Jak wiadomo, w leczeniu wielu chorób potrzebne są antybiotyki. Jednakże większość z nich posiada efekty uboczne, a z pewnością nikt nie chcę wyleczyć swojej choroby nieodwracalnie szkodząc swojemu organizmowi. Naturalną alternatywą dla chemii jest naturalny antybiotyk, pozbawiony większości negatywnych właściwości.
Naturalny antybiotyk to wyjątkowy składnik diety, uznawany przez medycynę naturalną, jako środek leczniczy. Może on wykazywać bardzo różne właściwości, dlatego ważny jest jego odpowiedni dobór. Poniżej przedstawiamy najcenniejsze składniki roślinne, o silnych właściwościach zdrowotnych:
1. Czosnek
Ten powszechnie uznany naturalny antybiotyk zawiera w świeżych ząbkach fitoncydy, które zabijają bakterie, chorobotwórcze grzybki i niektóre pasożytnicze orzęski. Może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie. Przeciwwskazania to indywidualna nadwrażliwość, ostre choroby żołądka i jelit, zapalenie niebakteryjne, zlokalizowane w wątrobie lub nerkach, padaczka. W okresie ciąży, laktacji, przy cukrzycy czy odwodnieniu dzienne spożycie czosnku powinno być ograniczone. Czosnek nie może być jednocześnie zażywany z lekami, które zmniejszają krzepliwość krwi. Niekontrolowane stosowanie zewnętrzne może powodować podrażnienia skóry, aż do oparzeń chemicznych.
2. Cebula
To obok czosnku najbardziej znany wszystkim naturalny antybiotyk i antyseptyk. Zaleca się ją jeść przez cały rok, a zwłaszcza – na wiosnę i jesień, w sezon infekcji wirusowych i przeziębień. Biologicznie czynne związki obecne w soku i miąższu cebuli zwiększają odporność, zabijają patogenne mikroorganizmy, normalizują florę jelitową i przywracają równowagę bakteryjną w jamie ustnej. Ponadto, cebula zapobiega rozwojowi procesów gnilnych w jelitach, pomaga uporać się z furunkulozą oraz innymi chorobami skórnymi. Ale ta roślina nie powinna być spożywana w nadmiernych ilościach, ponieważ może przyczynić się do zwiększenia kwasowości soku żołądkowego, tachykardii, nerwowości, wysokiego ciśnienia krwi, czy bezsenności.
3. Żurawina
Żurawina jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem witaminy C i antyoksydantów. Sok żurawinowy to naturalny antybiotyk, który może być używany do opatrywania ran, dlatego że posiada wspaniałe właściwości antyseptyczne. Przy przyjmowaniu wewnątrz następuje normalizacja flory przewodu pokarmowego. Bardzo często stosuje się go również do zwalczania zakażeń dróg moczowych. Ale istnieją także przeciwwskazania: nie powinno się go zażywać jeżeli występują objawy choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, jak również przy zapaleniu żołądka o wysokiej kwasowości.
4. Kalina koralowa
Ta wyjątkowa roślina wykazuje właściwości antyseptyczne ze względu na wysoką zawartość poszczególnych substancji aktywnych biologicznie. Kalina to naturalny antybiotyk, stosowany w leczeniu anginy, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, ostrej niewydolności oddechowej, grypy, furunkulozy, liszaju, trądziku, a także awitaminozy. Preparaty na bazie kaliny koralowej stosuje się również w leczeniu zakażonych ran. Natomiast substancje biologicznie czynne zawarte w owocach tej rośliny mogą pogorszyć stan pacjenta, który ma podwyższoną krzepliwość krwi, jest w ciąży, ma zakrzepowe zapalenie żył lub skłonność do zaburzeń trawiennych.
5. Czerwona borówka
Jej owoce zawierają kwas benzoesowy – naturalny konserwant. W środowisku, który tworzy ten kwas bakterie tracą zdolność do rozwoju i rozmnażania. Właśnie kwas benzoesowy czyni czerwoną borówkę naturalnym antybiotykiem, warunkując jej działanie przeciwzapalne. Zastosowanie czerwonej borówki jest uzasadnione w leczeniu chorób układu moczowego – zwłaszcza zapalenia pęcherza moczowego.
6. Gorczyca
Gorczyca posiada właściwości antybakteryjne, które pozwalają pozbyć się chorobotwórczych mikroorganizmów, które żyją w jelitach. Przy przeziębieniu gorczycę używa się jako preparat ogrzewający. Nie zaleca się stosowania gorczycy przy zapalnych chorobach nerek, a także w przypadku gruźlicy.
7. Rzodkiew
Szerokie zastosowanie w medycynie ludowej znalazł korzeń i sok z rzodkwi, który znany jest jako silny środek wykrztuśny i na przeziębienie. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i antyseptycznym – w szczególności nadaje się do leczenia ran. Sok z rzodkwi jest zalecany do picia w celu poprawy apetytu oraz dla normalizacji funkcjonowania przewodu pokarmowego. Ale jej spożywanie jest przeciwwskazane dla osób cierpiących na zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy.
8. Chrzan
W składzie chemicznym chrzanu obecna jest substancja zwana benzyloizotiocyjanian – łagodna forma naturalnego antybiotyku. Zwalcza bakterie, które mogą powodować katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych. Mówią, że skuteczność 10 gramów chrzanu można porównać do skuteczności 20 gramów syntetycznych antybiotyków.
9. Grapefrut
Przypisuje się właściwości antybiotyczne gorzkiej substancji zawartej w masie, pestkach i skórze owoców grejpfruta. Są one zdolne do niszczenia nie tylko wirusów, ale także infekcji grzybiczych. Wyciąg z grejpfruta to naturalny antybiotyk, który pomaga pozbyć się z organizmu grzyba Candida, powodującego bóle głowy i bóle stawów oraz wywołującego syndrom chronicznego zmęczenia.
10. Propolis
Zakres efektywności dla zdrowia propolisu jest niezwykle szeroki: wpływa na szybkie gojenie się ran, wspomaga i utrzymuje odporność na odpowiednim poziomie, zwalcza niemal wszystkie rodzaje grzybów, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz ma działanie przeciwbólowe. W dawnych czasach propolisem smarowano dzicz i inne rodzaje mięsa, co pozwalało im zachować świeżość przez kilka godzin, nawet w warunkach wysokiej temperatury i palących promieni słonecznych.
Może macie jakieś interesujące rozwiązanie tego problemu i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!