Orzechy włoskie są jednym z najstarszych drzew uprawianych przez człowieka, a ich właściwości są znane od 7000 r. p.n.e.. Dziś, ze względu na ograniczenia diety, ludzie unikają jedzenia orzechów, bo są one bogate w kalorie i tłuszcz. Jednakże faktem jest, że orzechy są niezwykle bogatym źródłem substancji odżywczych, jak i wykazują wiele różnych korzyści zdrowotnych.
Orzechy włoskie stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia i urody składników odżywczych i substancji aktywnych. Poznajmy zatem bliżej dlaczego warto włączać je do codziennej diety.
Orzechy włoskie – Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne
Oto 10 najważniejszych powodów, dlaczego orzechy powinny być uwzględnione jako część zdrowej i zbilansowanej diety.
Utrata wagi
W przeciwieństwie do tego, co uważa większość ludzi orzechy włoskie mogą stanowić część diety sprzyjającej kontroli wagi. Wiele badań sugeruje, że regularne konsumowanie orzechów nie zagraża przyrostowi masy ciała lub otyłości, jeżeli stosuje się pewne ograniczenia.
W rzeczywistości 30g orzechów włoskich zawiera 2,5g tłuszczów omega 3, 4g białka i 2g błonnika, które pomagają zapewnić uczucie sytości. Każdy skuteczny plan kontroli wagi musi zawierać czynnik sytości, a orzechy w tym względzie są niewątpliwie dobrą opcją do rozważenia. Pomimo, że posiadają dość dużo kalorii orzechy włoskie mogą być przydatne nawet w procesie chudnięcia.
Poprawa wyglądu włosów
Orzechy włoskie zawierają biotynę, czyli witaminę B7, która pomaga wzmocnić włosy, zmniejszyć wypadanie i przyśpieszyć ich wzrost.
W celu poprawy kondycji włosów dodawaj je regularnie do różnych potraw, w niewielkich ilościach.
Nadanie skórze blasku i zdrowego wyglądu
Orzechy włoskie są bogate w witaminy z grupy B i liczne przeciwutleniacze, które skutecznie chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników i zapobiegają powstawaniu zmarszczek, będących podstawowymi oznakami starzenia.
Jeśli więc chcesz dłużej zachować pełną blasku i młodą skórę całego ciała, jedz regularnie orzechy włoskie.
Zapobieganie cukrzycy
Praktycznie wszystkie rodzaje orzechów pozwalają na obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy. Według niektórych badań wskazuje się, że kobiety, które spożywały 28 gramów orzechów włoskich dwa razy w tygodniu były o 24% mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2. Wielu ekspertów uważa, że korzyści byłyby podobne w stosunku do mężczyzn.
Warto jednak zwrócić uwagę na ograniczone ilości spożywania orzechów włoskich jako pożądane. Ilość 30g to średnia garść tych smakowitych darów natury, która w pełni wystarcza jako dodatek do dziennej diety
Zapobieganie chorobom serca
Spośród wszystkich roślin jadalnych z rodziny orzechów, orzechy włoskie zawierają największą ilość antyoksydantów. Około 100 g orzechów daje więcej niż 20 m/mol przeciwutleniaczy, co sprawia, że są bardzo skuteczne w zwalczaniu chorób serca, głównie dzięki naturalnej zdolności niszczenia wolnych rodników. Produkty te są także pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają produkcję dobrego cholesterolu, co czyni je doskonałą przekąskę, zapewniającą zwiększoną ochronę zdrowia serca.
Zwiększanie jakości nasienia
Jak ustalono, jedzenie 75g orzechów włoskich dziennie poprawia jakość nasienia u zdrowych, młodych mężczyzn.
Według uzyskanych przez naukowców wyników badań ich regularne jedzenie znacznie poprawia witalność, ruchliwość i morfologię plemników, zwłaszcza u mężczyzn w wieku od 21 do 35.
