Strona główna Technologia Wybieramy lodówkę do kuchni

Wybieramy lodówkę do kuchni

1215
0
lodówka
Dobra lodówka będzie dawać duże oszczędności i lepiej zabezpieczać żywność

Jak wiadomo, lodówka to podstawowe urządzenie w kuchni. Pozornie nie ma w nim niczego specjalnego, jednak może posiadać liczne funkcje, znacznie ułatwiające codzienne życie. Nie bez znaczenia jest również jakość i design. Na co zatem warto zwrócić uwagę przy zakupie lodówki.

Lodówka to najważniejszy sprzęt w kuchni – pozwala na przechowywanie produktów spożywczych oraz przygotowanych potraw. Dlatego musi ona spełniać wyjątkowe wymagania. Warto też pamiętać o tym, by była funkcjonalna i stanowiła prawdziwą pomoc przy pracy w kuchni. Oto kilka praktycznych porad w tym zakresie.

Jakość lodówki

Najważniejsza sprawa to oczywiście jakość. Należy zatem zwrócić uwagę na wykonanie lodówki, na zastosowane materiały oraz części, nawet te najmniejsze. Dzięki temu sprzęt będzie działał wydajnie i długo. Poza tym chcemy też pamiętać o kwestii zużycia prądu – należy wybierać lodówki, które pozwolą na jego oszczędzanie.

Funkcje lodówki

Kolejna sprawa to funkcje. Niektóre z nich są bardzo ważne dla pracy lodówki, a inne po prostu są ważniejsze dla naszej wygody. Na jakie funkcje należy zatem zwrócić uwagę?

1. Automatyczne odmrażanie i usuwanie szronu

Bardzo wygodna sprawa, ponieważ na ścianach nie gromadzi się szron i lód, co nie zakłóca pracy lodówki. Woda, która powstaje w procesie oczyszczania jest prowadzona to specjalnego pojemnika, a później ciepło produkowane przez agregat sprawia, że odparowuje. Taka funkcja dotyczy zazwyczaj lodówki, ale niekiedy też zamrażarki.

2. System antybakteryjny

Nowoczesne lodówki posiadają specjalna, dodatkową warstwę antybakteryjną. Dzięki temu w znacznym stopniu ogranicza się rozwój bakterii, co sprawia, że żywność jest dłużej świeża. Ma to ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.

3. Podzielenie szuflad

Niektóre lodówki posiadają osobne komory na poszczególne produkty, np. warzywa, mięso czy owoce, a nich panują warunki odpowiednie dla danej grupy produktów (temperatura i wilgoć).

4. Kostkarka do lodu

Wiele lodówek posiada dodatkową półkę, w której można trzymać kostki lodu. Dzięki temu nie pochłaniają zapachu innych produktów. Poza tym takie półki można wykorzystać do zamrażania drobnych owoców – nie będą się sklejać.

5. Specjalne półki

Lodówki posiadają również wiele dodatkowych, specjalnie profilowanych półek na poszczególne produkty. I są to nie tylko półki na jajka, ale też na butelki czy tubki. O wiele łatwiej jest wtedy je przechowywać bez ryzyka, że się rozleją.

6. Zabezpieczenia

Bardzo praktyczne mogą się też okazać dodatkowe zabezpieczenia, chroniące choćby przed pozostawieniem otwartych drzwi do lodówki. Są dwie opcje. Po pierwsze, specjalny alarm może na to zwrócić uwagę i przypomnieć o konieczności domknięcia drzwi. Po drugie, niektóre lodówki mają system samozamykania – drzwi same się domykają.

Możliwości jest zatem naprawdę wiele. Warto się im przyjrzeć, aby wybrać jak najlepszy sprzęt dla siebie.

Źródło: accommo.pl

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.