Strona główna Styl życia Grzyby – Dlaczego pomagają w odchudzaniu

Grzyby – Dlaczego pomagają w odchudzaniu

830
0
PODZIEL SIĘ
grzyby
Grzyby mogą wspaniale zastępować mięso w trakcie diety odchudzającej

Grzyby to bardzo popularny składnik diety, dodający potrawom charakterystycznego smaku i zapachu. Ze względu na swoje właściwości stanowią również niezwykle przydatna propozycję wspomagająca proces odchudzania. Dlatego warto włączyć grzyby do swojej diety, mającej na celu zrzucenie kilku kilogramów.

Zastanawiasz się czasem, czy nie dałoby się zgubić nadprogramowych kilogramów bez przechodzenia na dietę, która zamieni twoje kubki smakowe w narządy szczątkowe? Wiele osób zmaga się z podobnym problemem – podczas odchudzania starają się stosować do sztywnych zaleceń diety, lecz bezsmakowość dozwolonych potraw często osłabia motywację. To z kolei przeważnie prowadzi do załamania się całego planu odchudzania i jest to najczęstsza przyczyna niepowodzeń na tym polu.

Dobrym rozwiązaniem na diecie mogą jednak okazać się grzyby, którym warto przyjrzeć im się bliżej. Dieta grzybowa, która obejmuje wiele odmian tych smacznych dodatków kulinarnych, ma wiele zalet i jest niezwykle prosta do przestrzegania.

Korzyści zdrowotne jakie dają grzyby

Jak to działa? To proste! Dieta grzybowa to dieta niskokaloryczna, gdyż grzyby obfitują w białko oraz błonnik, ułatwiający ich przechodzenie przez przewód pokarmowy. Inaczej jest w przypadku mięsa – głównego źródła protein w standardowej diecie, które jest niezwykle ciężkostrawne.

Do zalet grzybów można dodatkowo zaliczyć ich dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Zawierają one ponadto sześć razy mniej kalorii niż mięso, a mimo to sycą podobnie. Tak więc przerzucając się z mięsa na grzyby, najadasz się tak samo, jednocześnie dostarczając organizmowi więcej białka oraz mniej kalorii.

Szeroki wybór

W kuchniach różnych rejonów geograficznych wykorzystuje się setki gatunków grzybów jadalnych, choć jedynie kilka z nich dostarcza największej ilości cennych składników pokarmowych. Skutecznej diecie najbardziej sprzyja spożywanie białych pieczarek. Zapobiegają one rakowi prostaty oraz piersi, co wykazały badania na komórkach ludzkich oraz zwierzęcych.

Pieczarki brązowe obfitują w błonnik, a ponadto charakteryzują się bogatym, mięsnym smakiem. Grzyby maitake są z kolei zdecydowanie mniej popularne, niż wymienione wyżej gatunki, lecz jednocześnie niezwykle cenne ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz potasu. Mają orzechowo-mięsny smak i z tego względu nazywane są „kurczakiem z lasu”.

Przyrządzanie potraw

Grzyby przyrządza się łatwo i szybko. Możesz dodać je praktycznie do każdej potrawy, podnosząc tym jej walory smakowe. Jeśli danie wymaga dużo mięsa, spróbuj zastąpić jego połowę posiekanymi lub zmielonymi grzybami. Grzyby maitake wspaniale nadają się do zup oraz przystawek. Można je zmielić i wymieszać z mięsem mielonym, a następnie dodawać do wszelkich dań, które wymagają użycia takiego właśnie mięsa, np. spaghetti, hamburgerów, dań kuchni meksykańskiej czy sosów mięsnych.

Jeżeli masz ochotę na szybką przekąskę, zamiast maczać w sosach chipsy czy frytki, zamień je na grzyby pokrojone na plasterki. Mają o wiele bogatszy smak i nie dostarczają wielu kalorii.

Odchudzanie w stylu gwiazd

Wiele znanych osób przyznaje się do stosowania diety grzybowej. Katy Perry oraz Kelly Osborne zachwalają dwutygodniowy plan na niej oparty jako wspaniałe lekarstwo na problemy z nadmiarowymi kilogramami. Zastąpienie jednego posiłku dziennie grzybami może znacznie ułatwić odchudzanie.

Omawiana dieta to jedna z niewielu modnych diet, które nie zostały zaklasyfikowane jako szkodliwe przez lekarzy oraz specjalistów od żywienia. Co więcej, są oni zgodni, iż podjadanie grzybowych przekąsek jest nieporównywalnie zdrowsze od pogryzania chipsów czy słodyczy. Należy jednak pamiętać, iż prawidłowo skomponowana dieta oprócz grzybów powinna obejmować również odpowiednie ilości warzyw oraz owoców.

Ponadto ukierunkowana utrata tkanki tłuszczowej, zachwalana przez większość zwolenników diety grzybowej, jest najpewniej mitem. Organizm spala tłuszcz w niemal równym stopniu ze wszystkich rejonów ciała, w związku z czym bez interwencji chirurgicznej nie da się usunąć go z jednego miejsca, jednocześnie zachowując w innym. Również geny odgrywają znaczącą rolę w rozkładzie tkanki tłuszczowej i determinują obszary, z których najszybciej się ją traci. Tym niemniej dieta grzybowa jest całkiem skuteczna, jeżeli chodzi o całościowo potraktowany proces redukcji masy ciała.

Grzyby są łatwo dostępne w sprzedaży. Wybierz się więc na zakupy i wyczaruj w domu grzybowe specjały, dzięki którym będziesz mogła schudnąć, nie rezygnując z rozkoszy podniebienia!

Jeżeli macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZarządzanie czasem – Zwiększenie swojej produktywności
Następny artykułLos – 12 sposobów na odmianę swego życia na lepsze
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.