Większości z nas cukrzyca kojarzy się z przyrostem masy ciała, nie zaś z jej utratą. W rzeczywistości drastyczna utrata masy ciała to jeden z najwcześniejszych objawów cukrzycy, szczególnie tej drugiego typu. Co jeść i jak zmienić dietę w takiej sytuacji.
Cukrzyca prowadzi do spadku poziomu insuliny poniżej niezbędnego dla organizmu minimum. To popycha komórki do spalania tłuszczu oraz mięśni w celu pozyskania energii, gdyż niedobór insuliny oznacza, iż komórki są niezdolne do magazynowania glukozy.
Organizm odbiera to jako zagrożenie śmiercią głodową i zaczyna trawić cały dostępny tłuszcz oraz mięśnie, co prowadzi do utraty wagi. Może ona osiągnąć poziom 3-4,5 kg na miesiąc, co nie jest zdrowe dla organizmu. Efektem są również częste wizyty w toalecie, gdyż organizm szybciej pompuje i filtruje krew.
Jak można temu zaradzić?
Wiele osób ze zdiagnozowaną cukrzycą musi pilnować diety i ilości codziennie przyjmowanego pokarmu, aby zachować prawidłową wagę, inne mogą przyjmować zastrzyki z insuliny, aby utrzymać utratę wagi pod kontrolą. Oprócz tego istnieje wiele suplementów dla diabetyków, które chronią przed spadkiem masy ciała. Najważniejsze, aby nie działać na własną rękę, bez wsparcia pod postacią specjalistycznej wiedzy, objadając się cukierkami, pączkami czy innymi wyrobami cukierniczymi. Podwyższają one bowiem poziom cukru we krwi, co może prowadzić do komplikacji. Co jeszcze może robić diabetyk, aby utrzymać zdrową wagę? Gdy doskwiera cukrzyca typ 2 poleca się:
1. Jedzenie kilku mniejszych posiłków
Jako że organizm diabetyka nie jest w stanie magazynować potrzebnych mu składników odżywczych, ważne jest, aby regularnie dostarczać mu energii, jedząc w ciągu dnia więcej niewielkich posiłków. Cukrzyca powoduje, że równie istotne są zdrowe wybory żywieniowe. Unikaj tłustych i słodkich pokarmów, wybieraj zaś te, które mają wysoki indeks glikemiczny.
2. Białka serwatkowe
Dostępne pod postacią proszku, mogą być szybkim źródłem energii. Mają niską zawartość węglowodanów i dostarczają dużej ilości białka. Zapewniają energię na dłuższy czas, a oprócz tego wspomagają wydzielanie insuliny i sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru w organizmie.
3. Migdały
Migdały stanowią doskonały pokarm wysokoenergetyczny, o niewielkiej zawartości cukru. Jako przekąska między posiłkami stanowią zdrowy i bezpieczny wybór. To bardzo dobry sposób na podjedzenie, nie tylko wtedy gdy doskwiera nam cukrzyca.
4. Rośliny strączkowe
Soczewica, ciecierzyca oraz czerwona fasola to źródła węglowodanów złożonych. Dostarczają dużej liczby kalorii. Węglowodany złożone są dłużej rozkładane przez organizm i dają uczucie sytości. Rośliny strączkowe są również wartościowym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagającego procesy trawienia.
5. Łosoś oraz inne ryby
Wszystkie gatunki ryb, a także jaja dostarczają dużej ilości białka. Jeżeli dokucza ci cukrzyca włącz ryby do swojego jadłospisu w jeszcze większym zakresie. Mają one niewielką zawartość tłuszczów nasyconych i zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu w organizmie.
Jeżeli cukrzyca nie pozwala ci utrzymać prawidłowej wagi ciała oprócz wyżej wymienionych pokarmów, jedz jabłka, ser i mleko, lecz w ilościach umiarkowanych, gdyż mogą one gwałtownie podwyższyć poziom cukru we krwi. Spożywaj awokado, które zapewni twojemu organizmowi zdrowe tłuszcze. Unikaj natomiast zbyt dużych ilości jogurtu.
Bardzo istotne są również regularne ćwiczenia, wspomagające procesy trawienia. Równie ważne jest, aby przed udaniem się na siłownię zaopatrzyć się w dobry suplement diety pod postacią mieszanki ziaren. Pamiętaj jednak, że cukrzyca to poważna choroba i swoje decyzje żywieniowe zawsze należy konsultować się z lekarzem!
Równie ważna jak powyższe rady dotyczące odżywiania jest konsultacja z lekarzem w celu upewnienia się, iż wspomniane niewielkie zmiany zdadzą egzamin w twoim przypadku. Niezwykle istotne jest, aby mieć świadomość, których pokarmów nie wolno ci spożywać, nieważne jak zdrowe by one nie były w innych okolicznościach. Cukrzyca wymaga bowiem szczególnego podejścia dietetycznego.
Twój lekarz dostarczy ci najlepszych wskazówek, dotyczących zaleceń i zakazów żywieniowych. Jeśli chcesz przybrać na wadze, możesz zdecydować się na zmianę diety i nawyków żywieniowych, lecz zawsze po konsultacji z lekarzem!
Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!