Zdarza się, że mamy ochotę wrócić do smaków z dzieciństwa lub nie mamy możliwości kupienia naszych słodyczy. Warto wtedy przypomnieć sobie jak samodzielnie zrobić domowe słodkości. Poniżej mamy dla Was kilka pomysłów i inspiracji.
Wiele osób regularnie sięga po coś słodkiego, by uzyskać dobre samopoczucie. Być może nie jest to rozwiązanie najlepsze z możliwych, ale czasem można sobie na to pozwolić. Bez wątpienia jednak najlepszym wyborem będą tzw. domowe słodkości, które można samodzielnie przygotować.
Pomysły na domowe słodkości
Dopadł Cię apetyt na coś słodkiego? Szukasz szybkiego i nieskomplikowanego przepisu, najlepiej z łatwo dostępnych produktów? Podpowiadamy jak samodzielnie zrobić tradycyjne domowe słodkości.
Kogel mogel
Banalnie prosty przepis, a efekty przepyszne! By zrobić słodkości nie potrzeba wielu składników, wystarczą jajka, cukier, sól! Przepis na jedną porcję: 2 małe jajka (lub jedno większe) rozbijamy, oddzielając żółtka od białek.
Białka ubijamy z cukrem i odrobiną soli, do czasu aż piana będzie sztywna. Żółtko ucieramy z cukrem, i polewamy białkową pianę. Z deserem możesz oczywiście dowolnie eksperymentować, dodając ulubione dodatki np. posypując kakaem. Pycha!
Oranżetki
Jeśli chcemy zrobić słodkości dla większej ilości osób, oranżetki to dobry pomysł na smaczną, słodką przekąskę! Potrzebować będziemy : 10 pomarańczy, 35 dag cukru, 30 dag czekolady.
- Pomarańcze parzymy w gorącej wodzie, a następnie nożem nacinamy skórkę, tak by udało nam się ją łatwo zdjąć. Następnie zalewamy skórki wodą i gotujemy przez ok 5 minut. Następnie odsączamy, ponownie zalewamy zimną wodą i gotujemy 5 minut.
- Przygotowanie cukrowej polewy: 250 ml wody gotujemy z 20 dag cukru, gdy syrop wyda nam się już jednolity, skórki pokrojone w paseczki wrzucamy do wrzącego syropu. Gotujemy godzinę, aż zrobią się przejrzyste. Dosypujemy 10 dag cukru i gotujemy ok 10 minut (nie zapominając o mieszaniu).
- Skórki wyjmujemy, a następnie odstawiamy do suszenia (przez jakieś 24 godziny). Wysuszone skórki maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i suszymy kolejne 2 dni. Na efekt trzeba trochę poczekać, ale za to nikt nie uwierzy Ci, że przyrządziłaś je samodzielnie!
Czekoladowe ciasteczka
A o to prosty przepis na przepyszne francuskie ciasteczka oblane czekoladą. By samodzielnie zrobić słodkości, będziemy potrzebować: 30 dag ciasta francuskiego, 10 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady.
- Ciasto wałkujemy na posypanym cukrem stole na placek grubości ok 7mm. Szklanką wycinamy krążki.
- Każdy krążek delikatnie rozwałkowujemy. Blachę z piekarnika schładzamy zimną wodą, układamy na niej ciasteczka i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza i pieczemy ciasteczka przez około 8 minut, następnie przewracamy je na drugą stronę i znów pieczemy przez 8 minut. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku wstawionym do garnka z wrzątkiem. Ciasteczka po kolei zanurzamy w czekoladzie i odkładamy (najlepiej na kratkę) by polewa zastygła.
Ciągnąca przyjemność… czyli krówki!
Prawda jest taka, że samodzielnie można nawet zrobić słodkości, które pozornie wyglądają na trudne do wykonania. O to prosty przepis na domowe krówki:
Potrzebować będziemy: 300 ml słodkiej śmietanki, 3/4 szklanki cukru, pół opakowania cukru waniliowego. Śmietankę wlewamy na patelnię, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Masę gotujemy na malutkim ogniu, przez ok 1,5 h, nie zapominając o mieszaniu. Żeby sprawdzić czy masa jest już gotowa, nabieramy łyżeczkę masy, wylewamy na talerzyk i wstawiamy na chwilę do lodówki. Jeśli stwardniała, oznacza to, że masa jest gotowa. Przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem i odstawić do schłodzenia. Następnie masę kroimy w preferowane przez nas wymiary cukierków… i już!
Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!