Pomoc w zapobieganiu demencji
Jak twierdzą liczni naukowcy codzienne jedzenie orzechów może pomóc zapobiec demencji.
W jednym z badań odkryto, że myszy pozbawione orzechów w diecie odniosły dramatyczne straty w sferze uczenia się, pamięci, oraz kontroli fizycznej i emocjonalnej. Zgodnie z tymi wynikami ustalono, że zawarte w orzechach włoskich witamina E i flawonoidy pomagają również niszczyć szkodliwe wolne rodniki, które są współodpowiedzialne za uczucie otępienia i słabości intelektualnej.
Wydłużanie życia
Jedzenie garści orzechów włoskich tylko trzy razy w tygodniu jest kluczem do dłuższego życia.
Naukowcy odkryli, że te jadalne nasiona obniżają ryzyko zgonu z powodu raka nawet o 40%, a chorób układu krążenia, o co najmniej 55%.
Zapobiega rakowi trzustki
Najnowsze badania wykazują, że spożycie orzechów włoskich jest odwrotnie proporcjonalne do ryzyka zachorowania na raka trzustki, niezależnie od innych potencjalnych czynników.
Naukowcy zbadali związek pomiędzy spożyciem orzechów i ryzykiem raka trzustki na bardzo dużej grupie kobiet, bez wcześniejszej historii chorób nowotworowych. Zaobserwowano, że kobiety, które spożywały porcję 30g orzechów, dwa lub więcej razy w tygodniu, miały znacznie zmniejszone ryzyko zachorowania na raka trzustki, w porównaniu do tych, które w dużym stopniu wstrzymywały się od konsumpcji orzechów.
Zmniejszanie ryzyka raka piersi
Amerykańscy naukowcy dowodzą, że dzienna dawka orzechów włoskich wynosząca 60g dziennie pozwala wyraźnie zmniejszyć rozwój guzów raka piersi
Badano laboratoryjne na myszach pokazały, że grupa jedząca orzechy włoskie wykazywała zmniejszone ryzyko powstania raka piersi o połowę. Ponadto, liczba guzów i ich rozmiary były znacznie mniejsze.
Idealne wsparcie diety kobiet w ciąży
Przyszłe matki, które stosują dietę bogatą w zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak te znajdujące się w orzechach włoskich, mogą zmniejszyć szanse na rozwój alergii pokarmowych u dziecka.
Badania wykazały, że jeśli dieta matki zawiera pewną grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jelita dziecka rozwijają się lepiej. Stymulowany jest również rozwój komórek odpornościowych, odpowiedzialnych za reakcje na bakterie i obce substancje, dzięki czemu urodzone później dzieci rzadziej cierpią na alergie.
Wywoływanie lepszego snu
Orzechy włoskie zawierają związek o nazwie melatonina, odpowiedzialny za przekazywanie wiadomości dotyczących cyklu dobowego do mózgu. Ponieważ melatonina jest już zsyntetyzowana przez organizm, spożycie orzechów zwiększa jej stężenie we krwi, a tym samym wywołuje senność. To dlatego jedzenie orzechów włoskich może być świetnym sposobem na poprawę snu.
Zwalczanie stresu
Jeśli codzienny stres za bardzo odbija się na Twoim zdrowiu, nadszedł czas, aby zacząć jeść orzechy włoskie.
Naukowcy odkryli, że stosowane w codziennej diecie orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich obniżają ciśnienie krwi i reakcję na stres. Stosowanie orzechów bogatych w błonnik, przeciwutleniacze oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwas alfa-linolenowy i kwas tłuszczowy omega-3, daje doskonałe wsparcie dla lepszego wypoczynku i relaksu. Wszystkie te składniki diety w naturalny sposób walczą ze stresem.
Może macie jakieś interesujące uwagi na temat spożywania orzechów włoskich i chcielibyście się nim podzielić? Chętnie zobaczymy Wasze sugestie poniżej w polu komentarzy. Serdecznie zapraszamy do dyskusji!