosowania

Olejek rycynowy – 12 prostych sposobów zastosowania

6053
6
PODZIEL SIĘ
olejek rycynowy
Olej rycynowy to doskonały kosmetyk naturalny

Olejek rycynowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w kosmetyce składników naturalnych. Posiada wprost niezastąpione właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Koniecznie sprawdź jak możesz go najlepiej wykorzystywać.

W poniższym artykule dowiecie się 12 sposobów na zastosowanie kuracyjnych właściwości oleju rycynowego, które możecie wykorzystać dla zdrowia i pielęgnacji urody.

1. Olejek rycynowy to doskonały krem nawilżający na noc

Większość sprzedawanych powszechnie kosmetyków posiada w swoim składzie wiele niepotrzebnych, drogich, a nawet szkodliwych komponentów. Właśnie dlatego lepiej zastosować zasadę: „lepiej mniej niż więcej” i używać do pielęgnacji prostych naturalnych środków. Olejek rycynowy można używać jako nawilżający, przeciwzmarszczkowy krem na noc, nakładając cienką warstwę na skórę przed pójściem spać. Olej zmniejsza głębokość zmarszczek, również mimicznych. Antybakteryjne właściwości olejku również pomagają w leczeniu trądziku.

2. Rycyna to skuteczny stymulator wzrostu rzęs i brwi

Wszyscy marzą o gęstych, ponętnych rzęsach, ale nadużywanie tuszu do rzęs i innych kosmetyków do makijażu może wpłynąć negatywnie na porost rzęs. Dla stymulacji porostu rzęs i brwi użyj niewielkiej ilości oleju rycynowego, rozprowadzając go na końcówki rzęs i wsmarowując w brwi. Unikaj trafienia oleju do oczu.

3. Olejek rycynowy jako środek na rozdwajające się końcówki

Stosuj niewielką ilość olejku rycynowego na końcówki, by nawilżyć wysuszone końcówki i zapobiec rozdwajaniu włosów. Zmyj olej podczas porannego prysznicu.

4. Olej rycynowy to wspaniały środek zwalczający trądzik I inne choroby skórne

Trądzik to częsty problem skóry twarzy, a olejek rycynowy i jego właściwości zmniejszające pomagają w bezpieczny i naturalny sposób pozbyć się tych bolesnych, wstydliwych krost. Zaleca się nakładać małą ilość na problematyczne miejsca na twarzy i zostawiać na noc. Przy regularnym stosowaniu można zauważyć znaczące zmniejszenie widoczności pryszczy i niedoskonałości. Olejek rycynowy także łagodzi ból oraz zapalenie związane z tym rodzajem trądziku.

5. Olej rycynowy jako naturalny środek do oczyszczania skóry twarzy

Nauka twierdzi, że ?podobne rozpuszcza podobne?, dlatego Olejowe Oczyszczanie Twarzy (znane również jako OCM) jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów do głębokiego oczyszczania porów skóry, usuwając resztki powodujące wągry. Zmieszaj jedną część olejku rycynowego z innym olejkiem (wybierz lekki olej, taki jak: olej z pestek moreli, olej z oliwek, olej z pestek winogron, olej jojoba czy olejek migdałowy) i zrób delikatny masaż całej twarzy przez 10 minut.

Olejek rycynowy wnika w pory, usuwając zanieczyszczenia i zaskórniki, które później mogą powodować trądzik. Po masażu, namocz czystą ściereczkę gorącą wodą (uważaj, by się nie poparzyć), wyciśnij nadmiar wody i nałóż ją na skórę twarzy aż do ostygnięcia. Para ze ściereczki pomaga głębiej usunąć zanieczyszczenia z porów. W razie potrzeby, podgrzej ściereczkę w wodzie i zastosuj ponownie. Ten zabieg usuwa makijaż, nawilża, reguluje wydzielanie sebum i głęboko oczyszcza pory, pozostawiając cienki, nawilżający film z oleju na skórze.

Ta prosta metoda oczyszczania twarzy łączy w sobie oczyszczanie, tonizowanie i nawilżanie, stosując tylko olej jako składnik zabiegu. Jest to zupełnie naturalny i efektywny sposób na uproszczenie swojej pielęgnacji skóry twarzy.

6. Rycyna a relaksacja mięśni

Zastosuj olejek rycynowy w miejscach napięcia i bloków mięśniowych, takich jak szyja i górna część pleców. Pozostaw olej na problematycznych miejscach by ukoić I zrelaksować bolące mięśnie i zmniejszyć ból.

7. Zastosowanie olejku rycynowego aby złagodzić bolące i trzeszczące stawy

Olejek rycynowy skutecznie przenika w głąb stawów i nawilża je, zmniejszając trzeszczenie i sztywność. Zawiera również przeciwzapalne i uśmierzające ból właściwości, pomagające ukoić i złagodzić ból. Nanieś na skórę wokół stawu sporą ilość olejku rycynowego i przyłóż z góry termofor czy butelkę z ciepłą wodą. Ciepło przyczynia się do lepszego wnikania oleju rycynowego do stawu, gdzie wywiera on swoje lecznicze działanie.

8. Olejek rycynowy dla oczyszczenia wątroby

Zrób kompres nakładając dowolną ilość oleju rycynowego na obszar klatki piersiowej, gdzie znajduje się wątroba (po prawej stronie brzucha, poniżej prawej piersi, na wysokości żeber). Następnie, przyłóż na to miejsce stary ręcznik i na wierzch butelkę z ciepłą wodą lub termofor.

