Strona główna Styl życia Porządek w lodówce – O czym warto pamiętać

Porządek w lodówce – O czym warto pamiętać

183
0
PODZIEL SIĘ
porządek w lodówce
Utrzymanie porządku w lodówce umożliwia właściwe przechowywanie żywności

Porządek w lodówce zapewnia nie tylko przyjemne uczucie ładu, ale także pozwala lepiej kontrolować bieżącą kondycję przechowywanego w niej jedzenia. Warto nauczyć się kilku zasad, które pomogą lepiej wykorzystywać chłodzona przestrzeń. Poznajmy kilka wskazówek na ten temat.

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak utrzymać porządek w lodówce. Podstawowe pytanie brzmi jednak – czy to istotne, gdzie układamy poszczególne produkty? Poza tym wiele osób zastanawia się nad tym, jak długo różne produkty można trzymać w niej przechowywać? A które punkty lodówki są najzimniejsze, a które najmniej chłodne? Poznając odpowiedzi na te pytania łatwiej będzie utrzymać w lodówce porządek, a co ważniejsze, przetrzymywać w niej produkty w odpowiedni sposób.

Jak wykorzystać półki?

1.Półka najdalej od zamrażalnika – jest to najmniej chłodzone miejsce w lodówce, gdyż zazwyczaj panująca tam temperatura wynosi ok. 8ºC. W tym miejscu najlepiej jest zatem przechowywać produkty, które nie potrzebują wyjątkowo niskiej temperatury lub są zamknięte. Na tej półce najlepiej trzymać właśnie zamknięte sery, serki, jogurty, ale też ciasta oraz przetwory.

2.Środkowa półka – utrzymuje się tutaj temperatura 5-8ºC. Najlepiej trzymać tutaj produkty, które wymagają dość niskiej temperatury, ale zostaną wykorzystane w najbliższym czasie. Będą to wędliny, otwarte sery, twarogi czy przygotowany już obiad. Trzeba pamiętać, że do lodówki wkładamy wystudzone potrawy.

3.Półka najbliżej zamrażalnika – jest to najchłodniejsze miejsce w lodówce, gdzie temperatura wynosi ok. 2ºC. To idealne miejsce dla surowego mięsa i ryb. Trzeba je jednak odpowiednio przechowywać – w foli aluminiowej lub pojemnikach, co zapobiegnie roznoszeniu się zapachu. Tego rodzaju produkty przechowuje się nie dłużej niż 1 do 2 dni.

Porządek w lodówce a wykorzystanie szuflad

Do wykorzystanie w lodówce mamy również szuflady. Zazwyczaj panuje w nich dość wysoka temperatura, wynosząca ok. 10ºC. Tylko w niektórych lodówkach istnieje możliwość regulacji temperatury w takich szufladach. To, jakie produkty będziemy w niej trzymać zależy również od wielkości szuflad. Jest to jednak idealnie miejsce do trzymania warzyw oraz owoców. Taka temperatura sprawi, że zachowają świeżość, nie będą się również psuły – jakby to mogło się stać, gdybyśmy trzymali je poza lodówką. Ważne jest to, by warzywa i owoce wyjąć z folii, w której zaczęłyby się dusić.

Drzwi lodówki

Na drzwiach lodówki też zazwyczaj znajduje się odpowiednia przestrzeń do przechowywania innych produktów. Zazwyczaj mamy tutaj dostęp do rożnych półek i schowków. Trzeba jednak pamiętać, że jest to bardzo ciepłe miejsce, w którym zazwyczaj utrzymuje się temperatura nawet do ok. 15ºC. Dlatego w drzwiach trzyma się produkty, którym potrzebne jest wyłącznie lekkie chłodzenie, takie jak ketchup, musztarda, soki, ale też jaja, masło czy margaryna.

Warto przechowywać produkty w taki sposób, aby łatwiej było zachować w lodówce porządek i zadbać o świeżość żywności.

Źródło: accommo.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSzybka pożyczka – Co warto wiedzieć
Następny artykułCzy warto korzystać z pomocy domowej?
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.