Czosnek to nie tylko świetny produkt do gotowania i przeciwko wampirom. Jest on także bardzo pożyteczny dla zdrowia. W jaki sposób? Przyjrzyjmy się razem, dlaczego czosnek może mieć duże znaczenie np. w profilaktyce zdrowotnej okresu jesienno-zimowego.
Czosnek to niezwykle popularna i chętnie stosowana w kuchni roślina o wielu walorach smakowych i zapachowych. doskonale także wspomaga funkcje ochronne organizmu, zapewniając lepsze zabezpieczenie przed rozmaitymi infekcjami. Poznajmy najważniejsze argumenty za jego regularnym spożywaniem.
Czosnek a ochrona przed infekcjami
Czosnek był stosowany od wieków jako środek w leczeniu różnych infekcji. Czasami jego aktywne składniki (diallyl-siarczek) walczy z bakteriami nawet lepiej niż niektóre antybiotyki. Ekstrakt z czosnku pomaga w zwalczaniu gronkowców, czerwonki, błonicy i innych podobnych chorób. Jednak korzyści czosnku się na tym nie kończą. Jest on także skuteczny wobec chorób wirusowych. Przy zatruciu, jego stosowanie jest 100 razy wydajniejszy od lekarstw.
Zwiększenie odporności
Czosnek aktywizuje nasz system immunologiczny. Stymuluje on produkcję przeciwciał, które chronią organizm przed zewnętrznymi i wewnętrznymi wrogami. Stanowi on naturalny składnik pokarmowy, podobnie jak czarny bez, aronia czy też czystek, który chroni organizm przed różnymi infekcjami, takimi jak przeziębienie czy grypa.
Profilaktyka cukrzycy
Badania na zwierzętach wykazały, że stosowanie czosnku zapobiega rozwojowi cukrzycy, nie tylko poprzez wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi, ale także reguluje aktywność insuliny.
Choroby serca i naczyń krwionośnych
Pozytywne efekty działania czosnku dla serca i krwi są niezaprzeczalne. Obniża on ciśnienie krwi, trójglicerydów, jak również rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie tętnicze. Zapobiega także tworzeniu się skrzepów i w ten sposób można unikać ataku serca oraz udaru mózgu.
Ochrona przed rakiem
Czosnek ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne i zwiększa zdolność organizmu do walki z rakiem i spowalnia jej rozwój.
Czosnek to bardzo wszechstronnie działająca roślina
Powyżej wskazaliśmy tylko na niektóre z cudownych właściwości, jakie posiada ta wspaniała roślina. Niezaprzeczalnie jest on jednym z najbardziej charakterystycznych elementów diety człowieka. Należy jednak wnioskować, na przełomie wieków przylgnął on do wielu rodzajów kuchni, mimo braku badań w przeszłości. Ludzie prawdopodobnie wykorzystywali korzenie czosnku intuicyjnie, co w praktyce przynosiło wiele dobrego dla zdrowia. Obecnie, nie ulega wątpliwości, że stanowi on wspaniały dar natury, który przynosić może liczne korzyści zdrowotne.