Kasza jaglana, znana również jako proso, to starożytne ziarno. Oryginalnie pochodzi z obszarów od Afryki do północnych Chin. Obecnie jest postawą diety około jednej trzeciej ludności świata. Jagła jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B. Proso ma delikatny, kukurydziany smak i jest wolne od glutenu.
Oczywiście możemy pomyśleć, że na pierwszy rzut oka kasza jaglana wygląda jak ziarna dla ptaków. Te małe, żółte kuleczki po ugotowaniu mają piękną i lekką konsystencję. Proso jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu i gotowaniu, a to ze względu na swój niewielki rozmiar. Kasza jaglana jest bardzo wszechstronna w wykorzystaniu, począwszy od dań śniadaniowych po kolację.
Kasza jaglana czyli zdrowe proso
Podczas przygotowywania prosa bardzo często przed ugotowaniem, praży się na patelni, w celu uzyskania lekko orzechowego posmaku. Istnieją dwa główne sposoby na przygotowanie prosa. Pierwszy spowoduje, że ziarna będą puszyste, jak na przykład komosa ryżowa.
Drugim sposobem jest użycie większej ilości wody, tj. 3 zamiast 2 szklanek wody, aby nadać kremowej konsystencji. Będzie wówczas wyglądem i konsystencją przypominać idealną na śniadanie polentę. Jeśli korzystać z tego sposobu, to musisz całość często mieszać. Ta kremowa wersja jest fantastyczna jeszcze z jednego powodu. Mianowicie można wylać ją na płaskie naczynie i poczekać, aż wystygnie. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć jak krokiety.
Pytania o kaszę jaglaną
1. Ile po ugotowaniu wyjdzie kaszy jaglanej, jeśli wykorzystamy 1 szklankę prosa?
1 szklanka suchego, surowego prosa da nam około 3 ½ szklanek ugotowanej kaszy jaglanej.
2. Ile wody muszę mieć do gotowania kaszy jaglanej?
Do przygotowania potrawy typu pilaw na 1 szklankę prosa musisz mieć 2 szklanki wody. Jeśli chcesz przygotować kremową owsiankę, to zwiększ ilość wody do 3 szklanek.
3. Jak długo gotować proso?
Prosto prażymy kilka minut, gotujemy około 15 minut, a 10 minut na puch. Łączny czas przygotowania to około 30 minut.
4. Czy zawsze powinienem przemyć ziarna kaszy jaglanej przed przygotowaniem?
Niekoniecznie. Jedyne ziarna, które zawsze należy płukać, to komosa ryżowa. Wszystko to dlatego, że ma ona powłokę gorzką w smaku. Generalnie nie uważa się, by płukanie prosa było konieczne i korzystne. Czasami w prosie można zauważyć małe, czarne kawałki. Są to po prostu niełuskane ziarna kaszy jaglanej. Wystarczy je wybrać i wyrzucić.
5. Jakie są sposoby na wykorzystanie kaszy jaglanej w kuchni?
Najczęściej kasza jaglana wykorzystywana jest jako poranny posiłek typu owsianka. Jednakże istnieje wiele innych możliwości na wykorzystanie prosa. Można wrzucić je surowe do ciasta, z którego będą pieczone ciasteczka czy babeczki. Można wykorzystać kaszę jaglaną do zagęszczenia zupy lub jako składnik ciepłej sałatki. Można również zakupić proso jako grysik. Wtedy jest on bardzo szybki w przygotowaniu i można z niego wykonać na przykład polentę.
Jak gotować kasze jaglaną
Powstanie około 3 ½ szklanki gotowej do zjedzenia kaszy. Do gotowania można dodać masło, co sprawi, że kasza jaglana stanie się bardziej kleista. Można również dodać na końcu odrobinę soli.
Składniki:
• 1 szklanka surowego prosa,
• 2 szklanki wody, a jeśli wolisz to bulionu,
• ¼ łyżeczki soli – opcjonalnie
• 1 łyżka masła – opcjonalnie.
Sprzęt:
• 2-litrowy garnek z pokrywką,
• łyżka do mieszania,
• kubek z miarką.
Instrukcja:
1. Odmierzyć proso i zagotować płyn – 1 szklanka surowego prosa na 2 szklanki wody.
2. Prażenie prosa: W dużym suchym garnku surowe proso prażyć na średnim ograniu. Trwa to około 4-5 minut, aż ziarna zrobią się brązowe i zaczną wydobywać z siebie orzechowy zapach. Należy jednak uważać, by ich nie spalić.
3. Dodać wodę i sól. Ponieważ garnek jest rozgrzany, wlana do niego woda może nieco pryskać. Po dodaniu wody i soli całość dobrze wymieszać.
4. Całość doprowadzić do wrzenia.
5. Zmniejszyć ogień do minimum. Warto na tym etapie dodać masło. Całość dusić pod przykryciem. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut – do momentu, aż ziarna pochłoną większość wody, ale nadal będą się w niej moczyć. Należy unikać zaglądania do środka i mieszania, chyba że mieszanka się przypala od spodu. Częste mieszanie może zmienić teksturę potrawy.
6. Zdjąć z ognia i odstawić. Podobnie jak inne ziarna, proso potrzebuje chwili po zdjęciu z ognia, by wchłonąć pozostały płyn. Pozostawić pod przykryciem na około 10 minut.
7. Serwować puszyste danie. Po prostu usiądź i jedz je widelcem. Smak dania nada sól, a także inne dodatki. Kaszy jaglanej nie należy długo trzymać po ugotowaniu, a najlepiej podawać ją na ciepło.
Dodatkowe uwagi:
- Jeśli chcemy wykorzystać proso jako owsiankę należy zwiększyć ilość wody do 3 szklanek, a następnie dusić na wolnym ogniu, podobnie jak owsiankę.
- Pod względem tekstury, niektóre ziarna będą gotować się szybciej od pozostałych. Prawdopodobnie będzie także kilka mniej ugotowanych, chrupiących ziaren.
- Dodatkowo, proso jest spragnionym ziarnem, dlatego nie należy przechowywać go przez noc. Chociaż niektóre zboża można przechowywać nawet przez tydzień, nie rób tego z kaszą jaglaną. Te resztki szybko staną się suche i nie do zjedzenia.
- Najlepiej podawać kaszę jaglaną na ciepło.
Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!
Uwielbiam potrawy z kaszą jaglaną. O walorach zdrowotnych nie trzeba wspominać.