Strona główna Styl życia Mąka kokosowa kontra mąka migdałowa

Mąka kokosowa kontra mąka migdałowa

3913
0
mąka migdałowa
Trudno określić który produkt jest zdrowszy, czy mąka migdałowa czy kokosowa

Większość ludzi za klasyczną mąkę uważa przede wszystkim tradycyjną mąkę pszenną. Prawda jednak jest taka, że mąka to proszek, który powstaje poprzez zmielenie ziaren. Dlatego też mąkę można wykonać praktycznie ze wszystkich ziaren, fasoli, korzeni, a także nasion. Sprawdźmy zatem czy mąka kokosowa i mąka migdałowa warta jest naszej uwagi.

Dwóch głównych pretendentów do bycia nowoczesnym produktem mącznym to przede wszystkim mąka kokosowa oraz mąka migdałowa. Są to obecnie dwa najczęściej wykorzystywane produkty nowoczesnej kuchni w zakresie zdrowego żywienia. Oczywiście oba te produkty mają zarówno zalety, jak i wady. Jednakże warto przynajmniej jedną z tych mąk mieć w swoich zapasach w spiżarni.

Na co należy zwrócić uwagę

Kluczem przy wyborze konkretnego produktu jest podjęcie decyzji odnośnie do tego, na których składnikach odżywczych najbardziej nam zależy. Warto brać pod uwagę rodzaj mąki i jej typ. Na tej podstawie wiadomo jakich składników odżywczych dostarczy nam dana mąka. Oczywiście wszystkie mają jakieś wady i zalety, dlatego warto dokładniej przestudiować ich skład.

Oto podział zawartości makroskładników zawartych w 4 łyżkach produktu.

 

Mąka kokosowa

4 gramy tłuszczu

4 gramy białka

16 gramów węglowodanów

16 gramów błonnika

 

 

Mąka migdałowa

14 gramów tłuszczu

6 gramów białka

6 gramów węglowodanów

3 gramy błonnika

 

Plusy i minusy – zawartość makroskładników

Jeśli chcesz przejść na nisko-węglowodanową dietę, to mąka tego typu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Natomiast jeśli nie zależy ci na niskiej zawartości węglowodanów w spożywanych posiłkach, to zapewne nieco wyższa wartość węglowodanów w mące kokosowej nie powinna ci przeszkadzać.

Zwycięzca: nie ma, wszystko zależy od tego, jaki masz cel.

Plusy i minusy – zawartość tłuszczu

Jednym ze składników, który wyróżnia te mąki, jest jakość tłuszczu. W przypadku mąki kokosowej zawartość tłuszczu jest mniejsza, a jednocześnie ten tłuszcz, który jest w mące kokosowej, jest wyższej jakości. Mąka migdałowa ma wysoką zawartość PUFA omega-6, które z reguły występują w dużych ilościach w typowej diecie. W dzisiejszych czasach ludzie spożywają stanowczo za dużo kwasów omega-6, warto więc skupić się na tym, by je równoważyć kwasami omega-3. W mące migdałowej znajdziemy sporą zwartość kwasów tłuszczowych omega-6, natomiast mąka kokosowa zawiera ogólnie mniej tłuszczu, a więc ma mniejszą zawartość kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że mąka kokosowa jest lepszym wyborem.

Zwycięzca: mąka kokosowa.

Plusy i minusy – podrażnienie jelita

Innym sposobem na porównanie obu tych mąk, jest sprawdzenie, w jaki sposób mogą podrażniać jelita. W tym przypadku niestety nie ma jednego zwycięzcy, gdyż mąka kokosowa i mąka migdałowa w tym zakresie mają i pewne zalety i wady.

Mąka kokosowa zawiera duże ilości błonnika, z którego spora część to insulina. Niestety, insulina FODMAP może wywołać problemy z trawieniem, zwłaszcza u ludzi, którzy mają wrażliwe jelita.