Odpręż się na 30-60 minut, pozwalając olejowi rycynowemu przeniknąć do wątroby i pęcherzyka żółciowego, sprzyjając w detoksykacji. Jest to niezbędny codzienny rytuał, który powinno się stosować przy wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających czy zmiany stylu życia.

9. Olej rycynowy jako pomoc w zapobieganiu zaparciom

Przed pójściem spać nałóż sporą ilość oleju rycynowego na podbrzusze – poniżej pępka i powyżej kości łonowej – następnie nakryj to miejsce ręcznikiem lub starą piżamą. Olejek rycynowy pomaga zwiększyć perystaltykę jelita grubego, przesuwając zawartość, pomagając regularnie się wypróżniać i pomagając w detoksykacji.

10. Rycyna ukoi swędzenie skóry

Posmaruj swędzące miejsca olejem rycynowym, spowodowane wysypką czy ugryzieniami owadów. Przeciwzapalne oraz uśmierzające świąd właściwości oleju pomagają przynieść ulgę.

11. Olej rycynowy potrafi leczyć infekcje grzybicze

Dodaj 1-2 krople olejku z drzewa herbacianego, lawendowego czy oregano do odrobiny oleju rycynowego i zastosuj miejscowo na grzybicze infekcje skóry. Zarówno olejki eteryczne, jak i olej rycynowy wykazują właściwości przeciwgrzybiczne, jednocześnie nawilżając i łagodząc swędzenie zainfekowanej skóry.

12. Olej rycynowy jako rozgrzewający samo-masaż

Olejek rycynowy posiada właściwości rozgrzewające i dlatego skutecznie stymuluje spowolnioną, przeciążoną cyrkulację krwi oraz rozluźnia wewnętrzne napięcie. Jedynie trzeba mieć świadomość, że olejek może pobrudzić odzież, dlatego warto ubrać starą piżamę i użyć starych pościeli podczas masażu z użyciem oleju rycynowego. Samo-masaż najlepiej wykonywać przed snem, gdy lecznicze właściwości oleju rycynowego będą działać całą noc.

Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

6 KOMENTARZE

  1. Zamówiłam właśnie olejek rycynowy na waptece pod wpywem tego artykułu 🙂 dobrze wiedzieć, że jest tyle zastosowań 🙂

  2. nie jestem zbyt wytrwła w zabiegach pielęgnacyjnych więc stosowałam olejek rycynowy tylko przez tydzień na rzęsach, ale efekty już były widoczne. Moja rada wyczyście szczoteczkę z maskary i nią nakładajcie olejek na rzęsy, ale DOPIERO PRZED SAMYM SPANIEM. Rano wacikiem wystarczy zetrzeć nadmiar olejku i już. Polecam każdemu

  3. Ja stosuję olejek rycynowy do moich włosów. Skusił mnie ten artykuł. I rzeczywiście spełnia swoje zadanie świetnie – włosy wydają się mocniejsze i mniej ich wypada.
    Pozdrawiam z Hamburga

  4. Ja znalazłam jeszcze dodatkowe info: „Rycynus należy do rodziny wilczomleczowatych. Ojczyzną jego są tereny tropikalne. Z nasion pozyskiwany jest klarowny i gęsty olej, który ma wiele zasług jako naturalny środek leczniczy.

    W Europie olej rycynowy zyskał popularność po odkryciu go przez pierwszych kolonizatorów amerykańskich, którzy spotkali go u Indian. Z powodu swej zbyt małej odporności na bakterie istniejące na Nowej Ziemi, przybysze zaczęli zapadać na choroby nie znane w ich ojczyźnie. Ich lekiem stał się wtedy olej rycynowy, sporządzany przez pierwszych osadników. Przywieźli go następnie do Anglii i Francji, gdzie uważany był za cudowną pigułkę. W Ameryce castor oil należy do ulubionych leków naturalnych.

    Olej rycynowy stał się wkrótce chętnie stosowanym lekiem przez lekarzy ogólnych. Tam, gdzie nie pomógł olej rycynowy, tam mogła wchodzić w grę jedynie jakaś poważna choroba. Z powodu swych właściwości rozkurczowych, antybakteryjnych i oczyszczających jelita, stał się on środkiem odtruwającym stosowanym w całej Europie. Jest wyśmienitym lekiem gruntownie oczyszczającym organizm, służąc nie tylko organom trawiennym, ale także całemu ciału. Przyrodolecznictwo hinduskie zaleca go pacjentom, którzy zmagają się z konfliktami karmicznymi, tkwiącymi w organizmie jak stara trucizna. Olej rycynowy działa również wzmacniająco na system immunologiczny i nerwowy i z tego powodu zaleca się go stosować regularnie, lecz w małych ilościach. Po spożyciu oleju zawsze należy wypić większą ilość wody w celu wypłukania toksyn.

    Gęsty, zawiesisty olej mniej nadaje się do zewnętrznej pielęgnacji skóry. Stosowany do wewnątrz znakomicie oczyszcza i upiększa skórę, a także poprawia samopoczucie. Wiele problemów skórnych wynika z dolegliwości trawiennych lub niedostatecznego odtruwania organizmu. Olej rycynowy może więc stać się gruntownie działającym środkiem upiększającym. W aptece możemy go kupić również pod nazwą Oleum Ricini.”

  5. Ja polecam wymieszać łyżeczkę olejku rycynowego , miodu sztucznego i lyzeczke wódki czystej i smarować klatkę piersiową przy uporczywy kaszlu dla dzieci jak i dorosłych 🙂 naprawdę pomaga smarować na noc przez parę dni efekty obrazu widać 🙂 polecam wypróbować :*

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.