Strona główna Zdrowie i uroda Żurawina – 8 powodów, dla których warto ją jeść

Żurawina – 8 powodów, dla których warto ją jeść

220
1
PODZIEL SIĘ
żurawina
Żurawina jest owocem w Polsce wciąż nie do końca docenianym.

Poza istotnymi dla zdrowia składnikami, takimi jak witamina C czy błonnik, żurawina zawiera bogactwo fitoskładników, które przyciąga uwagę badaczy. Dzięki temu, te wspaniałe owoce zapewniają niezwykłe właściwości z zdrowotne. 

Oto lista powodów, dla których powinieneś włączyć ten niezwykły owoc do swojej diety:

1. Żurawina pomaga zwalczać infekcje układu moczowego

Stosowana jest zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu. Początkowo sądzono, że korzystne działanie żurawiny związane jest z jej kwasowością, jednak dzięki badaniom udało się ustalić, że największą rolę odgrywa tu zawartość proantocyjanidyn. Mają one określoną strukturę, która utrudnia specyficznym typom bakterii osadzanie się na ściankach dróg moczowych.

2. Właściwości przeciwzapalne

Obecne w żurawinie fitoskładniki są szczególnie skuteczne w obniżaniu ryzyka stanów zapalnych – dotyczy to wszystkich rodzajów owych substancji, które ten owoc zawiera. Hamują one działanie enzymów, które są kluczowymi czynnikami w powstawaniu cząsteczek wywołujących zapalenie.

3. Żurawina chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych

Żurawina obniża pH moczu, zapobiegając tym samym tworzeniu się kamieni nerkowych. U 4 na 5 dorosłych, których ten problem dotyczy, kamienie nerkowe powstają poprzez gromadzenie się kryształów szczawianu wapnia. Zaradzić temu może właśnie włączenie do diety żurawiny.

4. Wsparcie dla układu odpornościowego

Badania wykazały, że przyjmowanie wyciągu z żurawiny ma korzystny wpływ na poprawę licznych funkcji układu odpornościowego i obniża częstotliwość zachorowań na przeziębienie oraz grypę. W wielu badaniach zastosowano skoncentrowane wyciągi z żurawiny, które charakteryzowały się wyższą zawartością proantocyjanidyn.

5. Korzyści dla układu krążenia

Wspólne działanie zawartych w żurawinie antyoksydantów i działających przeciwzapalnie fitoskładników ma zbawienny wpływ na układ krążenia. Udowodniono, że regularne spożywanie żurawiny oraz soku żurawinowego zapobiega wyzwalaniu enzymów, które odgrywają pierwszoplanową rolę w procesie miażdżycowym. Ponadto zawarte w tych owocach przeciwutleniacze obniżają ryzyko nadciśnienia. Żurawina pomaga również zbić poziom złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc stężenie tego dobrego. Owe ostatnie właściwości najpewniej są bezpośrednio związane z przeciwutleniającym i przeciwzapalnym działaniem żurawiny.

6. Ochronny parasol z przeciwutleniaczy

Kombinacja zawartych w żurawinie antyoksydantów jest niewątpliwie wyjątkowa. Nie zbadano jeszcze wszystkich skomplikowanych procesów metabolicznych, w których bierze udział żurawina. Jej korzystne dla zdrowia działanie jest tak wielotorowe, iż wiele z jego aspektów wciąż czeka na szersze naukowe opracowanie.

7. Profilaktyka antynowotworowa

Jak można się łatwo domyślić, przeciwutleniające i przeciwzapalne składniki żurawiny chronią również przed rakiem, którego ryzyko w pierwszej kolejności podnoszą: chroniczny stres oksydacyjny oraz przewlekłe zapalenia. Antynowotworowe właściwości żurawiny dotyczą zwłaszcza: raka płuc, piersi, okrężnicy i prostaty.

8. Korzyści dla układu pokarmowego

Jak gdyby wszystkich wymienionych wyżej zalet żurawiny było mało, zapobiega on również: chorobom przyzębia, wrzodom żołądka i rakowi okrężnicy. Jeśli zliczyć wszystkie owe korzyści, trzeba przyznać, iż jest to owoc o nieocenionym znaczeniu dla zdrowia układu pokarmowego.

Mimo, iż żurawina może stanowić naturalne źródło wielu wartości odżywczych oraz zdrowotnych nie jest w Polsce dostatecznie doceniana. Należy się zastanowić co jest tego powodem, gdyż wiedza w tym zakresie jest już powszechna. Może warto być jednym z prekursorów i zacząć korzystać na własną rękę?

1 KOMENTARZ

  1. mi żurawina pomaga głównie na pęcherz moczowy. biorę żurascin uro, ma dużo żurawiny, witaminy C i pokrzywy.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.