Z drugiej strony mąka migdałowa również zawiera spore ilości insuliny FODMAP, a do tego zawiera kwas foliowy. Dlatego jest to podwójna dawka, składników, które mogą wpłynąć na podrażnienie jelita.

Niektórzy ludzie lepiej czują się, wybierając mąkę kokosową, a niektórzy lepiej przy mące migdałowej. U niektórych oba te rodzaje mąki wywołują problemy z trawieniem. Zatem jeśli cierpisz na zespół jelita wrażliwego, to najlepiej wybierz jeden rodzaj mąki i spróbuj jej w małych dawkach. Poczekaj na reakcje organizmu. Musisz uważać na wzdęcia, gazy i inne tego typu objawy. Nie ma na to reguły, dlatego też jest to kwestia badań, by sprawdzić, który rodzaj mąki będzie bezpieczniejszy.

Zwycięzca: nie ma. To zależy od indywidualnej tolerancji na dany składnik.

Plusy i minusy – mikroelementy

Oba rodzaje mąki nie zawierają ogromnych ilości mikroelementów. Nie są to lecznicze składniki, a mąki tego typu mogą jedynie stanowić uzupełnienie i wzbogacenie codziennej diety. Obie mąki mają w sobie coś wartościowego:

  • mąka kokosowa jest dobrym źródłem żelaza, manganu, miedzi, a także kilka innych minerałów,
  • mąka migdałowa to dobre źródło witaminy E, manganu i magnezu, a także kilka innych minerałów.

Żadna z tych mąk nie ma na tyle dużej ilości białka, by można nazwać je dobrym źródłem aminokwasów. Przeciętny posiłek powinien zawierać około 20-30 gramów białka – mąka kokosowa jest w stanie dostarczyć ok. 4 gramy białka na porcję, natomiast mąka migdałowa 6 gramów białka.

Zwycięzca: mąka migdałowa, ale w minimalnym stopniu.

Inne odżywcze rozważania

Z punktu widzenia możliwych alergii warto zauważyć, że większość ludzi z tym problemem może jeść orzechy kokosowe. Z drugiej strony mamy również grupę osób, które cierpią na alergię właśnie na kokos, jednocześnie nie mając uczulenia na nic innego.

Właściwości wypieków

Innym czynnikiem, który należy brać pod uwagę przy wyborcze mąki, jest to, jak one zachowują się w czasie pieczenia.

W tym przypadku największa różnica jest taka, że mąka kokosowa w czasie pieczenia zasysa większą ilość wilgoci, aniżeli mąka migdałowa. Dlatego też receptury zawierające mąkę kokosową powinny zawierać więcej wilgotnych skalników. W ten sposób zapobiegnie się kruszeniu ciasta i jego nadmiernej suchości. Nie można po prostu jedynie zamienić mąki kokosowej mąką migdałową i odwrotnie. Wtedy ciasto na pewno się nie uda.

Obie mąki mają również nieco inny smak. Mąka kokosowa ma nieco delikatniejszy i słodki smak. Natomiast mąka migdałowa oczywiście smakuje jak migdały. Migdałowy smak podkreśla aromat i smak na przykład naleśników czy ciasteczek. Jednakże nie zawsze smak migdałów jest pożądany w pieczywie.

Jedni ludzi lubią do pieczenia wykorzystywać mieszanki mąki kokosowej i mąki migdałowej. Inni z kolei wolą jedną albo drugą mąkę. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z mąką kokosową i mąką migdałowa, to najlepiej na początku trzymaj się podanej receptury. Jak już wyczujesz działanie tych produktów, będzie można bezpiecznie zacząć eksperymentować.

Podsumowanie

Nie ma idealnego składnika diety. Zarówno mąka kokosowa, jak i mąka migdałowa ma swoje plus i minusy. Warto jednak obu tych mąk spróbować. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że w końcu i tak obu tych produktów będziesz używać naprzemiennie lub jako jednej mieszanki.

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.