Strona główna Zdrowie i uroda Chlorella w codziennym zastosowaniu dietetycznym

Chlorella w codziennym zastosowaniu dietetycznym

1446
0
chlorella
Chlorella posiada wiele cennych składników odżywczych

Chlorella jest gęstym zielonym glonem, stanowiącym składnik cenny pokarmowy, który posiada chlorofil. Uważa się, że doskonale wpiera zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego właśnie stanowi składnik wielu suplementów diety oraz leków. Chociaż jest szczególnie popularna jest w krajach azjatyckich, zdobywa w ostatnim czasie wiele rynków na świecie.

Chociaż niezbędne są dalsze badania, by sprawdzić możliwości chlorelli, to jednak kilka korzyści zostało już przebadanych. W dalszej przedstawiamy najważniejsze korzyści odżywcze i zdrowotne, a także ewentualne skutki uboczne, wynikające ze stosowania tego coraz bardziej popularnego glonu.

Chlorella jest bardzo pożywna

Chlorella uznawana jest za rodzaj zdrowego i cennego pożywienia, ponieważ może dostarczyć wielu składników odżywczych, które ciężko jest uzyskać z codziennej diety. Zawiera ona takie składniki jak:

  • aminokwasy,
  • białko,
  • chlorofil,
  • witaminy,
  • minerały,
  • beta-karoten,
  • błonnik pokarmowy,
  • przeciwutleniacze,
  • substancje bioaktywne,
  • enzymy,
  • lipidy,
  • węglowodany.

Chlorella jest bogata w przeciwutleniacze

Chlorella zawiera kilka ważnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę E, a także luteinę oraz beta-karoten. Przeciwutleniacze zapewniają zdrowie, a jednocześnie zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Badanie przeprowadzone na niewielką skalę pokazało, że chlorella poprawia zdrowie skóry, a także zmniejsza zmęczenie u pacjentów z rakiem piersi.

Wykazano również, że ten rodzaj glonów posiada właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc w zmniejszeniu wzrostu komórek nowotworowych u szczurów. Co więcej, może również pomoc w zabijaniu już powstałych komórek rakowych. Niezbędne jest jednak przeprowadzanie dalszych badań, by określić zakres właściwości przeciwutleniających chlorelli.

Chlorella może eliminować metale ciężkie

Niektóre badania sugerują, że ten coraz bardziej popularny glon może być naturalnym sposobem na usuwanie z organizmu toksycznych metali ciężkich. Na przykład w 2003 roku przeprowadzano badania na myszach narażonych na działanie ołowiu. Badanie to wykazało, że chlorella skutecznie obniżyła poziom ołowiu we krwi.

Metale ciężkie mogą mieć wpływ na cały organizm oraz prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych. W badaniu myszy, które były poddawane leczeniu chlorellą, odnotowano zmniejszony wskaźnik zakażenia. Co więcej, myszy odzyskiwały również masę grasicy, która została utracona z powodu narażenia na ołów.

Chlorella może detoksykować

Okazuje się, że ten wyjątkowy glon może być wyjątkowo skuteczny u osób poddawanych chemioterapii. Chociaż chemioterapia działa uszkadzająco na komórki nowotworowe, to jednocześnie również negatywnie wpływa na zdrowe komórki. Tym samym może doprowadzić do osłabienia układu odpornościowego, co może zwiększyć ryzyko występowania wielu infekcji.

Starsze badania sugerują, że chlorofil zawarty w chlorelli pomaga chronić organizm przed tymi szkodliwymi skutkami. Na przykład badanie z 1990 roku wykazało, że pacjenci, którzy przyjmowali suplementację tym glonem w czasie trwania chemioterapii, doświadczyli mniej infekcji dróg oddechowych oraz chorób grypopodobnych.

Obecnie badana jest teoria, że glony tego typu mogą zapewniać ochronne działanie przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Sprawdzane jest również prawdopodobieństwo korzystnego działania chlorelli na leczenie raka przy pomocy radioterapii.

Chlorella może zwiększyć efektywność pracy układu odpornościowego

Badanie przeprowadzone w 2012 roku wykazało, iż suplementacja chlorellą zwiększa odporność u zdrowych osób, a także ma pozytywny wpływ na aktywność komórek związanych z odpornością. Glon ten zapewnia również właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc poprawić ogólny stan zdrowia oraz pomóc organizmowi stać się bardziej odpornym na infekcje.

Chlorella może wesprzeć procesy trawienia

Glony chlorelli wspomagają wzrost zdrowych bakterii jelitowych, flory oraz probiotyków. Z tego powodu badano ją jako alternatywę dla antybiotyków, które poprawiają stan jelit oraz zmniejszają biegunkę.

W 2017 roku przeprowadzono badanie na świniach, w których wykazało potencjał chlorelli w leczeniu łagodnych zaburzeń trawiennych, a także w utrzymaniu zdrowia jelit. Uznano, że dzieje się tak po części dlatego, że stymuluje ona enzym trawienny. Zostało to przedstawione w badaniu z 2014 roku, w którym do celów naukowych wykorzystano ryby.

Chlorella może zwiększyć metabolizm organizmu

Chlorella często jest chwalona za właściwości odchudzające. Sprawia ona, że dłużej czuje się sytość i pełność żołądka. Może również wpływać na geny związane z metabolizmem tłuszczu, co może prowadzić do szybszej utraty wagi ciała.

W 2008 roku przeprowadzono badanie, w którym naukowcy zauważyli, że pacjenci przyjmujący chlorellę doświadczyli zmniejszenia procentowej zawartości tkanki tłuszczowej. W innym badaniu uzyskano podobne wyniki. Wynikało w nich, że spożywanie chlorelli daje znaczne efekty w zakresie walki z otyłością, a także hamuje wzrost komórek tłuszczowych.

Chlorella może dodać energii

Te wyjątkowe glony mogą mieć również pozytywny wpływ na podniesienie poziomu energii organizmu. W 2014 roku naukowcy przeprowadzili badanie, z którego wynika, iż chlorella zwiększa witalność oraz zmniejsza poziom zmęczenia. Może to by spowodowane tym, że sprawia, iż organizm jest bardziej odporny na infekcje, a także oczyszczony z toksyn. Co więcej, dostarcza pożywienia, którego organizm potrzebuje, by jak najlepiej funkcjonować.

Chlorella może pomóc w zarządzaniu poziomem cukru oraz cholesterolu we krwi

Wykazano, iż chlorella ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Dzięki temu może okazać się, że będzie szczególnie korzystna dla pacjentów z cukrzycą oraz dla osób otyłych.

W 2013 roku przeprowadzono badanie na otyłych myszach i szczurach. Sprawdzano wpływ chlorelli na dietę wysokotłuszczową. Na tej podstawie stwierdzono, że spożywanie chlorelli zapobiega wzrostowi komórek tłuszczowych, a także poprawia poziomy glukozy we krwi oraz wrażliwości na insulinę. Zmniejsza również pozom tłuszczu w krwiobiegu.

Chlorella może pomóc poprawić funkcje poznawcze

Chlorella zawiera witaminę B12, a także aminokwasy oraz magnez. Każdy z tych składników przyczynia się do zdrowego funkcjonowania mózgu. Dzięki temu, ten wyjątkowy suplement diety może także zapobiegać stresowi oksydacyjnemu, który powoduje utratę pamięci, związaną ze starzeniem się i spadkiem zdolności poznawczych. Czynniki te mogą przyczynić się do występowania choroby Alzheimera. W 2012 roku przeprowadzono badanie na zwierzętach, którego wyniki wykazały potencjał chlorelli w zakresie zapobiegania zaburzeniom poznawczych.

Jak korzystać i gdzie kupić chlorellę?

Typowa dawka chlorelli to od 3 do 10 gramów dziennie. Można ją przyjmować w postaci proszku, kapsułek lub też tabletek. Chlorella jest także dostępna w formie płynnej, która posiada typową dawkę 4-10 mililitrów dziennie.

Dawki mogą się różnić w zależności od marki danego produktu. Dlatego właśnie należy przeczytać etykietę i stosować się do umieszczonych na niej zaleceń. Zaczynając od spożywania minimalnej dawki chlorelli, którą powoli będzie się zwiększać, zapobiega się ewentualnemu wystąpieniu skutków ubocznych. Chlorellę można bezpiecznie przyjmować nawet przez dwa miesiące.

Należy pamiętać, że wiele urzędów państwowych nie monitoruje chlorelli pod względem jakości, dawkowania, czy też czystości, ani też typów opakowania.

Należy kupować chlorellę jedynie w sprawdzonych sklepach, którym się ufa. Warto postępować według następujących wskazówek:

  • Upewnij się, że jest to chlorella z uszkodzoną ścianą komórkową, gdyż tylko wtedy będzie odpowiednio strawna dla organizmu.
  • Upewnij się, że nie ma żadnych dodatków. Jeśli jest to możliwe, wybieraj organiczną chlorellę.
  • Sprawdź, czy produkt został sprawdzony pod kątem zanieczyszczeń.

Renomowana marka umieści wszystkie informacje na etykiecie dołączonej do produktu. Natomiast przedstawiciele firmy z pewnością będą w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytanie.

Czy chlorella może powodować skutki uboczne?

Przy rozpoczęciu przyjmowania chlorelli mogą wystąpić nieznaczne skutki niepożądane. Najprawdopodobniej ustąpią one w ciągu kilku tygodni, zaraz po tym, jak organizm przyzwyczai się do spożywania glonów. Podczas stosowania chlorelli organizm może doświadczyć:

  • biegunki,
  • nudności,
  • gazów,
  • skurczów żołądka,
  • wrażliwości na światło słoneczne,
  • zielonego koloru wydalanego kału.

Ponieważ nie ma badań, które potwierdziłyby bezpieczne stosowanie chlorelli, to nie należy jej samodzielnie stosować, gdy:

  • jesteś w ciąży,
  • karmisz piersią,
  • posiadasz zagrożony układ odpornościowy,
  • cierpisz na chorobę autoimmunologiczną,
  • cierpisz na zaburzenia krwi.

Chlorella może powodować alergię, zwłaszcza u osób uczulonych na jod lub na pleśń.

Chlorella a Spirulina

Chlorella to rodzaj glonów, a spirulina to sinice. Kilka kluczowych różnic między nimi to przede wszystkim:

  • Chlorella zawiera prawie dwa razy więcej kwasów nukleinowych, które pomagają DNA i RNA.
  • Chlorella zawiera prawie dwa razy więcej chlorofilu, niż spirulina.
  • Spirulina ma więcej żelaza, białka oraz kwasu gamma-linolenowego.
  • Chlorella jest zdolna do wiązania metali ciężkich oraz detoksykacji organizmu.
  • Spirulina często stosowana jest do zapobiegania alergiom oraz do zwiększania odporności organizmu.

Niełatwo powiedzieć, który z tych suplementów jest lepszy, ponieważ oba rodzaje mają różne zalety i korzyści, a także znacznego potencjału zdrowotnego. Może okazać się, że jeden z tych produktów lubisz bardziej od drugiego, ze względu na jego możliwe korzyści dla zdrowia, a także jego wpływ na samopoczucie. Można także chlorellę i spirulinę przyjmować jednocześnie lub też naprzemiennie co kilka tygodni.

Podsumowanie

Upewnij się, że kupujesz wysokiej jakości produkt z chlorelli, który jest pozbawiony dodatków. Zacznij stosowanie glonu od niewielkiej dawki i stopniowo ją zwiększaj, dzięki temu organizm się do niej przyzwyczai. Jeśli jest to możliwe, to kupuj chlorellę w sklepie ze zdrową żywnością, by zminimalizować możliwość wystąpienia efektów ubocznych.

Chociaż efekty można poczuć od razu, jednakże na skutki detoksykacji należy poczekać miesiąc lub dłużej. W czasie gdy organizm przyzwyczaja się do chlorofilu i innych składników, możesz czuć się niedobrze. Można kontynuować suplementację, tylko gdy takie samopoczucie jest częścią procesu detoksykacyjnego.

Nie mniej jednak, jeśli efekty niepożądane zaczną się nasilać, to należy natychmiast przerwać kurację chlorellą. Jeśli objawy te nie ustąpią, mimo odstawienia suplementu, zawsze trzeba skonsultować się z lekarzem.

Chętnie poznamy Wasze opinie na temat suplementacji chlorelli!

Poprzedni artykułZdrowy miód i olejek eukaliptusowy
Następny artykułSen – filar życia
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.